Rugby World má velmi ambiciózní cíl, aby ragby bylo jedním z nejbezpečnějších sportů na světě

Světová federace Rugby World si dala za úkol prosadit velmi ambiciózní cíl, aby ragby bylo jedním z nejbezpečnějších sportů na světě. Proto byla ustanovena nezávislá expertní komise, která se bude věnovat výzkumu příčin a následků otřesu mozku a účinné prevenci. Se závěry budou seznamovány všechny členské unie prostřednictvím zdravotní komise světové unie. Cílem je zásadně snížit úrazovost v ragby, k čemuž také pomohou změny pravidel, které mají omezit počty kontaktů v utkáních.

"Rodiče musíme přesvědčit, že jejich děti praktikují bezpečný sport, který má řadu kladných hodnot formující mladé ragbisty i ragbistky, jak pro sport, tak jejich život," píše se ve zdůvodnění významných kroků vedení  Rugby World v oblasti bezpečnosti hráčů ragby.  

Frderace Rugby World schválila pravidlo 50/22, které bylo úspěšně prověřeno v australských soutěžích. O čem pravidlo pojednává? Pokud hráč ze své poloviny provede nepřímý kop do autu ve dvaadvacítce soupeře, vhazuje jeho tým. To zásadně ovlivní postavení obrany a preferuje více útočnou hru. Změna je také u pravidla, kdy tým přiklepne míč ve svém brankovišti po kopu soupeře.  Nyní bude následovat výkop dropem, ale z čáry brankoviště, nikoliv jako tomu bylo dosud z dvaadvacítky, což je čára vzdálená 22 metrů od brankoviště.

Mimo jiné se uvažuje také o úpravě pravidla v rucku, kde dochází často k tvrdým kontaktům.

"Nevím, zda zdravotní komise České rugbyové unie vede  statistiku "otřesů mozku" a pokud ne, mělo by se tak stát a kontrolovat zda hráči dodržují pozastavení hraní v případě komoce, které jsou doporučeny Rugby World. V zápise z ragbyových utkání všech kategorií, jak doporučuje světová federace,by měla být rubrika pro dokumentaci zranění, ke kterým došlo během zápasu," doporučil v této Ragbyové mozaice Eduard Krützner senior, jemuž ragbisté říkají Medák.

 

(Eduard Krützner senior, SportovníListy.cz & ceskeragby.cz, koláž: Petr Skála)