BK MLADÁ BOLESLAV

Je libo humra či lotyšské letní slavnosti? Co mimo tréninků dělají zahraniční Bruslaři?

16. 7. 2021
Autor: Zdena Bobková, Adéla Kvapilová
M l. B o l. – Zahraniční hráči BK Mladá Boleslav se jako již tradičně připravují přes letní přestávku mezi sezonami doma. A tak zatímco čeští (a slovenští) hráči dřou ve ŠKOENERGO Aréně a jejím okolí pod vedením kondičního trenéra Ondřeje Ježka a samozřejmě obou hlavních trenérů, oni fungují ve svých rodných zemích samostatně, pod vedením svých kondičních trenérů, případně přes „online“ spolupráci s tím boleslavským.

Pomineme-li nováčky, kterým jsme se věnovali v samostatných rozhovorech, a Slováka Mária Luntera, který se připravoval klasicky s A týmem Bruslařů, zůstávají nám na soupisce celkem čtyři hráči, kteří se z Mladé Boleslavi po konci uplynulého ročníku rozprchli doslova na každou světovou stranu. Probudili jsme vaši zvědavost? Pak pokračujte ve čtení:

Maris Bičevskis (Lotyšsko)

Na sever od České republiky vyrazil ještě před koncem dubna lotyšský útočník Maris Bičevskis. Dovolená ho ovšem zatím v žádném případě nečekala, neboť obdržel nominaci do národního týmu na mistrovství světa. Alespoň se kvůli tomu v této nejisté době nemusel nikam daleko trmácet, šampionát totiž přesídlil přímo do jeho rodného města, tedy Rigy.

Po konci turnaje trávil čas s rodinou a kamarády, které v průběhu sezóny neměl možnost vidět. Se svými nejbližšími oslavil i tradiční lotyšský svátek Jani. Během tamější nejoblíbenější letní slavnosti lidé vyrábějí kytice a věnce z květů, bylin a listů. Ženy podle tradice nosí květinové věnce, zatímco muži je mají vyrobené z dubových listů či větviček. Původně to byl svátek plodnosti, oslavovaný po zasetí plodin a před sklizní, později úředníci a vysoce postavení lidí ukazovali svou pohanskou stránku. V dnešní době je to zejména den, kdy se setkávají rodiny a přátelé, den plný veselí, tance a typických tamních pochoutek – sýru s kmínem a masových placiček s pivem, bez kterých by se tato slavnost neobešla.

A co dělá nyní? „Trénuji a balím věci, abych byl připraven na návrat do Mladé Boleslavi.“

Valentin Claireaux (Francie/Saint-Pierre a Miquelon)

To, že ranní ptáče dál doskáče, ví i Valentin Claireaux, jenž každé ráno vstává v sedm hodin. Po výborné snídani, jak on sám říká, se přesouvá do tělocvičny, kde pobývá po zbytek rána. K obědu ale usedá společně se svojí rodinou, se kterou se snaží být co nejvíce. Po obědě záleží na programu, někdy jde znovu do posilovny, jindy má volný čas, který tráví hlavně se svojí dcerkou. „Když se vrátí manželka z práce, tak společně s naší dcerkou podnikáme výlety nebo chodíme na procházky,“ popisuje a dodává, že mezi jeho záliby patří lovení humrů, potápění a rybaření.

Třicetiletý forvard měl cestu do své domoviny ze všech Bruslařů nejdelší. Byť se jedná o Francouze, tak přímo ve Francii nebydlí. Respektive ne na pevninské části v západní Evropě. Valentin pochází ze souostroví Saint Pierre a Miquelon, které se nachází u východního pobřeží Kanady. Pokud se rozhodnete navštívit toto zámořské společenství, připravte se minimálně na více jak 15hodinovou cestu letadlem s minimálně dvěma přestupy. Vzdušná vzdálenost z Mladé Boleslavi do tamního hlavního města je přibližně 5046 km.

Mitchell Fillman (Kanada)

Po vyřazení Bruslařů po sedmém zápase semifinále zamířil jednatřicetiletý Kanaďan zpět do své domoviny i se svou přítelkyní. Podobně jako v České republice platila i v Kanadě přísná pravidla a prakticky vše bylo uzavřeno, takže podle jeho slov nebylo ani moc, co dělat. Proto trávil prakticky veškerý svůj volný čas s rodinou a přáteli, protože doma nebyl dva roky. Prakticky tedy od svého přesunu z Českých Budějovic do Mladé Boleslavi. Kromě rodiny ale věnoval svůj čas také tréninku a veškerým přípravám na sezónu na chatě.

Od začátku července už je ale zase zpátky v České republice a těší se, až pořádně zabere. Dle jeho slov se těší na zvedání těžkých vah. My doufáme, že se mu to povede nejen v posilovně, ale že to také poznají i soupeři. (na fotografii s bratrem a otcem)

Gašper Krošelj (Slovinsko)

Ani Gašper Krošelj nezahálí. Kromě individuálních tréninků tráví čas s rodinou a přáteli, což je během dlouhého sezónního odloučení naprosto pochopitelné. Jak sám říká – je aktivní každý den. Během letních dnů chodí po horách, nebo se chladí v moři. A není se čemu divit, jeho rodná země je pověstná svými horskými štíty či smaragdovými jezery. Boleslavský gólman je ovšem rodákem ze slovinské metropole Lublaně, které se někdy přezdívá „Malá Praha“ či „Slovinské Benátky“.

Ostatně, on sám je velkým patriotem své země. Zkuste se jej třeba zeptat na nějaký tip na výlet do této destinace. Příležitost budete mít v rámci naší srpnové autogramiády, kterou pro vás plánujeme, a která se, doufejme, také uskuteční.