Martin Hašek
18. července 2021 • 18:00

Hvězdy po Phelpsovi: 10 plavkyň a plavců, kteří rozbouří bazén na LOH

Vstoupit do diskuse
0
  • Znáte nějakého plavce? Jistě, Michaela Phelpse! Tak ten na olympiádě v Tokiu zrovna plavat nebude, má už po kariéře. Poznáte však, že světové plavání není závislé na jednom esu a má co nabídnout. Bazén překypuje zajímavými osobnostmi, které už za týden rozjedou v Olympijském plaveckém centru parádní show. „Vždycky plaveme skvěle, nevím, proč by to mělo být jinak, protože tu Michael není,“ říká za Američany prsařka Lilly Kingová.

  • Caeleb Dressel (USA)

    Na MS 2019 v Kwangdžu posbíral šest zlatých a ziskem celkových osmi medailí dokonce překonal bilanci Michaela Phelpse, na stovce motýlek ho navíc obral o světový rekord. Olympijský milník Phelpsových osmi vítězství z OH v Pekingu nepřekoná, ale může reálně útočit na sedm medailí, které z jedné olympiády mají jen Phelps, Mark Spitz a Matt Biondi. Závodí na padesátce a stovce kraulem, na stovce motýlkem a k dispozici má až čtyři štafety.

    Jeho chvíle: 100 metrů motýlek

    Caeleb Dressel, nový světový rekordman na 100 metrů motýlekFoto Reuters

  • Kristóf Milák (Maď.)

    Mladý král zřejmě nejbrutálnější plavecké disciplíny na 200 metrů motýlek, jejíž historii dlouho vládl Michael Phelps. Před dvěma lety na MS v Koreji ale Kristóf Milák jeho legendární světový rekord v kosmických plavkách zlomil o neuvěřitelných 78 setin sekundy (1:50,73). V Tokiu se od něj čeká dokonce útok na hranici minuty a padesáti sekund. Na stovce, kde nedávno vyhrál ME, může vyzvat v jednom z hitů Her Dressela. Medailové šance má i na dvoustovce kraulem.

    Jeho chvíle: 200 metrů motýlek

    Foto ČTK

  • Adam Peaty (Brit.)

    Na stovce prsa si plave ve svém vlastním vesmíru. Na MS v Koreji splnil svůj Projekt 56 a jako první v historii světovým rekordem 56,88 sekundy pokořil hranici 57 sekund. Na olympijských hrách se přitom zatím žádný jiný plavec na této trati nedostal pod 58 sekund. A v Tokiu Peaty věří v další světový rekord. „Není to arogance, je to mentální nastavení, v jakém jsem vyrostl,“ říká. Svým výkonem v polohové štafetě může Peaty pomoct Britům poškádlit favorizované Američany.

    Jeho chvíle: 100 metrů prsa

    Foto Instagram.com/@adam_peaty

  • Katie Ledecká (USA)

    Vládkyně kraulových vytrvalostních disciplín získala v Riu čtyři zlaté a v Tokiu to může být lepší díky premiérovému zařazení ženské patnáctistovky do olympijského programu. Ledecká může bojovat o zlato na dvoustovce, čtyřstovce a závodu na 800 metrů, kde se potká se svou patnáctiletou nástupkyní Katie Grimesovou. Poplave taky štafetu na 4x200 metrů kraul, takže může útočit na pět vítězství. 

    Její chvíle: 1500 metrů kraul

    Katie Ledecká na TK před mistrovstvím světaFoto Profimedia.cz

  • Ariarne Titmusová (Austr.)

    Katie Ledecká si sice může dělat naděje na mohutný zlatý výlov, v cestě jí ale bude stát dívka z Tasmánie, jíž se přezdívá Terminátor. Když Titmusová na MS v Koreji ve svých osmnácti letech Ledeckou porazila na kraulové čtyřstovce, bralo se to ještě za senzaci. Před Tokiem je Australanka světovou jedničkou na dvoustovce i čtyřstovce a souboj s Ledeckou na obou tratích bude hitem plaveckých Her. 

    Její chvíle: 400 metrů kraul

    Ariarne Titmusová pózuje s bronzovou medailíFoto Reuters

  • Lily Kingová (USA)

    Královna stovky prsa, kde drží světový rekord a obhajuje titul z Ria. Kingová je známá vášní pro psychologické hry. Často ráda provokuje především ruskou soupeřku Julii Jefi movovou, která má za sebou dva dopingové skandály. Šanci na zlato má i na dvoustovce, kde byla na minulém MS diskvalifikována kvůli špatné obrátce. 

    Její chvíle: 100 metrů prsa

    Lily Kingová v akciFoto Reuters

  • Anton Čupkov (Rus.)

    Na dvě stě metrů prsa se v Tokiu bude vařit voda. Čupkov vyhrál v roce 2019 finále mistrovství světa ve světovém rekordu 2:06,12 minuty. Tehdy ho po jediném dnu sebral Australanu Matthewu Wilsonovi, který se letos do australské nominace dostal dodatečně, když vyšlo najevo, že jeho výkon na kvalifikaci byl ovlivněn oplakáváním babičky. Hlavními soupeři pro Čupkova by ale měli být další Australan Zac Stubblety-Cook, jenž se přiblížil světovému rekordu na 16 setin, a Japonec Šoma Sato.

    Jeho chvíle: 200 metrů prsa

    Ruský plavec Anton Čupkov v bazéněFoto Profimedia.cz

  • Daiya Seto (Jap.)

    Velká japonská naděje. Seto je jakýmsi plaveckým desetibojařem. Drží světové tituly v polohových závodech na 200 i 400 metrů a na minulém MS bral i stříbro na dvoustovce motýlkem. Má za sebou nepříjemné období, kvůli nemanželské aféře byl zbaven funkce týmového kapitána a přišel také o hlavního sponzora. Jeho vyzývatelem bude Chase Kalisz, dvojnásobný mistr světa z roku 2017. 

    Jeho chvíle: 400 metrů polohový závod

    Japonská plavecká naděje Daiya SetoFoto Profimedia.cz

  • Kaylee McKeownová (Austr.)

    Devatenáctiletá Australanka vloni v létě přišla o tatínka, který zemřel na rakovinu mozku. Těžkou ránu ale ustála a v bazénu odpověděla osudu po svém, na červnové australské kvalifikaci o 12 setin smazala v závodě na 100 metrů znak časem 57,45 sekundy předchozí výkon Američanky Regan Smithové. Ta má na stovce o motivaci navíc. Na dvoustovce, kde světový rekord stále drží, se na olympiádu senzačně nedostala. McKeownová je favoritkou i na krátké polohovce. 

    Její chvíle: 100 metrů znak

    Stále teprve devatenáctiletá australská senzace Katie McKeownová vyhlíží úspěch v TokyuFoto Profimedia.cz

  • Ryan Murphy (USA)

    Trojnásobný olympijský vítěz z Ria se bude snažit znovu ovládnout své disciplíny na 100 a 200 metrů znak. Světový rekordman na stovce na minulém MS v tvrdé konkurenci získal na dvoustovce stříbro a na stovce byl bez medaile. Velký fanoušek chicagských klubů Bulls a Cubs se musí postavit Rusům Rylovovi a Kolesnikovovi, Australanu Larkinovi či Číňanovi Sü Ťia-jü, který na stovce vyhrál poslední světové šampionáty.

    Jeho chvíle: 200 metrů znak

    Americký plavec Ryan MurphyFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud