Za povodněmi v Německu i Belgii opravdu stojí klimatická změna, cituje Politico klimatologa

19. červenec 2021

Povodním, které minulý týden zasáhly západ Evropy, se široce věnuje třeba německý server Deutsche Welle. Nejvíc zasažený byl západ Německa, zejména spolkové země Severní Porýní-Falc a Porýní-Westfálsko, kde se ale lidé spojili a pomáhají těm, kteří přišli o domovy či živobytí.

Extrémními povodněmi se projevuje klimatická krize, dodává v komentáři Deutsche Welle. Jedna věc je omezovat vypouštění skleníkových plynů, druhá věc je snažit se změně přizpůsobit a být bdělí.

Čtěte také

Podle komentátora by si už teď měla většina lidí uvědomit, že klimatické krizi opravdu čelíme.

Podobně to vidí komentátor deníku Frankfurter Allgemaine Zeitung, který upozorňuje na to, že omezování emisí, kolem kterého se většinou točí debata, může začít fungovat až po desetiletích.

Belgie je druhá země, která čelila povodním a místní deník Brussels Times informuje o tom, že odpadová firma v Lutychu dnes otevře pro lidi, kteří po povodních uklízejí, 27 speciálních sběrných dvorů. Zavážky odpadu jim v příštích dvou týdnech nebude započítávat do limitu na osobu.

Server Politico dává prostor belgickému klimatologovi Pierru Ozerovi, který sdílí své pocity z okolností, jak se lidé staví ke klimatické změně. Když s nimi o problému mluví, říkají na všechno „ano, jistě“, pak se ale nestane nic, co by mohlo stav změnit. Politico připomíná, že klimatologové jako Ozer, už před ničivými záplavami, způsobenými oteplováním planety varují, dokonce desítky let.

Pegasus špehoval novináře 11 zemí

Program nazvaný Pegasus dokáže na dálku ovládat mobilní telefon bez vědomí majitele. Umí třeba zapnout mikrofon k odposlouchávání, nahrávat hovory, stáhnout soukromé zprávy a fotky nebo spustit kameru. Vysvětluje britský deník The Guardian s tím, že Pegasus se dokáže nabourat do mobilů s operačním systémem Android i iOS.

Čtěte také

Ke sledování nepohodlných novinářů a dalších lidí, jako jsou opoziční politici nebo aktivisté, podle listu využívalo 11 států. Kromě Maďarska taky vlády Indie, Mexika, Saúdské Arábie, Maroka nebo Spojených arabských emirátů.

Odposlouchávaný byl třeba mexický investigativní novinář Cecilio Pined. Pomocí programu ho klidně v roce 2017 mohli najít i jeho vrazi. Zastřelili ho na automyčce desítkami střel. Mezi sledovanými bylo i okolí zavražděného saúdsko-arabského novináře Džamála Chášukdžího, kterého měl nechat zabít saúdskoarabský princ Bin-Salmán na konzulátu v Istanbulu.

Izraelská firma NSO, která systém Pegasus vyvinula, dlouhodobě trvá na tom, že její technologie jsou určené jen pro použití proti zločincům a teroristům.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Vojtěch Podjukl , lup
Spustit audio

Související