„Kamčatští medvědi vždy patřili k nejatraktivnějším zvířatům naší zahrady. Chovný pár Jelizar a Kamčatka v minulosti přivedl na svět tři mláďata, která dnes dělají radost návštěvníkům evropských zoologických zahrad,“ uvedl ředitel zoologické zahrady Martin Hovorka.

Jenže v roce 2019 Jelizar uhynul a Brno usilovně jednalo o možnostech rozšíření počtu chlupáčů. „Nejen kvůli koronavirové pandemii se nám to podařilo až letos. O dalších zvířatech stále jednáme napříč zoologickými zahradami,“ prozradil Hovorka.

Video
Video se připravuje ...

Z Francie se přistěhovala do Brna Irina, samice medvěda kamčatského Zoo Brno

Irina se narodila 17. ledna. 2014 v Tierparku Hagenbeck v Hamburku, jako jedno z trojčat. Společně se dvěma bratry pak byla v roce 2015 přestěhována do Zoo La Fleche ve Francii.

Cestu zvládla v pohodě

„Ve francouzské zoo probíhala důkladná příprava medvědice na samotný transport. Cestu zvládla velmi dobře a bez problémů. Od kolegů z Francie máme o Irině několik informací. Je hravá, zvědavá a prý dokáže být tak trochu podvodnice. Neměli bychom se divit, když bude občas nevrlá. Po přelínání bývá dost světlá, podle předchozích chovatelů až do blond,“ prozradila kurátorka chovu savců brněnské zoo Šárka Mikátová.

Návštěvníci si Irinu ve výběhu užijí už od začátku tohoto týdne. Uplynulý víkend ještě strávila po dlouhé cestě a z bezpečnostních a veterinárních důvodů v zázemí. Ve výběhu ji na uvítanou čekaly ryby, ovoce a různé pamlsky. Už také nepohrdla první koupelí v bazénku.

Fotogalerie
8 fotografií