Hlavní obsah

Bratři přišli o 120 milionů. Viní z toho notáře a chtějí odškodnění

Foto: Seznam Zprávy

Podnikatel Ladislav Lebánek s bratem Janem uhájili svůj hotel před vyděrači. Přesto skončili v exekuci, kvůli níž teď chtějí po státu odškodnění.

Reklama

Vyděrač hrozil násilím podnikatelům ze Zlína: Přepište na mě váš hotel. Razítko na to dal pražský notář.

Článek

Že je něco hodně špatně, si bratři Ladislav a Jan Lebánkovi uvědomili, jakmile dosedli do křesel v penzionu za Prahou. Dveře se rozlétly a do zšeřelé místnosti vběhlo několik zakuklenců.

Bratři v několika vteřinách skončili na zemi, spoutaní plastovými páskami, se zalepenými ústy a s neprůhlednými lyžařskými brýlemi na očích.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Pak už to šlo podle jejich výpovědi rychle: do pokoje vstoupil pán v obleku, který dal Lebánkovým podepsat bianco směnky a další dokumenty určené pro katastr. Tak bratři rychle přišli o hotel v hodnotě přes 100 milionů, který provozují doma ve Zlíně.

Po letech se tento případ dostal k soudu – hlavní aktér vydírání Lebánkových dostal v roce 2017 sedm a půl roku vězení, jeho pomocník podmínku. Tím však příběh neskončil.

Hoteliéři Lebánkové teď chtějí po státu 120 milionů. A to právě kvůli roli zmíněného muže v obleku, jímž byl pražský notář Václav Voda. Majitelé hotelu před ním - ve stresu, že je zakuklenci zabijí – podepsali dokumenty, že se svého hotelu vzdávají.

A i když dva z agresorů skončili před soudem, pro Lebánkovy měla kauza zdrcující následky. V penzionu u Prahy tehdy svému únosci podepsali notářsky ověřené listiny, v němž uznávají dluh 70 milionů. A také ustanovení, že když nezaplatí, vyděrač automaticky dostává do majetku jejich hotel ve Zlíně.

Foto: Notářská kancelář Václava Vody, Seznam Zprávy

Václav Voda pracuje jako notář od roku 2014.

Než případ policie vyšetřila, stačil vyděrač zahájit proti Lebánkovým exekuci – rázem měli obstavené všechny nemovitosti a účty. Nedokázali kvůli tomu splácet půjčky, které si nabrali na vybudování hotelu. A právě v tom nyní vidí škodu, kterou jim přítomný notář Voda způsobil tím, že dokumenty zaštítil: Dnes jsou totiž kvůli těmto nesplaceným úvěrům opět v exekuci.

Bratři se s žádostí o odškodnění obracejí oficiálně na Ministerstvo spravedlnosti, které je podle zákona za chyby notářů zodpovědné. Dá se však čekat, že ministerstvo 120 milionů Lebánkovým nepřizná. Lebánkovi jsou pak rozhodnuti se o peníze soudit.

„Notář Voda si tehdy musel všimnout, že jeho notářský zápis vzniká v naprosto neobvyklé situaci – že všechny papíry podepisujeme z donucení. Nebýt jeho, neměli bychom dnes tyhle problémy,“ řekl Ladislav Lebánek.

Seznam Zprávy se snažily vyjádření notáře Vody získat. Ale marně – nebral telefon ani neodpověděl na zprávu se žádostí o rozhovor.

V kauze vydírání Lebánkových nebyl notář obviněn, vystupoval v případu jako svědek.

Nic podezřelého neviděl

Na čem tedy nárok na odškodnění Lebánkovi staví?

Například tím, že notářský zápis o uznání dluhu 70 milionů byl vyhotoven velmi rychle. Kamery na penzionu v Jesenici u Prahy během vyšetřování ukázaly, že od chvíle, kdy před ním notář zaparkoval a kdy s autem zase odjel, uplynulo pouhých 11 minut.

Bratři Lebánkové tím dokládají, že vyděrači mohli být s notářem předem domluveni, aby se vše obešlo bez průtahů. A vypověděli, že jim notář nevysvětlil, co podepisují. Říkají, že je ani dokumenty nenechal přečíst a nezeptal se, jestli souhlasí. Přitom připomínají, že to je základní povinností notáře.

Notář Voda se podle bratrů nepozastavil ani nad tím, že měli při podpisu spoutané nohy a ke stolu je přivedli zakuklenci. A nepřišlo mu zvláštní, že bratři se celou dobu dívají do stolu, protože jim jejich vyděrači zakázali zvednout k notáři oči.

Když vyděračský případ vyšetřovali detektivové, mluvili i s notářem o tom, jak sepsání dokumentů proběhlo. Jeho první reakce, zaznamenaná do policejního spisu, zněla: „Tak to bylo hodně nestandardní.“

Notář poté vypovídal u trestního soudu s vyděrači, kde už popřel, že by se v hotelovém pokoji odehrálo něco neobvyklého. Zároveň přiznal, že s Lebánkovými během notářských úkonů vůbec nekomunikoval.

„Notářský zápis bych nesepsal, pokud bych zpozoroval něco podezřelého nebo pokud bych měl dojem, že projev vůle účastníků není svobodný. Vyplývá to také ze zákona a notářského řádu, jinak by listina nevznikla,“ prohlásil před soudem notář Voda.

Podmínka kvůli falešné závěti

Při výslechu také notář připustil, že v místnosti tehdy byli kromě Lebánkových a jejich vyděrače ještě další tři až čtyři lidé (podle Lebánkových šlo právě o zakuklence, kteří je hlídali a zastrašovali).

„Bylo mi řečeno, proč tam ty osoby jsou, ale nemůžu o tom hovořit,“ odkázal se Voda při soudním výslechu na notářskou mlčenlivost. Ministerstvo spravedlnosti později s Vodou zahájilo kárné řízení, jestli neporušil zákon. Žádné pochybení nakonec neodhalilo.

Notář Voda se před lety zapletl do další kauzy – a v ní je nyní i čerstvě nepravomocně odsouzen.

Seznam Zprávy ve čtvrtek podrobně tento případ popsaly: dva podnikatelé se podle prvoinstančního verdiktu rozhodli, že připraví o desítky milionů vdovu po jejich zemřelém známém, a zfalšovali jeho závěť.

Podle prvoinstančního soudu se na tom vědomě podílel i notář Voda - dostal tříletou podmínku a na pět let zákaz činnosti. Je však možné, že se trest změní, protože případ bude projednávat ještě odvolací soud.

Reklama

Doporučované