Hlavní obsah

Rodina 24 let hledala uneseného syna, teď se konečně setkali

Foto: Profimedia.cz

Na motivy příběhu Gangtangovy rodiny vznikl film, v němž hlavní roli hraje Andy Lau.

Reklama

Guo Gangtang se po 24 letech shledal se svým uneseným synem. Aby ho našel, musel projet celou zemi.

Článek

Jednadvacáté září roku 1997 se navždy zapíše do paměti Gangtangovy rodiny. Když jejich synovi byly dva a půl roku, neznámí lidé ho unesli na dvorku vlastního domu v jedné z vesnic čínské prefektury Liao-čcheng, píše list South China Morning Post. Ztráta vlastního dítěte byla pro rodiče natolik šokující, že jeho otec během měsíce zhubl o dvacet kilogramů a velmi rychle zešedivěl. Podle vlastních slov chvílemi také myslel na sebevraždu, tu si ale rychle rozmyslel.

Od té doby Guo Gangtang začal hledat svého syna a ani na vteřinu neztrácel naději, že ho skutečně najde. Používal různé metody, rozdával kolemjdoucím na ulici letáky s fotografiemi syna a žádal o pomoc ostatní. Najít aspoň jakoukoliv zmínku o tom, kde se jeho syn může nacházet, se stalo jeho životním cílem. A tak se jednoho dne rozhodl, že se na motocyklu vydá na cestu napříč zemí, avšak tehdy ještě netušil, že takhle stráví téměř čtvrt století a změní 10 motocyklů. Za 24 let Guo Gangtang projel půl milionu kilometrů a navštívil všechny provincie a regiony Čínské lidové republiky kromě Tibetu či Sin-ťiangu.

„Pouze na silnici jsem cítil, že jsem otec,“ řekl v rozhovoru pro Qilu News v roce 2015 před premiérou filmu Lost and Love (Ztráta a láska), který vznikl na motivy příběhu jeho rodiny. „Nemám důvod přestat hledat. A je pro mě nemožné přestat,“ podotkl před šesti lety otec uneseného syna.

„Mnoho lidí mi říkalo, že jsem skvělý otec, ale to vůbec nejsem. Jsem bezmocný. Jen mi chybí odvaha restartovat svůj život poté, co jsem zažil obrovskou ztrátu. Proto jsem hledal dál,“ dodal o několik let později Gangtang.

„Ty ses vrátil!“

Jedenáctý červenec roku 2021. Tato neděle je dalším dnem, který se zapíše do paměti Gangtangovy rodiny, tentokrát je ale důvod naopak radostný. Tento den se 51letý Guo Gangtang po letech znovu setkal se svým ztraceným synem.

S informací o tom, že Guoův syn byl konečně nalezen, přišla policie, která odhalila shodu DNA mezi ním a Guem Xinzhenem – mladým mužem z provincie Che-nan. Rodina se po více než dvaceti letech sešla v provincii Šan-tung. Rodiče během dlouho očekávaného setkání neskrývali slzy dojetí a objímali syna. „Moje zlato, vrátil ses!“ reagovala matka chlapce ve videu, které v neděli zveřejnil státní televizní kanál CCTV.

„Dnešek je pro mě velmi důležitý. Budoucnost je plná štěstí. Bůh s námi zachází laskavě,“ napsal následně šťastný Guo Gangtang na svých sociálních sítích. „Rád bych řekl bratru Guoovi, že obdivuji jeho vytrvalost. Chci také poděkovat policii za roky úsilí,“ reagoval na dobré zprávy hongkongský herec Andy Lau.

Ukázalo se, že Xinzhena v roce 1997 unesla žena s příjmením Tangová a muž s příjmením Hu. Pár po tehdejších událostech odvezl chlapce do provincie Che-nan, kde ho prodal nejmenované zámožné rodině. Policie v souvislosti s únosem muže a ženu zatkla, Hu si přitom ještě předtím odpykával trest za další zločin, uvádí čínská média.

Během své mise Guo Gangtang založil web, který pomáhá lidem najít své ztracené děti. Podle tamních úřadů policie díky tomu našla přes 100 unesených dětí, píše list South China Morning Post. Stanice BBC přitom upozorňuje, že únosy dětí a obchodování s nimi je v Číně dlouhodobým sociálním problémem a desítky tisíc případů dosud zůstávají nevyřešené.

Reklama

Související témata:

Doporučované