InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Listování: Než natáhnu brka

    Úterý 16.4 17:00 - Městská knihovna v Milevsku

  • Toulky za poznáním - Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

    Úterý 16.4 18:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deset let od blokády kácení v Národním parku Šumava. Jak vypadá les dnes?

Z blokády 2011... , Autor: Ibra Ibrahimovič

Z blokády 2011...     Autor: Ibra Ibrahimovič

MODRAVA - Včera uplynulo deset let ode dne, kdy byla zahájena nenásilná občanská blokáda, při níž po několik týdnů stovky dobrovolníků a ochránců přírody z celé republiky bránili vykácení cenné lokality v okolí Ptačího potoka (neboli Na Ztraceném) v oblasti Modravských slatí Národního parku Šumava. Dnes je místo blokády součástí jádrových přírodních zón ponechaných samovolnému vývoji. Oblast se stala významným místem, kde žije a hnízdí i kriticky ohrožený tetřev hlušec.

 

Tehdejším ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou za ODS čerstvě jmenovaný ředitel Správy NP Šumava a bývalý politik Jan Stráský dal pokyn k zahájení plošné těžby v místech, která byla již několik let Správou parku zařazena do širší oblasti ponechané samovolnému vývoji. Těžba navíc neměla potřebné zákonné výjimky z ochrany vzácných živočišných druhů, ze zákazu poškozovat ekosystémy či k zákazu poškozovat evropsky chráněnou lokalitu. Hnutí Duha tehdy podalo podnět České inspekci životního prostředí a Policii České republiky. Když příslušné orgány těžbu nezastavily, zahájili ekologičtí aktivisté a další občané nenásilnou blokádu kácení.

Blokáda pokračovala navzdory nasazení speciální policejní zásahové jednotky, která blokádníky odnášela či odváděla z místa těžby a odvážela je k výslechům. Účastníci blokády bránili kácení na 280 hektarech cenných horských a podmáčených, místy i rašelinných smrčin, z toho 32 hektarů se těžařům objednaných tehdejším vedením Správy parku podařilo pod „ochranou" policie vykácet. Blokádu doplňovaly demonstrace před ministerstvem životního prostředí v Praze.

Blokáda trvala do poloviny srpna 2011, kdy nechal ministr Chalupa kácení na Ptačím potoce zastavit. Díky blokádě na Ptačím potoce bylo kácení zastaveno i na několika dalších, obdobně cenných lokalitách (např. kaňon Křemelné, Jezerní hřbet). Česká inspekce životního prostředí udělila později Správě NP Šumava za nezákonné kácení mj i v oblasti Ptačího potoka vysokou pokutu. Dnes – po deseti letech – je oblast Ptačího potoka součástí jádrové přírodní zóny Národního parku Šumava, která je ze zákona ponechána samovolnému vývoji a přírodním procesům.

Aktuální data z monitoringu početnosti mladých stromů ukazují, že les se v lokalitě Ptačího potoka velmi úspěšně samovolně obnovuje. Početnost zmlazení dle zjištění na tamějších výzkumných plochách činí průměrně 6120 mladých stromů na hektar. Oblast se stala významným místem, kde žije a hnízdí kriticky ohrožený tetřev hlušec. Díky občanské blokádě a dalším občanským protestům pak tehdejší vedení Správy Národního parku Šumava v následujících letech v tak masivním kácení v oblastech již dříve ponechaných samovolnému vývoji nepokračovalo. 

Neustálé prudké spory o směřování Národního parku Šumava vedly později nového ministra životního prostředí Richarda Brabce k předložení novely zákona o ochraně přírody, která upřesnila pravidla péče o české národní parky. Novela byla schválena v roce 2017 a poprvé jasně zakotvila, že dlouhodobým cílem národních parků je ochrana samovolného vývoje přírody na nadpoloviční většině území každého z nich. K tomuto cíli směřuje i současná Správa NP Šumava. V roce 2020 začala platit nová zonace NP Šumava, která vymezila území divoké přírody (tzv. zónu přírodní) na 27,7 % národního parku (včetně oblasti Ptačího potoka) a na dalších 24,6 % vymezila zónu přírodě blízkou. Ta by měla být do zóny přírodní převedena okolo roku 2035 (zóna přírodní by tak poté přesahovala polovinu území parku). Toto směřování podporuje i nynější ředitel parku Pavel Hubený. 

Profesor Pavel Kindlmann z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR říká: "Díky blokádě se podařilo zachránit jedinečné zbytky horského smrkového lesa a současně biotu s ním spojenou. Místo obrovské holiny zde tedy na velké části Ptačího potoka zůstaly přirozené ekosystémy a žijí zde dále svým nerušeným životem. To má samozřejmě velký význam pro záchranu biodiverzity v této oblasti."

U příležitosti včerejšího výročí blokády média oslovovala starostu Modravy Antonína Schuberta, který tehdy stál na straně ředitele parku Stráského. Vyjadřovat se nechtěl. Jan Stráský už nežije. 

Lidé si dnes mohou tuto zónu prohlédnout, musí ale počítat s tím, že tam nejsou žádné cesty. Jednou bude v tomto místě ukázka typického šumavského pralesa. 

Diskuse k článku - 16 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Petr 

    Reagovat

     

    Celá taškařice, kdy byli využiti militantnější ekologové jako doslovné živé štíty, měla posloužit celému provinčnímu politickému spektru - blondýnomilcem počínaje, přes jihočechy milovanou hlubockou větev, až po tučný prachatický ksicht k jediné věci: Rozprodeji pozemků Šumavy pražským zbohatlíkům. Role užitečného idiota se úspěšně zhostil Franta Nykles, mnozí starostové, kteří z opětovného zadrátování Šumavy (ovšem namísto cedulí "Hraniční pásmo" by se na ostnatých drátech výhružně pohupovaly ty s nápisem "Privat!") cítili tučné provise. Dobře, že to skončilo plichtou. Zatím???

