47. Letní filmová škola v Uherském Hradišti

Foto: Letní filmová škola

Uherské Hradiště se jako každé léto stane baštou pro všechny filmové nadšence. Letní filmová škola, letos slavící již sedmačtyřicátý ročník, nabídne bohatý program obsahující více než 350 programových položek a přes 170 promítaných filmů.

Žánrový i ročníkový rozptyl bude vskutku velký. Nejstarší film letos promítaný na festivalu je z roku 1913, nejnovější z roku 2021. Festival začíná 6. srpna v pravé poledne a končí poslední projekcí 12. srpna ve 13:00.

Stejně jako každý rok, bude i letošní program vyšperkován několika premiérami. Letos si svůj veřejný výstup odbydou v srdci Slovácka snímky Okupace a Chyby. Kromě toho nás čeká distribuční předpremiéra počinů Myši patří do nebe, Barevný sen a Manželství. Filmové hody budou zahájeny předpremiérou Šulíkova filmu Muž se zaječíma ušima.

Filmové premiéry budou doprovázet rovněž jejich tvůrci. Okupaci budou dělat společnost režisér Michal Nohejl a producentka Julie Žáčková, Chyby zase uvedou režisér Jan Prušinovský a herec Jan Jankovský. Zákulisí a dohru dokumentu Manželství přiblíží režisérka Kateřina Hager a protagonisté Zdenka a Tabish.

Odborný program bude probíhat v Klubu Kultury a ve Smetanových sadech ve stanu České televize, Českého rozhlasu a Respekt stanu. Přednášky povedou Zdeněk Svěrák, Jiřina Bohdalová a Martin Huba. Nebude chybět ani zahraniční okénko v podání režisérů Gorana Markoviče a Sergia Castra Sana Martína.

Letošní novinkou je Zóna Inspirace, která vznikla ve spolupráci s festivalem Hradecký slunovrat, v níž budou probíhat diskuse např. se spisovatelkou Karin Lednickou anebo filozofkou Annou Hogenovou. Z dalších hostů se mohou návštěvníci Filmovky těšit na režiséra Viktora Tauše, hudebnici Moniku Načevu anebo spisovatele Jáchyma Topola.

Foto: Letní filmová škola