Jazzové okénko Jana Schneidera: Soy Callejero, Blow, Jim, Blow! a Beses se Sangre

Nedělní jazzový seriál Jana Schneidera pokračuje dalším dílem. Dnes uslyšíte tři skladby Soy Callejero, Blow, Jim, Blow! a Beses se Sangre.

Je léto a mnozí chytají bronz v různých odstínech hnědé (Shades of Brown), což je název desky, na níž je pěkná letní vypalovačka Soy Callejero od Los Mocosos ze San Francisca, o nichž nevím nic jiného, než že jdou ve stopách Carlose Santany a jde jim to moc dobře, jak jistě ráčíte slyšet.

Chico Hamilton patří do galerie mých nejoblíbenějších bubeníků. Jak u něj funguje přenos energie na dálku, to si můžete vyzkoušet při poslechu skladby „Blow, Jim, Blow!“ Ta Chicova pobídka patří trombonistovi Jimmy Clevelandovi, který se nenechal pobízet. Zvláštností Hamiltonovy kapely je, že kromě dvou saxofonistů a flétnisty má velmi nadprůměrné množství trombonistů (kromě Clevelanda ještě další tři!). Ovšem lahůdku z celého tohoto kousku dělá dokonale dynamický kontrabas českého emigranta Jana Arnetta, který patřil k naprosté světové špičce. Vychutnejte si ty zlaté české ručičky, co dovedou!

Začal jsem „latinou“, končím podobně, tentokrát velejemnou skladbou Besos de Sangre skladatele Johna Zorna. Zpívá Sofia Rey, na kytaru hraje Marc Ribot, na basu Trevor Dunn, vibrafon Kenny Wolesen, piano John Medeski, bicí Joey Baron, perkuse Cyro Baptista, a John Zorn má nad tím vším supervizi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.