    Vloženo 16.7.2021 09:02:56

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Podle mne by tam ti ekolidé mohly být přivázáni dodnes a nic by se nestalo, ale soudě dle vašeho příspěvku, Vy pane Petře by jste měl navštívit nějakého psychiatrického specialistu. Tolik frustrace a deprese ve vašem uvažování může být nebezpečné nejen pro vás ale i pro vaše okolí. Dávejte na sebe pozor.

      Vloženo 16.7.2021 10:46:17

      • Petr 

        Reagovat

         

        Argumenty? Chybí. Jen remcáte. Obvyklé u některých. Záměr rozkradení Šumavy nevyšel, tak jste tím nejspíše sám nějak utrpěl a tak vytahujete oblíbené urážky.

        Vloženo 16.7.2021 10:54:37

        • Petr 

          Reagovat

           

          Ještě k tomu vás asi hezky dere, že ti "ekolidi" měli pravdu. Les se obnovuje, přesně tak jak předpokládali odborníci. Nepotřebuje k tomu sjezdovky, lanovky, parkoviště, silnice, hotely a bandy zlenivělých týpků, co tam dojeli v SUV a táhnoucích své tlusté břichy mezi hotelem, stánkem s píívem a vlekem.

          Vloženo 16.7.2021 10:58:53

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Žít s takovým rancem vzteku v duši je strašný úděl.

            Vloženo 16.7.2021 11:32:15

            • anonymní čtenář 

              Reagovat

               

              Žít s pocitem, že je vše v nejlepším pořádku, to je hloupý úděl.

              Vloženo 16.7.2021 12:21:16

              • Petr 

                Reagovat

                 

                Vztek? Nikoli. Naopak radost nad tím, že hloupí a chamtiví lidé neměli pravdu.

                Vloženo 16.7.2021 12:22:30

                • anonymní čtenář 

                  Reagovat

                   

                  Milý Petře, nereagoval jsem na obsah článku ale na váš komentář. Konkrétně na tu ohromnou koncentraci hnoje, které se vám podařilo vměstnat do pouhých dvou vět. Jediné co mne napadlo po jeho přečtení, že potřebujete pomoci. Radost totiž vyjadřují duševně zdraví lidé zcela jiným způsobem než urážkami na internetu. Nicméně poté co jsem si všiml Vašich komentářů i po dalšími tématy, myslím že už je pozdě.

                  Vloženo 16.7.2021 15:06:00

                  • Petr 

                    Reagovat

                     

                    Aha, tak přece jenom zhrzený anonym. Nesmíme zapomenout, jak to celé bylo. Bude se ještě hodit. Co kdybyste se zkusil zaměřit na duševní hygienu těch, kteří Šumavu chtějí exploatovat (využít pro sebeobohacení, zneužít)? To asi neumíte... Nebo jim ze stejně zištných důvodů hodláte posluhovat? Nedělám si iluze. Podobných jsou bohužel zástupy. Čekají, co jim bude předhozeno za kost.

                    Vloženo 16.7.2021 15:15:32

            • anonymní čtenář 

              Reagovat

               

              Doporučení pro pana Petra spíš patří vám. Jste zřejmě bolševický pohrobek, který by také rád žil z cizího. Úřední zloději už čuchaj svůj konec, tak kolem sebe kopou, jiní se snaží urvat, co se dá.

              Vloženo 16.7.2021 12:54:38

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Jo. A kurovec se mezitim rozsiril do cely republiky. Ale tam uz narozdil od bezzasahoveho uzemi NP musi majitel les se ztratou vykacet a vysadit, a ne cekat az se obnovi sam. Jinak tucna pokuta.

            Vloženo 16.7.2021 13:47:08

            • Petr 

              Reagovat

               

              A Vy se domníváte, že by bezohlednou holosečí Šumavy, prodejem milionů m2 zbohatlíkům, okleštěním NP Šumava, Stráský s celou tou pochybnou bandou šíření kůrovce dále do vnitrozemí účinně zabránil? I dítko pochopí, že nikoli.

              Vloženo 16.7.2021 14:04:20

            • xx 

              Reagovat

               

              To jo, kůrovec ze Šumavy se rozletěl v širou zem, tak to je dobrý vtip!
              Nenapadlo mne, že jsou mezi námi dneska ještě lidi, co věří na tuhle verzi množení kůrovce v zemi!
              A hele, jeden tu je, a to ani neprošel distančně základkou, aby se měl nač vymluvit!

              Vloženo 16.7.2021 15:15:23

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Celá ekologie je bohapustej fašismus.

            Vloženo 17.7.2021 11:22:40

            • anonymní čtenář 

              Reagovat

               

              Přesně tak. Každého, komu záleží na přírodě, hezky onálepkovat. To by nebyl čecháček, většinou pravicující holý zadek.

              Vloženo 17.7.2021 14:13:56

              • anonymní čtenář 

                Reagovat

                 

                Jak jim zaleží? Hospodařeni v lese bylo odjakživa. Nejsme v pralese. A potom takovej ekofašista přijede domů autem, pustí si TV a rychlovarku na kafčo a používá při tom neekologickou elektřinu. Tak co je to zač.

                Vloženo 18.7.2021 12:59:12

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace