Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vydejte se na kole pískovcovými skalami a Husí cestou. Objevte krásy Kokořínska

Máte už Jizerky na kole procestované a hledáte nové tipy na cyklovýlety? Vydejte se na kole za krásami Kokořínska. Nenáročný dvacetikilometrový výlet s výhledy i památkami můžete započít v obci Skalka nedaleko Doks.

Výlet vás provede malebnými vesničkami i pískovcovými skalami. Ze Skalky se vydáte do osady Hvězda. „Zde dýchne na návštěvníky příjemná atmosféra při pohledu na hrázděná stavení umocněná projížďkou chráněnou lipovou alejí a pohledem na nejvyšší vrchol Kokořínska Vlhošt,“ informoval mluvčí kraje Filip Trdla.

Dále se můžete vydat přes Heřmánky a Dřevčice až do Lhoty. V jejím srdci se nachází vesnická památková rezervace, kde můžete sledovat dochované krásné roubenky i zděné stavby lidové architektury. „Zmínky o obci pocházejí z přelomu 14. a 15. století a sklepy a skalní obydlí vytesané do pískovcových skal se zachovaly do současnosti,“ komentoval Trdla.

Celou trasu najdete také zakreslenou v mapách.

Zpět do Skalky vás zavede Husí cesta se stejnojmeným skalním útvarem, zastavit se také můžete u Martinských stěn. Husí cesta kdysi bývala významnou kupeckou stezkou spojující Úštěk a Dubou. Pokud se vydáte na výlet pěšmo, můžete z Dřevnic do Skalky zvolit starou Husí cestou po žluté turistické stezce. „Trampové na jejím začátku vysadili alej 59 ovocných stromů a čtyř dubů. Od roku 2017 se pyšní oceněním Alej roku. Cesta místy vede po původní stezce vytesané v pískovci a nabízí krásné výhledy na Bezděz,“ dodal mluvčí. „Když už budete tak blízko, nezapomeňte v tomto krásném kraji navštívit také unikátní technickou památku, historickou sušárnu chmele v Dubé,“ doplnila krajská náměstkyně Květa Vinklátová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky turistika, výlet, cyklistika, Liberecký, Českolipsko, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, skála, krása, Jizerské hory, Květa Vinklátová, Dřevčice, Lhoty, Dubá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se na kole pískovcovými skalami a Husí cestou. Objevte krásy Kokořínska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.