Tereza Janošíková a Vojtěch Ludvík členy skupiny sportovců IOF

16.7.2021 Petr Klimpl Převzato z ČSOS

Tereza Janošíková a Vojtěch Ludvík členy skupiny sportovců IOF

Tereza Janošíková (orientační běh) a Vojtěch Ludvík (MTBO) byli zvoleni členy skupiny sportovců své disciplíny.

IOF chce zvýšit podíl sportovců na řízení federace. Proto zřídila pro každou disciplínu Athlete Advisory Group (AAG). Kandidáty do nich navrhli jednotlivé národní federace. O kandidátech hlasovali závodníci, kteří se od roku 2017 do letoška zúčastnil MS nebo závodu Světového poháru v dané disciplíně. IOF nyní zveřejnila výsledky hlasování a složení jednotlivých skupin.

Největší zájem byl o AAG v orientačním běhu, z 5 členů jeden musel být mimo Evropu, a tak se automaticky stal členem Jan Erik Naess z Kanady, jako jediný kandidát mimo Evropu. O dalších se hlasovalo. Hlasovat mohlo 860 sportovců, hlasovalo jich 436. A jak to dopadlo? Nejvíce hlasů dostala česká reprezentantka Tereza Janošíková (337), následoval Švéd Gustav Bergman (320), Švýcar Florian Howald (304) a Ruska Natalia Gemperle (271). Tito čtyři byli zvoleni, ostatní dostali hlasů méně.

Členi AAG MTBO se nevolili, protože se jich v nominacích sešel jen příslušný počet, AAG tvoří Gabriele Andrasiuniene (LTU), Vojtěch Ludvík (CZE), Grigory Medvedev (RUS) a Samuel Pökälä (FIN).

AAG lyžařského OB má složení Erik Blomgren (SWE), Øyvind Watterdal (NOR), Lukas Deininger (SUI) a Doris Kudre (EST).

A skupina AAG Trail-O má složení John Kewley (GBR), David Irving (USA), Ekaterina Koltunova (RUS) a Ilze Lapina (LAT), do skupiny nebyl zvolen Pavel Ptáček.

Nyní je na jednotlivých AAG, aby jmenovali po dvou zástupcích do komise sportovců IOF, z které potom budou dva členové jmenováni do předsednictva IOF, kde budou zastupovat všechny o-sportovce ve vrcholném orgánu Mezinárodní federace orientačního běhu IOF.

Více zde.


« zpět