Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Je léto 1968 a také v jihomoravských Pálavicích se projevují politické rozpory. Poklidně hospodařící JZD se začíná rozdělovat. Někteří jeho členové zakládají družstvo Vidrupa a chtějí soukromě obchodovat s vínem. Předseda JZD Michal Janák (Vladimír Menšík, †58) je ale rozvážný a odmítne skrytý návrat ke kapitalismu.

Vinařská trilogie Bouřlivé víno (1976), Zralé víno (1981) a Mladé víno (1986) režiséra Václava Vorlíčka (†88) a scenáristy Miloše Macourka (†75) vznikla na objednávku tehdejšího ředitele Barrandova Miloslava Fábery (†76). Ve filmografii obou tvůrců tvoří svébytnou kapitolu, protože snímky měly diváky sice pobavit, ale zároveň musely vyhovět normalizačním tlakům a zhodnotit omyly nedávné domácí historie i budovatelskou přítomnost.

Aby se vlk nažral…

Tvůrčí režisérsko-scenáristickou dvojici Vorlíček – Macourek proslavily totiž hlavně pohádkové komedie, jako jsou Dívka na koštěti (1971) a Tři oříšky pro Popelku (1973), či seriály Arabela (1980) nebo Létající Čestmír (1983).

Důvod, proč se rozhodli kývnout na trilogii z vinařského prostředí, byl ale docela prostý: autoři se museli zavděčit režimu, aby měli klid na svoje další projekty. „V podstatě to bylo postaveno tak, že když to neudělám, komedie Což takhle dát si špenát, kterou jsme měli nachystanou, se realizovat nebude,“ vysvětlil později Macourek. Neboli vlk se nažral a koza zůstala celá.

Skvostný herecký ansámbl

Film Bouřlivé víno ale stojí za pozornost i dnes, a to zejména kvůli hvězdnému obsazení. Kromě Vladimíra Menšíka se můžete těšit na Ivu Janžurovou (80), Jiřího Valu (†76), Lubomíra Kostelku (†91), Josefa Hlinomaze (†63), Jiřího Hrzána (†41), Božidaru Turzonovovou (79), Evu Trejtnarovou-Hudečkovou (71) či Rudolfa Jelínka (86).

A rozhodně mu nechybí humor a výborné komediální scény, například ta s postavou Šmejkalky (Iva Janžurová), která má předvést striptýz. Nakonec se odmítne svléknout a na německy mluvící diváky křičí přisprostle česky: „A just se nesvlíknu. Sviňáci!“. Za zmínku stojí i fakt, že v „necudné“ koupací scéně zaskočila za herečku dublérka.

Nejdřív dabing, pak perfektní čeština

Postavu Janákovy přítelkyně Kateřiny (Božidara Turzonovová) namluvila v postsynchronech Libuše Švormová (85), a to proto, že slovenská herečka měla tehdy výrazný přízvuk. Postupem let pak Turzonovová vypilovala svou češtinu k naprosté dokonalosti, a tak v dalších dvou pokračováních Zralé víno a Mladé víno mluví už svým hlasem.

Dvojku, nebo radši půllitr?

Protože se točilo mezi vinaři na jižní Moravě, je jasné, že víno teklo proudem. „Ale nikdo si nedovolil opít tak, aby nemohl točit. To by Vašek Vorlíček nevydýchal,“ vyprávěl jeden z pamětníků.

Uprostřed natáčení už ale víno lezlo všem i ušima a přešlo se na pivo. Mimochodem, Vladimír Menšík musel po dokončení Bouřlivého vína s pitím definitivně seknout.

První z dílů trilogie Bouřlivé víno vysílá Prima Max 15. července.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám