Karel Jaromír Erben: Živá voda. Klasický příběh ze zlatého fondu naší pohádkové literatury

18. červenec 2021

Příběh o třech královských bratrech, kteří se postupně vydají do světa pro zázračnou vodu. Ta má navrátit jejich otci zdraví. S Borisem Rösnerem, Tomášem Töpfrem, Josefem Somrem, Jaroslavou Adamovou a dalšími skvělými herci.

Účinkují: Boris Rösner, Tomáš Töpfer, Josef Somr, Ivan Trojan, Martin Zahálka, Otakar Brousek ml., Barbora Kodetová, Karel Kratochvíl, Lukáš Hlavica, Jiří Holý, Jaroslava Adamová, Miloš Rozhoň, Antonín Hardt, Viola Zinková a Miluše Tikalová
Napsal: František Pavlíček
Dramaturgie: Eva Košlerová
Hudba: Petr Mandel
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: 1997

Dva starší bratři ve zkoušce propadnou, obstojí jen nejmladší, a přesto se od sourozenců i od krále dočká jen nevděku a zrady. Když se však za nějaký čas setká s královnou a s jejím malým synem ve stříbrném zámku, v němž živou vodu ze studny nabral, vyjde celá pravda najevo.

Karel Jaromír Erben byl historikem, právníkem, archivářem a nadšeným sběratelem českých lidových písní a pohádek. Byl významnou osobností českého národního obrození a jeho dílo právem patří mezi skvosty naší literatury. 

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Václava Ledvinková
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.