Kvůli rakovině kostí podstoupil čtyři operace páteře. Ozařování mu dokonce spálilo hlasivky. Přesto se nevzdával. „Snažil se, nejdřív chodil o chodítku, potom ho manželka Jája vozila na vozíčku, posledních tři čtvrtě roku už ale jenom ležel. Musel strašně trpět,“ svěřil deníku Aha! Klem, který se s Potměšilem kamarádil od studií, tedy 57 let.

Poslední telefonát

Rakovina se podle jeho slov nejprve objevila v dolní části páteře. „A pak expandovala do plic, kde se vytvořil nádor, a potom se to rozlézalo všude,“ povzdechl si Potměšilův kolega, který si poslední dobou s kamarádem už jen volal. Bavili se o svých chorobách, o tom, že Klema čeká operace kolena, prostě drbali. „Naposled – odhaduji, že jsou to tak tři neděle – jsem mu volal, to byl ještě doma, a on mi řekl, že nemůže mluvit. A dal mi svou ženu Jáju. Ten nádor mu tlačil na plíce, bránil v dýchání i mluvení. Dusil se,“ prozradil Klem.

Mluvící prostředník

„Jája tedy potom byla nejenom jeho nohy a ruce, ale i ústa. Byla jeho mluvícím prostředníkem. On mě slyšel, co říkám, a ona za něho odpovídala. Byl už pod morfiem a trpěl jak zvíře,“ povzdechl si herec. „Smrt byla pro něho vysvobozením,“ konstatoval Klem.

Manželka jako anděl strážný

Na druhou stranu musí prý ale Klem přiznat, že Potměšil odešel vlastně šťastný. „V Újezdu nad Lesy si pořídili takový řadový domeček s předzahrádkou a Láďa to tam miloval. Krásné místo, hezké městečko, milí lidé. Zvlášť pro Jáju to tam bylo fajn. Protože jak choroba postupovala, byla na všechno sama. A tam měla všechno při ruce,“ vysvětluje Klem. A zdůrazňuje, že manželka Jaroslava Brousková (70) byla Láďovým andělem strážným. „Ona pro něho byla doslova darem z nebes,“ míní herec.

Video: Potměšil dal před smrtí zákaz, rodina promluvila o pohřbu. A Křížek je ve vězení

Video
Video se připravuje ...

Potměšil dal před smrtí zákaz, rodina promluvila o pohřbu. A Křížek je ve vězení Barbora Horáková

Fotogalerie
41 fotografií