InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Víno, mandlovka a zpěv dnes tužily přátelství Milevska a Hustopečí

 Autor: Ivo Bukač

    Autor: Ivo Bukač

MILEVSKO - Dnešní Den vína a mandlí z Hustopečí přilákal do amfiteátru milevského domu kultury stovky lidí. Program ještě večer pokračuje s beatlesrevivalovou kapelou Bugles. Už třetí setkání obou partnerských měst a stánky jihomoravských vinařů a dvou mandláren přilákaly obyvatele Milevska a okolí hned po poledni. Náladu lidem nezkazilo ani povinné předkládání anticovidových potvrzení nebo vyplňování čestných prohlášení. Obavy z deště se nepotvrdily a nakonec se vylouplo příjemné slunečné odpoledne. Víno a pálenka z mandlí dobrou náladu umocňovaly.

 

Napřed publikum bavil jihomoravský zpěvák italského původu Pietro Falcone. I jemu víno chutná, přihýbal si na jevišti přímo z lákavě vyhlížejících sedmiček vína. A bylo to asi nakažlivé. Zatímco ve stánku s propagačními předměty Hustopečí prodávala osobně tamní starostka Hana Potměšilová a nabízela na víno skleničky, po areálu záhy chodilo dost lidí rovnou s načatými láhvemi.

Starostka Hustopečí si odskočila na chvíli na jeviště, aby od starosty Milevska Ivana Radosty převzala kytici a od místostarosty Michala Horka obraz s dominantami a symboly obou partnerských měst, který namaloval Pavel Hejhal, milevský handicapovaný výtvarník malující ústy. Jak místostarosta zmínil, v Milevsku se na září připravuje výstava jeho obrázků.

Všechny přijeli pozdravit také senátor Jaroslav Větrovský a náměstek jihočeského hejtmana Pavel Hroch. Starostka spřátelených Hustopečí pak uvedla vystoupení krojovaných tanečníků z Hustopečské chasy, kteří tentokrát přivezli československou besedu, aby prý zazněly i české písničky. Později k nadšení publika tanečníci i cifrovali, covid jim zjevně z fyzičky nic neubral. Jihočeši se dozvěděli, že tanečníci a tanečnice přivezli ukázat své sváteční kroje a v zásobě mají ještě kroje takzvané přespolní. V těch jezdí na hody do sousedních obcí. A nejde jen o to, že přespolní kroj nemá tolik naškrobených suknic a je tedy pohodlnější na cestování, podstatné je, že výsadu svátečních krojů mají vždy domácí, aby se doma zaskvěli v plné parádě. 

Hana Potměšilová zmínila pro Hustopeče typické mandloňové sady a taky to, že právě v této době na jihu Moravy dozrávají meruňky. Její slova, že takové společné meruňkobraní by taky nebylo od věci, mnohým začala vrtat hlavou. A pak už se natěšení diváci dočkali zpěváka Jožky Šmukaře s jeho kapelou, víno a mandlovka odbouraly i u Čechů zábrany a pustili se do zpěvu společně.

Celá akce měla ještě jednu sympatickou tečku. K domu kultury odpoledne přijeli motorkáři z písecké skupiny Železní páni a na místě uspořádali sbírku pro Moniku Bartoňovou z Petrovic, maminku malého chlapce, která statečně bojuje s roztroušenou sklerózou. V půl osmé večer na jevišti dar předali a návštěvníci byli opravdu štědří - celkem se vybralo 29 100 korun. 

Dnešní den znovu potvrdil, že partnerství Milevska s Hustopečemi byl šťastný nápad radního Karla Procházky, a narozdíl od některých dřívějších zahraničních kontaktů města tento funguje. Hodně Milevšťanů už do Hustopečí zavítalo, rádi se tam vracejí a také každá návštěva z jižní Moravy je v Milevsku vítána. Snad jen jeden omyl by bylo třeba poopravit - náměstek hejtmana Pavel Hroch zalitoval, že "tady nemáme mandle." To je ale není tak docela pravda. Letos v dubnu přivezl právě zpěvák Jožka Šmukař z Hustopečí do Milevska tři stromečky mandloní, zasazeny byly na závětrné straně za milevským infocentrem. Snad se jim bude ve zdejším podnebí dařit.    

Diskuse k článku - 6 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace