Irský primas Martin: Nelze udělat čáru, která by zmírnila hluboká zranění

Irský primas Martin: Nelze udělat čáru', která by zmírnila hluboká zranění
16. července 2021 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Poté, co britská vláda oznámila plán na zastavení všech trestních stíhání v souvislosti s náboženskými konflikty v Severním Irsku ve 20. století, arcibiskup Eamon Martin z Armaghu se veřejně zastal obětí a ptá se, komu tento krok prospěje.  

Britská vláda nedávno oznámila plán na ustanovení promlčecí doby a zastavení trestních stíhání v souvislosti s událostmi, označovanými jako Troubles, tj. nepokoje, které si během třicet let vyžádaly kolem 3500  životů. Skončily v roce 1998 podepsáním Velkopáteční mírové dohody. Ve středu se k tématu vrátil premiér Boris Johnson v Dolní Sněmovně, kde sdělil, že návrh umožní Severnímu Irsku „za Troubles“ udělat tlustou čáru.

Primas celého Irska Martin ve svém prohlášení označil za "znepokojující, že pozůstalí a ti, kteří zaplatili nejvyšší cenu za křehký mír, se opět cítí marginalizováni a opomíjeni". Poukázal také na prohlášení sboru irských biskupů z dubna loňského roku, v němž zdůraznili, že je důležité, aby oběti byly vnímány "jako ústřední bod jakékoli reakce na řešení dědictví minulosti", a znovu vyjádřili podporu "pokračujícímu úsilí o odpovídající trestní, právní a občanskou spravedlnost pro všechny".

V dopise zveřejněném na webu Irské katolické biskupské konference arcibiskup Martin vysvětluje, že „vypořádat se s dědictvím společné minulosti není snadný úkol a nemá 'rychlé řešení'. Nelze udělat žádnou 'tlustou čáru', která by zmírnila hluboká zranění, jež v sobě stále nesou následky let násilí, smrti a zranění, která změnila život“. Arcibiskup z Armaghu proto vyzval celou společnost k modlitbám „za oběti trpící na všech stranách konfliktu a o to, aby v zájmu obecného dobra zvítězila pravda a spravedlnost.“

Hlava katolické církve v Irsku ostře kritizovala plány britské vlády na ukončení všech trestních stíhání z doby Troubles, což by podle něj oběti vnímaly jako "zradu důvěry, která jim a jejich blízkým upírá spravedlnost".

zdroj: bbc.com, irishtimes.com, catholicbishops.ie

foto: ©Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-ND 2.0

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony