Hlavní obsah

Tragické příběhy: Neměli šanci. Příval vody zabíjel v pečovatelském domě

Foto: ČTK

Ulice belgického Pepinsteru se proměnily v řeky.

Reklama

Viděli valící se vodu a pochopili, že to už nemá smysl. Takto situaci popisoval dobrovolný hasič Torsten Clemens, který se celou noc snažil pomáhat lidem žijícím poblíž rozvodněné západoněmecké řeky Swisten.

Článek

Obyčejná malá říčka. Obvykle je široká jen kolem dvou metrů. Přesto způsobila jednu z největších katastrof, které potkaly Severní Porýní-Westfálsko. Zalila v podstatě celé město Heimerzheim. V jednu chvíli bylo nutné dostat odtud všech šest tisíc obyvatel města.

Deník Deutsche Welle připomíná, že toto město na západě Německa bylo jen jedním z mnoha, které prožily skutečně drsný den. Jinde ani evakuovat nestačili. Nejhorší povodně za stovky let po sobě zanechaly přes 100 mrtvých. Více než 1300 lidí se stále pohřešuje.

Dvoumetrový potůček, se kterým nešlo bojovat

První zmínka o Heimerzheimu, tehdy ještě osadě spadající pod kolínské panství, pochází z roku 1074. Ta poslední zatím z 15. července 2021.

Snímky, které pořídila během čtvrtečního dne německá policie, ukazují celé okolí zalité zakalenou vodou. Naplavené dřevo, vraky vozů a nejrůznější suť teď leží v místech, jimiž rádi brouzdali turisté. Na severu a jihu města stojí dva hrady, do výjimečně krásné přírody to bylo jen kousek. Teď je celá oblast k nepoznání.

Jak popsala pro Deutsche Welle tamější obyvatelka Uwe Gödecke, voda se v nepředstavitelných objemech začala valit uprostřed noci. Jediné, co s manželem stihli sebrat ve tři ráno, kdy je hluk rozbouřené vody vzbudil, byly peněženky a krmení pro jejich psa Kuna.

Celou trojici z domu vyprostili záchranáři Červeného kříže na motorovém člunu. Dorazili během pár minut. Ty minuty čekání uměla novinářům Uwe popsat velice přesně: „Všechno kolem nás plavalo. Nábytek i koše na smetí.“

Prakticky shodně vypověděl, co se stalo, také Torsten Clemens – místní místostarosta a zmíněný dobrovolný hasič z nedalekého města Swisstal: „Nikdy jsem neviděl vodu tak rychle se valit.“

Jen o den dříve tu měli největší starost o to, aby odvedli vodu ze Swistu do polí. Silně pršelo a hasiči pracovali na tom, aby se voda nevalila na město.

Po desáté hodině večerní pochopili, že jejich úsilí už nemá smysl.

Za pár minut – prý snad jen deset – jim voda u nohou narostla z nuly na deset centimetrů.

Začali s bleskovou evakuací.

Mnohde v pěti nejvíce ohrožených obcích narazili na odpor. Lidé nechtěli opustit své domovy.

A pak už nebyl čas na nic. Jen na to pokusit se zachránit alespoň sebe.

„Viděli jsme, jak se voda valí dolů ulicí. A věděli jsme, že to, co děláme, už nemá smysl. Když jsme se nemohli dostat ani ke svým vozidlům, nemohli jsme nikoho zachraňovat,“ vylíčil bezradnost Torsten Clemens.

Na pomoc místním se vrátil záhy. Už na motorovém člunu. Spolu s dalšími záchranáři začali po vodě evakuovat zbylé obyvatele.

Foto: Jonas Güttler, Getty Images

Heimerzheim po záplavě.

Voda odnesla i zachráněné

Jinde pomoc nepřišla včas.

Mezi oběťmi katastrofálních záplav v Německu je i 12 lidí se zdravotním postižením, kteří zahynuli v pečovatelském domě ve městě Sinzig.

Voda se do pečovatelského domu nahrnula tak rychle a s takovou silou, že klienti z přízemí neměli šanci, uvedla stanice Südwestrundfunk. Zaskočila je ve spánku. Lidé z horních pater museli čekat mnoho hodin, než se k nim dostali záchranáři. Nyní jsou klienti pečovatelského domu spolu se svými rodinami v dočasných útočištích, která vznikla ve škole či hotelu.

Jen pár desítek kilometrů od Heimerzheimu - belgickým východním Valonskem - se prohnala podobná vlna záplav.

Třeba maličkou obcí Pepinster, kde se řeka Hoëgne vlévá do řeky Vesdre.

Soutok řek a typická stará belgická architektura sem obvykle láká turisty z širokého okolí i návštěvníky, kteří původně mířili do známějšího Lutychu. Teď soutok rozvodněných řek Pepinsteru ublížil. Voda se bez kontroly valila ulicemi. Brala všechno, co jí stálo v cestě. Životy i majetek.

Tři starší obyvatelé obce už byli v záchranářském člunu, když do lodi narazil silný proud a člun převrátil. Starosta obce Philippe Godin se nezmohl na nic než na smutné konstatování: „Obávám se, že jsou mrtví.“

V Belgii nakonec evakuovali všechny obce v okolí několika řek na východě země. Kolik lidí nečekané povodně připravily o život, se dosud neví. V mnoha oblastech nefunguje mobilní signál a není možné se s lidmi spojit. Mnohé cesty jsou zatopené a třeba i vlaková stanice v Lutychu je od čtvrtka uzavřena.

Belgie již aktivovala evropský mechanizmus pomoci při katastrofách. Pomoc zatím nabídli sousední Francie, Nizozemí, ale i Rakousko.

Reklama

Související témata:

Doporučované