CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Daniel Mareš

16. 07. 2021

0 komentářů

Jak jsme si vedli v covidovém roce? Ministerstvo financí zveřejnilo Zprávu o vývoji finančního trhu

 

Foto: Pixabay

Jak na tom bylo tuzemské hospodářství v roce 2020? Pomocníkem nám může být na začátku července zveřejněná Zpráva o vývoji finančního trhu. Každoročně jí vydává už šestnáct let Ministerstvo financí (MF). Mimo jiné se v ní dočteme, že český finanční trh pokračoval i v roce 2020 ve svém dlouhodobém růstu, když celkový objem prostředků alokovaný v produktech finančních institucí či držený v hotovosti vzrostl o 8,5 % na 7,5 bil. Kč. 

Loading



 

Nejvýznamnější položkou zůstaly vklady u bank, které na konci roku představovaly téměř 5,2 bil. Kč, tedy dvě třetiny všech prostředků. „Výrazný růst zaznamenaly také finanční úspory domácností, a to zejména ty uložené ve formě netermínovaných vkladů, které vykázaly vysoce nadprůměrný meziroční růst o téměř 17 % a navýšily svůj podíl na celkových finančních úsporách domácností na více než 53 %,“ uvádí Lenka Dupáková, náměstkyně MF pro řízení sekce Mezinárodní vztahy a finanční trhy.

Podle ekonoma Partners Martina Mašáta je vidět větší opatrnost v poklesu termínových vkladů asi o 9 % ve prospěch běžných vkladů, které vzrostly meziročně o 16 %. Růst akciových trhů po výrazné korekci také přitáhl mnoho peněz a přímé investice do akcií se více než ztrojnásobily na 260,6 mld. Kč a jejich zastoupení v rámci celkových úspor meziročně vzrostlo na 5,2 %. „Zajímavostí je také růst penzijních společností po mnoha letech konsolidací o Rentea penzijní společnost, která se pokusí rozhýbat neefektivní trh penzijního spoření,“ podotýká pro server Investujeme.cz Martin Mašát.

Pandemie zasáhla zisky bankovního sektoru

I přes ne zcela příznivý ekonomický vývoj v roce 2020 potvrdil bankovní sektor svou tradičně vysokou odolnost. Celkový kapitálový poměr bankovního sektoru dosáhl své historicky nejvyšší úrovně ve výši 24,4 %. Celkový objem bankovních aktiv vzrostl o 5,2 % na 8,0 bil. Kč a svého nového maxima dosáhly i objemy klientských vkladů a úvěrů. „K podstatnému růstu došlo zejména u nových hypotečních úvěrů, jejichž objem vzrostl meziročně o více než třetinu na rekordních 216,8 mld. Kč,“ vysvětluje Lenka Dupáková.

„U bankovního sektoru se zpráva zmiňuje o prudkém poklesu úrokových příjmů, což je způsobeno tvrdou konkurencí a také poklesem základní úrokové sazby na 0,25 % kvůli podpoře ekonomiky ze strany ČNB. Pandemie také zasáhla celkové zisky bankovního sektoru, které klesly o více jak 50 miliard korun, což byl pokles o polovinu,“ připomíná odborník Partners.

REKLAMA

Objem majetku v investičních fondech se zvýšil o 7 procent

Hlavní český akciový index PX meziročně klesl o 7,9 % na 1 027,1 bodů, a vyvíjel se tak obdobně jako řada indexů v dalších zemích v EU. Navzdory prudkému propadu cen aktiv na světových finančních trzích v důsledku zvýšení nejistoty v počátku globálního nástupu pandemie covid-19 se objem obhospodařovaného majetku v investičních fondech zvýšil o 7,0 % na rekordních 735,8 mld. Kč.

Celkové posílení sektoru pojišťoven odrážející se čtvrtým rokem růstem hrubého předepsaného pojistného (meziročně o 1,2 %) bylo taženo pouze segmentem neživotního pojištění, naopak životní pojištění pokračovalo v sestupném trendu.

Prostředky účastníků III. penzijního pilíře vzrostly o 8,4 % na 527,9 mld. Kč, zatímco celkový počet účastníků se meziročně mírně snížil o 0,7 % na 4,42 mil. osob. Průměrný měsíční účastnický příspěvek vzrostl v rámci penzijního připojištění na 754 Kč a v případě doplňkového penzijního spoření na 812 Kč. Průměrný měsíční příspěvek zaměstnavatele poprvé přesáhl 1 000 Kč.

Kvůli pandemii byla přijata řada zákonů

Zpráva vedle analytické části obsahuje také přehled legislativních aktivit Ministerstva financí, které měly, nebo teprve budou mít vliv na fungování finančního trhu. Za účelem zmírnění negativních ekonomických dopadů spojených s pandemií bylo v roce 2020 přijato několik zákonů, mezi něž patřily novela zákona o ČNB, zákon o některých opatřeních v oblasti splácení úvěrů, novela zákona o spotřebitelském úvěru, zákon o poskytnutí státní záruky ČR na zajištění dluhů Českomoravské záruční a rozvojové banky a novela zákona o distribuci pojištění a zajištění. Účinnosti dále nabyl zákon, kterým se mění některé zákony v oblasti regulace podnikání na finančním trhu.

REKLAMA

Na evropské úrovni bylo schváleno nařízení týkající se řešení krize ústředních protistran a nařízení o evropských poskytovatelích skupinového financování pro podniky. V reakci na pandemii byla přijata změna nařízení o obezřetnostních požadavcích a balíček týkající se oživení kapitálových trhů. Nejen v těchto souvislostech se Zpráva o vývoji finančního trhu podrobněji věnuje také zastupování České republiky v pracovních skupinách a výborech na evropské i globální úrovni.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *