Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náměstkyně Adama Vojtěcha Vašáková: Proč se Jágr nestal Babišovým "figurantem" očkování?

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková tvrdí, že lidé by si neměli dělat testy na protilátky. Babišova dcera si je nicméně udělat nechala, a lékaři jí pro vysokou hladinu protilátek očkování údajně nedoporučili.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v příštím týdnu promluví ke každému z nás prostřednictvím dopisu, který bychom měli najít ve svých schránkách, a bude se snažit přesvědčit hlavně ty nenaočkované, aby se dali co nejdříve naočkovat. Dopis nicméně dostanou i ti, kteří mají očkování ukončené, a za koronavirem tím udělali “tečku“. Ministr by měl ale hlavně vysvětlit některá tvrzení svojí náměstkyně a vedoucí klinické skupiny pro covid profesorky Martiny Vašákové, která se velmi tvrdě vymezuje proti zjišťování protilátek v krvi kvůli očkování. Očkování podle Vašákové lidem, kteří protilátky mají, nepůsobí žádný problém. Potom tedy není jasné, z jakého důvodu dcera premiéra Babiše takové vyšetření podstoupila, a údajně i když by moc chtěla se dát naočkovat, tak nemůže, protože jí to lékaři nedoporučili. Je to trochu záhada. Záhada profesorky Vašákové. A jak se vůbec z přednostky pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice stala náměstkyní ministra zdravotnictví pro zdravotní péči?

Odpověď na tuto otázku není tak složitá, ale musíme se vrátit asi o čtyři měsíce nazpátek, když Andrej Babiš letěl do Izraele pochytat nějaké poznatky ohledně očkování. Profesorka Vašáková tehdy jako vědkyně a vedoucí pneumologické kliniky pracovala na léku proti koronaviru, a Babiš o něm prohlásil, že je tento lék před schválením. Nebyla to samozřejmě pravda, a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) tuto dezinformaci jednoznačně vyvrátil. (Mimochodem, Babiš ve své nové knize nyní lže třeba o tom, jak prosadil, že ve školství mohou učit odborníci bez pedagogického vzdělání, při tom jeho hnutí ANO tuto novelu po celou dobu blokovalo, takže novela neprošla a stále leží ve Sněmovně). Doba to nebyla příznivá, byl březen a Česko zažívalo ten nejtvrdší lockdown v době nouzového stavu, Babiš hledal světlo na konci tunelu, a tak se uchyloval i k používání zjevných nepravd a lží, takže v té době také například s poslancem Lubomírem Volným básnil o ivermektinu, který se využívá zejména pro odčervení u zvířat. Babiš také jako jeden z mála vrcholných představitelů nějakého státu létal po světě, sháněl rozumy a vakcíny. A o svojí karanténu se příliš nestaral.

Na konci března profesorka Vašáková, stále jako vedoucí plicní lékařka Thomayerovy nemocnice, v jednom rozhovoru řekla, že používání a propagování ivermektinu je “pitomost“. Přesně se vyjádřila takto: „Já ho (ivermektin) nedoporučuji celou dobu. Je to prostě pitomost propagovat nějaký lék jenom proto, že si myslím, že by mohl pomoci a bez klinických doporučení jej cpát do léčebných doporučení...Je zbytečné, aby to lidé sháněli, je zbytečné, aby to brali, aby si tím ohrožovali na zdraví.“ A profesorka Vašáková měla v této věci pravdu. SÚKL zaznamenal případy předávkování s ivermektinem. Kolik takových případů bylo celkem nikdo neví, protože lidé rozhodně nehlásí všechny případy, ale víme, že při použití vysokých dávek může dojít k poškození životně důležitých orgánů. V uvedeném rozhovoru profesorka Vašáková mluví také o novém nadějném léku, ale neodpoví ani na to, jakou by měl mít lékovou formu, když před tím se mluvilo hlavně o podání inhalací. A v jakém stádiu schvalování je tento český lék nyní? Zřejmě už to není téma, světlo na konci tunelu se mezitím našlo, nouzový stav v dubnu skončil.

Změnou k lepšímu měla být také výměna ministra zdravotnictví. Počátkem dubna Jana Blatného v horkém křesle vystřídal Petr Arenberger, který se v něm sice dlouho neohřál, ale po deseti dnech jmenoval svou náměstkyní pro zdravotní péči právě profesorku Martinu Vašákovou, která tak zaplnila několik měsíců prázdné místo po profesorovi Šedovi. Babiš pověstný svým mikromanažerstvím do výběru náměstkyně Arenbergrovi jistojistě nemluvil, stejně jako nemluvil Blatnému do výběru náměstkyně a hlavní hygieničky Svrčinové. (Blatný odvolání Jarmily Rážové nikdy nezdůvodnil). Vašáková se stala zároveň vedoucí klinické skupiny pro covid (ministerstva zdravotnictví) a po měsíci ve funkci se rozloučila s mezioborovou skupinou Petra Smejkala MeSES, která tím pádem ministerstvu přestala radit. Vašáková to tehdy zdůvodnila tím, že na ministerstvu je dostatek skutečných odborníků a vědců, a MeSES je tím pádem pro ministerstvo nadbytečný.

To bylo ještě před velkým comebackem Adama Vojtěcha na ministerstvo. Záhy po svém nástupu začal Adam Vojtěch řešit to, že si Vašáková ponechala malý úvazek v Thomayerově nemocnici, podle Deníku N chtěl, aby se jeho náměstkyně věnovala jenom práci na ministerstvu. A po té už následovaly nešťastné výroky profesorky Vašákové na Jaromíra Jágra a na protilátky vůči novému typu koronaviru. Celkový obraz působí tak, jako kdyby si vládní garnitura kupovala vědce, který potom říká, co se od něj očekává. Je to vlastně velmi smutné v době, kdy některé státy jako Německo, Singapur nebo Velká Británie mění vůči koronaviru přístup. Ve Velké Británii se například rozhodli, že nebudou dělat za koranavirem žádnou “tečku“, ale že od zítra udělají rovnou tlustou čáru, opatření končí a bude záležet na každém jedinci, jestli je bude dodržovat, jestli bude nosit roušku nebo ne. Některé obchody ale budou nošení roušek nadále vyžadovat.

V Česku však pokračuje očkovací kampaň, očkuje se v obchodních centrech, mladí lidé se motivují výherní tombolou, lidé, kteří zatím z nějakého důvodu očkovaní nejsou, jsou pomalu ale jistě nazýváni “odpírači“, a to všechno má jeden jediný důvod, a tím jsou podzimní volby. Babišovi nevyšel hlavní předvolební tahák, kterým měl být Národní onkologický institut za sedm miliard ve Vinohradské nemocnici v Praze, Česká onkologická společnost tento projekt nepodporuje. (Je ale možné, že po vzoru profesorky Vašákové si některé lékaře koupí, a časem dojde k přehodnocení nedoporučujícího stanoviska). Velkým propadákem je také nová lživá Babišova kniha, která vyšla v pátek, a tak hlavním Babišovým cílem je právě očkování. Ve věkové kategorii 55+ je proočkováno už například 73 procent, a Babiš potřebuje, aby celková proočkovanost v populaci byla co největší, aby mohl měsíc před volbami tvrdit, že vyvedl zemi z krize epidemie čínské chřipky.

Andrej Babiš se ale může jako mnohokrát v minulosti mýlit. Kolem očkování je stále mnoho otázek. Máme si například před očkováním zjišťovat protilátky, nebo ne? Bude potřeba třetí dávka? Jak je to s českým lékem? (Babišovský server lidovky.cz v březnu mluvil o schválení v řádu měsíců). Babišův plán na zvyšování tlaku na očkování, a s tím spojené plánované ukončení bezplatného antigenního testování od září, mu nemusí vyjít. Může označovat lidi na Hlavním nádraží v Praze, kteří se nechají očkovat, za “hrdiny“, ale je mnoho těch, kteří by raději slyšeli o tlusté čáře než o nějaké tečce, která navíc není a nebude konečná, protože nový typ koronaviru v různých mutacích (delta, epsilon..) s námi bude stále...

Autor: David Evan | neděle 18.7.2021 11:08 | karma článku: 28,37 | přečteno: 1150x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik