ČESKOBUDĚJOVICKO: Mydlovarští vítali své nové občánky v zámečku u temelínské elektrárny

ČESKOBUDĚJOVICKO: Mydlovarští vítali své nové občánky v zámečku u temelínské elektrárny

 

Osm dětí narozených v posledních dvou letech obyvatelům Mydlovar na Českobudějovicku přivítali coby své nové občany v sobotu 17. července zástupci obce v prostorách Informačního centra Jaderné elektrárny Temelín na zámečku Vysoký Hrádek. Zatímco svatby jsou u nejvýznamnějšího tuzemského energetického zdroje běžnou událostí, slavnostní vítání nových občánků se zde konalo historicky teprve podruhé. Stejně jako premiéra, v režii Mydlovar.

„V obci nemáme kulturní zařízení, nemáme kostel, máme jen malou kapli a ta má velmi omezený prostor. Chtěli jsme, aby tato událost měla skutečně slavnostní atmosféru a tak jsme požádali elektrárnu o možnost uspořádat vítání nových občánků na zámečku. Ten je nejen nádherně opravený, ale má také dostatek prostoru a krásný zámecký park, kde se mohou rodiny vyfotit, absolvovat procházku, prostě strávit zde hezké slavnostní rodinné odpoledne,“ uvedla starostka Mydlovar Hana Chalupská a poznamenala, že vítání se stalo součástí programu letošního Oranžového roku, v rámci kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské akce v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

Mydlovarští měli v sobotu odpoledne k dispozici celé přízemí infocentra, kde je v současné době umístěna výstava „Jizerská 50 / Viděna šesti“. Soubor více než čtyř desítek velkoformátových snímků, na kterých se podílelo šest osobností současné české fotografie, zde bude k vidění zdarma do konce července.

V síni, kde starostka Mydlovar Hana Chalupská spolu s místostarostou Bohuslavem Pindryčem vítala nové občánky, na děti čekala klasická dřevěná kolébka. Symbolicky, protože některé se do ní sotva vešly. Věk oslavované osmičky se totiž pohyboval od několika měsíců do téměř dvou let. „Jsme malá obec se zhruba 310 obyvateli, takže novorozenců jen u nás jako šafránu. Musíme vždy počkat, až bude dětí víc. První vítání občánků jsme zde uskutečnili v roce 2019 a druhé nyní, po dvou letech. Uvidíme, kdy bude další,“ usmívala se starostka.

Oproti tomu svateb se u temelínské elektrárny uskuteční každoročně i několik desítek. A přibývají. První se zde uskutečnila 7. července 2006, padesátá v pátek 13. září 2013 a jubilejní stá svatba pak 21. dubna 2018.

„K rekonstrukci zámečku Vysoký Hrádek a revitalizaci přilehlého zámeckého parku přistoupila Skupina ČEZ především s cílem zpřístupnit ho veřejnosti a obcím z okolí elektrárny v co nejširším měřítku. Tedy i například pro svatby, vítání občánků a další podobné akce. A také dnešní událost, významná pro osm rodin z nedalekých Mydlovar, je důkazem, že se to povedlo,“ poznamenala specialistka vnějších vztahů Útvaru Jaderné komunikace ČEZ JE Temelín Jitka Lhotská.


 

Zámeček Vysoký Hrádek se už dlouhodobě řadí mezi desítku nejnavštěvovanějších památek na jihu Čech. Infocentrum elektrárny v jeho útrobách je po rozvolnění protiepidemických opatření znovu přístupné od čtvrtka 1. července. Po několikaměsíční pauze v rámci koronavirové prevence ČEZ obnovil také páteční projížďky přísně střeženým areálem temelínské elektrárny včetně prohlídky čerpací stanice Hněvkovice. Nepřetržitě přístupný je celý zámecký park pyšnící se vedle mnoha druhů vzácných dřevin také malebným rybníkem s ostrůvkem, motýlí loukou, ptačí stezkou a včelíny.

Mydlovary se nachází zhruba tři kilometry severozápadně od Zlivi, přibližně 16 kilometrů severně od Českých Budějovic. Obec s přibližně 310 stálými obyvateli je jednou z devíti historických vsí takzvaných Zbudovských Blat.


Text a foto: Petr POKORNÝ

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře