InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na táborské Střelnici pokračuje celý víkend výstava bonsají. I s ukázkami tvorby

Daniel Kička a Luboš Masař předvádějí tvarování bonsaje.  , Autor: L. Kolářová

Daniel Kička a Luboš Masař předvádějí tvarování bonsaje.     Autor: L. Kolářová

TÁBOR - Bonsaj klub Jyiú pořádá v táborském spolkovém domě Střelnice výstavu bonsají. Obdivovatelé umění vypěstovat strom v misce přicházeli do Střelnice během dneška a mají šanci ještě v sobotu a v neděli od 8 do 18 hodin.

 

Jak prozradil Daniel Kička z táborského bonsaj klubu, bonsaj lze udělat z každého stromu, jehličnatého i listnatého. U nás se tvarují nejčastěji z borovice, v Japonsku z jalovce. Japonsko se považuje za kolébku bonsají, ale kořeny má toto umění v Číně. "Lidé chtěli mít v misce strom, na který se mohli dívat. Nejen venku, ale třeba i v interiéru. Nejstarší bonsaj se nachází v Itálii, v Japonsku existují 500, 600 i 700 leté bonsaje. Je to symbol života a dědí se z generace na generaci," říká Dan Kička. 

Na probíhající výstavě lze vidět bonsaje z borovic, modřínů, javorů, buku, ale i z mochny nebo fíkovníku. Návštěvníci si mohou prohlédnout nejkrásnější kompozici shohin - ze stromečků do 25 centimetrů, jejímž autorem je Luboš Masař z Jindřichova Hradce. Za nejlepší bonsaj výstavy byl oceněn Čestmír Sosnovec z Nedrahovic.

Luboš Masař dnes spolu s Danielem Kičkou předváděli tvarování připravených prebonsají - předpěstovaných k tvorbě. Lidé si mohou na výstavě zakoupit jak prebonsaje a náčiní, které je k tvarování potřebné, tak již hotové bonsaje. Martin Ašebrenner, vyhlášený tvůrce bonsajových misek, tu má vlastní stánek. 

V sobotu i v neděli se konají v 11, 12 a 14 hodin komentované prohlídky výstavy, v 15 hodin začíná ukázka tvarování bonsaje - v sobotu s Petrem Šikou ze Sedlce-Prčice a v neděli s Martinem Ašenbrennerem z Českých Budějovic. Vždy na závěr v 17 hodin probíhá čajový obřad v režii Dobré čajovny. Návštěvníci hlasují o nejkrásnější bonsaji a na facebooku klubu Jyiú budou výsledky zveřejněny v neděli po 13. hodině. 

Víc o tomto zajímavém umění přinese Táborsko. Dokonce i ze souběžně probíhající výstavy bonsají v Sezimově Ústí. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace