Obec Pelhřimovy na Krnovsku hraničí s polskými Pielgrzymówy. Starousedlíci tam kdysi postavili kostel, na přilehlém hřbitově se loučili se svými předky. Až do konce 2. světové války, kdy je vláda vysídlila, začátkem 50. let pak byla obec zrušena.

„Se zemí komunisti srovnali 66 domů, zůstal pouze kostel. Ten patřil družstvu, které v něm roky mělo sklad hnojiv. Kostelu hrozil zánik stejně, jako všem domům okolo, které násilně minulý režim vyklidil,“ řekl Ivo Dokoupil (55) z Hnutí Duha Jeseníky.

Právě lidé okolo Dokoupila nedopustili, aby kostel skončil v propadlišti dějin. Díky nadšencům již má novou střechu a stropy. Restaurátoři na stěnách objevili a zrekonstruovali fresky z roku 1420. Jedna zpodobňuje utrpení Ježíše Krista.

Video
Video se připravuje ...

Zaniklá obec Pelhřimovy: Mše se v ní dočkali poprvé od roku 1946 Karel Janeček

První mši v kostele v tomto století nyní celebroval farář Jan Plaček (56) z Moravské Ostravy. „Víra, jak je patrné, neumřela. Každý kostel, který se obnovuje, žije, přitahuje lidi, i společenství lidí kolem. To je na tom to pěkné,“ vyznal se duchovní.

Mše, i kulturní akce

Hnutí Duha Jeseníky pořádalo u kostela doposud několik kulturních a společenských akcí, aby dalo místu nový život. „Rádi bychom jej zpřístupnili i sportovcům, například pro kurzy jógy je území u kostela ideální,“ plánuje Ivo Dokoupil.

Gotické skvosty

Po obnově střechy, stropů a omítek odkrývají dále odborníci fresky na stěnách, které rekonstruují. Ty patří ke gotickému jádru kostela. Zbývá podlaha a současně probíhá archeologický průzkum, který je důležitý též pro zachování původní podoby.

Pomáhají rukama i srdcem

Za poslední roky se podílelo na záchraně kostela několik stovek dobrovolníků. „To jsou tisíce hodin a hlavní zdroj energie, která umožnila kostel zachovat a zachránit a která dneska ho plní novou energií a novými událostmi,“ řekl Ivo Dokoupil.

Fotogalerie
16 fotografií