Silné bouřky zaměstnaly hasiče, popadaly stromy a zvýšily se hladiny vod. Vyjádřila se mluvčí

Přívalové deště - ilustrační foto
Přívalové deště – ilustrační foto
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 14. 7. 2021

V úterý večer a v noci na středu se Českem proháněly bouřky, před jejichž intenzitou meteorologové vydali výstrahu. Od šesti hodin do půlnoci vykonali hasiči v několika krajích 627 výjezdů, nejvíce jich bylo evidováno v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji. Sbory jsou připravené ještě dnes vyjíždět k odstraňování následků. "Očekáváme během dnešního dne, že budeme následky bouřky odstraňovat," řekla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Kateřina Suchánská.

Už v pondělí Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před bouřkami a povodněmi. Silné bouřky zasáhly část území už v úterý večer a v noci na středu, kvůli čemuž hasičské sbory zaznamenaly v několika krajích zvýšený počet výjezdů. Blesky polámaly větve a stromy, srážky pak na některých místech zvedly hladiny vod.

"Pro nás tato bouřka byla klidnější. Od včerejších večerních hodin až do dnešní šesté ráno jsme zasahovali u 26 událostí a převažovaly popadané větve či stromy, i když nás samozřejmě lidé volali i k čerpání vody či k autu v laguně. Všechny události se obešly bez zranění," řekla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská.

O něco větší počet výjezdů byl evidován ve Středočeském kraji. "Do dnešní šesté hodiny ranní jsme zasahovali ve 259 případech, z toho jsme vyjeli ke 183 technickým pomocem (popadané stromy, čerpání vody). Nejzasaženější oblastí zůstávají Praha-východ, Mladoboleslavsko, Kladensko a Benešovsko," informovali tamní hasiči na Twitteru.

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje informoval, že vyjížděl například i k odstranění dvou smrků, které padly na chatu v rekreační oblasti nedaleko Ždírce. Právě pro části Plzeňského kraje pak platí výstraha povodňové pohotovosti.

Hasiči počítají s tím, že včerejší a noční bouřky je zaměstnají i dnes během dne. "Ještě v průběhu rána jsme měli jeden případ a očekáváme během dnešního dne, že budeme následky bouřky odstraňovat. Lidé budou při cestách do práce či procházkách nacházet popadané větve nebo stromy. Už to ale zřejmě nebude v nějaké velké míře," vysvětlila mluvčí HZS Praha Kateřina Suchánská pro ŽivotvČesku.cz.

Podle odborníků přijdou bouřky znovu. "Během středečního dne se budou bouřky přesouvat na východ a během noci ze středy na čtvrtek očekáváme velmi silné bouřky na většině území Česka. Obávám se, že ačkoliv si v pátek odpočineme od bouřek, přijde tlaková níže, která přinese místy trvalé srážky po celý den. To povodňové situaci moc napomáhat nebude," uvedla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.