Islam Makhachev vychází z Khabibova stínu a jde bojovat o osmou výhru v řadě

Islam Makhachev vychází z Khabibova stínu a jde bojovat o osmou výhru v řadě zdroj: Profimedia

Vyhrál 7 zápasů v řadě a teď by chtěl Islam Makhachev ukořistit osmou výhru a zároveň i skalp Thiaga Moisese.

V neděli brzy ráno se do záře reflektorů UFC dostane konečně také dagestánský bojovník Islam Makhachev. Toho v oktagonu v rámci lehké divize čeká tvrdý a šikovný soupeř v podobě brazilského Thiaga Moisese.

Na Makhachevově stylu jde nezaměnitelně poznat dagestánská škola, která se vyznačuje silným wrestlingem, perfektní kontrolou soupeře na zemi a efektivními submisemi spojenými s tvrdým „ground and pound“. Makhachev v tomto ohledu velice připomíná svého slavnějšího krajana, Khabiba Numragomedova a není to náhoda.

Právě o tři roky starší Khabib hraje totiž pro Makhacheva ve sportovním životě, ale i v tom normálním, velkou roli. Jsou přátelé už od dětství, chodili do stejné školy a Islam trénoval spolu s Khabibem pod vedením jeho otce, Abdulmanapa Nurmagomedova. Brzy začal jejich společný trénink nést ovoce a jak Khabib, tak i Islam, se stali světovými šampiony v combat sambu. Odtud byla jen krátká cesta až do UFC a Islamovi se to povedlo v roce 2015, o tři roky později než Khabibovi.

Svůj potenciál Makhachev nastínil už ve svém prvním zápase, ve kterém uškrtil Lea Kuntzeho na rear naked choke ve druhém kole. Jeho další zápas se mu ale nepovedl. Příliš se natahoval do úderů, čehož v prvním kole využil Adriano Martins, který jej v kontru tvrdě knockoutoval předním hákem a nemilosrdně mu tak připsal první porážku v kariéře.

Ale Makhacheva tato prohra motivovala ještě k lepším výkonům. Od roku 2015 až doteď nenalezl přemožitele a porazil všech 7 soupeřů, které mu UFC předhodilo. Dokonce se mu podařilo bleskově knockoutovat i tvrďáka Gleisona Tibaua, se kterým se před lety pořádně zapotil i sám Khabib Nurmagomedov.

Poslední Makhachevovou obětí byl Drew Dober, proti kterému předvedl Makhachev na jaře tohoto roku systematický výkon, kdy jej drtil na zemi tak dlouho, dokud Dober ve třetím kole neudělal chybu a Makhachev jej uškrtil na arm triangle z half-guardu.

V klinči a na zemi je Makhachev jako doma, a co je důležité, dokáže svým soupeřům vnutit tento způsob zápasu, kde je výrazně převyšuje. Až na KO od Martinse před 6 lety se Makhachev v podstatě nikdy nedostal v zápase do výrazných problémů a vždy byl o krok napřed před svými soupeři.

Je však otázka, jestli to bude stačit i na Thiago Moisese. Pokud má totiž někdo zbraně na to, aby Makhacheva porazil, je to právě Moises. Jedná se totiž o skvělého grapplera, ale také strikera, který by mohl mít navrch především v postoji. Makhachev sice nemá špatný striking, ale mnohem jistější si je v klinči a na zemi, takže pokud se Moisesovi podaří ubránit takedowny, mohl by mu v postoji zatopit.

I ze svých zad by však mohl být Moises nebezpečný. Má černý pás v BJJ a 6 ze svých 15 výher utáhl na submisi. Naposledy tak překvapil Michaela Johnsona, kterého donutil odplácat zápas pomocí Achilles locku, který modifikoval až do heel hooku.

I tak ale půjde Makhachev do zápasu jako favorit a pokud si pohlídá silné stránky svého soupeře, měl by se dočkat vítězství. Věří, že to by mu zaručilo postup v divizi, a že pokud bude mít 8 vítězství v řadě, měl by dostat soupeře z top 5 lehké divize. Sám Khabib Nurmagomedov o něm mluví jako o budoucím šampionovi a je třeba říct, že potenciál na to Makhachev jistě má.

Hlavní karta začíná ve 4 hodiny ráno a souboj Makhacheva s Moisesem tak uvidíme kolem 6. hodiny ranní.

Zdroje:  Sherdog.com

Nejnovější články