Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tornádo na Moravě tvrdě zasáhlo i zvířata: Desítky psů a koček dál postrádají své majitele

Autor: mat - 
19. července 2021
07:55

Červnové řádění tornáda na Hodonínsku nezasáhlo jen lidi. Z domovů vyhnalo také velké množství psů a koček. Řada z nich se ztratila, ti šťastnější čekají na své majitele v útulcích. Jedním z nich je jezevčice Aranka z Mikulčic, kterou na útěku srazilo auto. U veterináře jí zlomenou levou zadní nohu sešroubovali, teď rehabilituje v lanžhotském útulku spolku Dočasky.cz.

„Domů zatím nemůže. Její majitelka řeší své problémy, logicky spojené s bydlením,“ řekla předsedkyně spolku Andrea Černá. Dočasky.cz se po běsnění živlu postaraly o 70 čtyřnohých uprchlíků. „Polovina se už vrátila domů, zbytek je buď u nás, nebo si je rozebrali naši pomocníci. Zatím jim suplujeme domov,“ prozradila Černá.

Část psích bezdomovců přijaly spřátelené útulky ve slovenských Kopčanech či Marefách u Bučovic. „Pro většinu pejsků to byla strašná psychická rána. Ztratili bezpečí a zázemí. Poznamenal je i hluk, který doprovází obnovu zasažených vesnic,“ upozorňuje Černá.

Kam s nimi

Tornádo zamotalo hlavu spoustě rodin, které měly doma větší množství domácího zvířectva. Jedna z nich chovala pět psů, čtyři kočky, 20 slepic. „Přestože bylo rozhodnuto o demolici domu, odmítali se vystěhovat. Zároveň je totiž potřeba vyřešit, kde zvířatům zajistit náhradní bydlení. Tornádo odhalilo řadu problémů, třeba o tom, jakou péči lidé svým zvířecím parťákům poskytují. A často to nejsou příjemná zjištění,“ konstatovala Andrea Černá.

Video  Jezevčice Aranka zraněná při útěku během tornáda  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Kočičí oáza

Osmadvacet kočičích bezdomovců skončilo v hodonínském bytě Nadi Tomalové. „Některé kočky byly po fyzické stránce v pořádku, jiné naopak v zuboženém stavu. To nezpůsobilo tornádo, ale špatná péče a nezájem majitelů,“ říká zakladatelka spolku Kočky SOS Hodonín.

Kočka není pes

Na prožitou hrůzu z běsnícího živlu reagují psi a kočky podle Tomalové rozdílně. „Když je kočka vyděšená, nepobíhá, ale vyhledá úkryt, skrývá se. V následném hluku, který v obcích vznikl při odklízení sutin, zůstávaly kočky ukryté a vycházely až v tichu noci. Proto jsme i doporučovali nechávat venku granule a vodu. Kočky se ve známém prostředí umí orientovat. Pokud přežily, většina se jich postupně vrátila a vrací na místa svého bydliště,“ upozornila Tomalová.

V koutě se krčí dvě koťátka, Sutík a Sutinka. Jména dostala poté, co je záchranáři našli v troskách. „Mají herpes virus, kocourek musel okamžitě na operaci oka, kočička už měla očko prasklé. Kdyby nebylo tornáda a nikdo je nenašel, venku by nepřežili,“ tvrdí Naďa.

Po tornádu vznikla vlna solidarity v podobě přílivu krmiva a finančních darů. „Moc děkujeme, i když hlavním problémem je místo. Dočasné uložení kočiček neřeší zásadní problém. Totiž najít jim v případě nezájmu původních majitelů nový domov,“ podtrhuje Tomalová.

Hledá se Vendík

Jedním z těch, kdo pátrají po svém mazlíčkovi, je podnikatel Miroslav Jandora (68) z Mikulčic. Dvojici bíglů Polyho a Vendíka vyhnal z domu běsnící živel. Mladší Poly se vrátil, Vendík nikoliv. „Víme, že ho lidé viděli pobíhat po okolí, mimo jiné u rybníka. Za každou zprávu budeme vděční. Schází nám,“ svěřil Blesku Jandora.

Chcete pomoci?

www.docasky.cz  - Transparentní účet 2700453368/2010

https://kocky-hodonin.estranky.cz/ - Transparentní účet 2600773655/2010

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi