19. července 2021 • 12:09

Slavia zná soupeře pro boj o Ligu mistrů, Sparta může na Monako

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
19
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté pražské Slavie se ve 3. předkole Ligy mistrů utkají s vítězem duelu 2. předkola mezi Ferencvárosem Budapešť a Žalgirisem Vilnius. Český šampion začne dvojzápas buď 3., nebo 4. srpna venku, odveta se hraje o týden později. Druhý český zástupce v kvalifikaci Sparta v případě postupu přes Rapid Vídeň narazí ve 3. předkole nemistrovské části na Monako. Dvojutkání by rovněž rozehrála venku. Rozhodl o tom dnešní los v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu.



Slavia má jako jediný z pěti českých pohárových zástupců jistotu, že si na podzim zahraje skupinu. I pokud by červenobílí v kvalifikaci nepřešli ani přes jednoho soupeře, čekala by je aspoň skupina nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Slávisté, kteří potřetí za sebou získali český titul, budou v kvalifikaci usilovat o třetí postup do základní skupiny Ligy mistrů v historii. Hlavní část prestižní soutěže si dosud zahráli v letech 2007 a 2019. Červenobílí musejí na cestě do skupiny zdolat dvě předkola.

Slavia byla při losu mistrovské části 3. předkola nasazená a po zúžení okruhu soupeřů mohla dostat tři dvojice. Na svěřence trenéra Jindřicha Trpišovského vyšel lepší ze souboje mezi Ferencvárosem a Žalgirisem.

Jednoznačným favoritem na postup je maďarský šampion, který už v 1. předkole přešel před kosovskou Prištinu. Ferencváros si v minulé sezoně po 25 letech zahrál základní skupinu prestižní soutěže a obsadil poslední čtvrtou příčku.

Se Slavií v pohárech ještě nehrál, proti českému soupeři nastoupil v soutěžích UEFA naposledy v roce 2004, kdy ho v kvalifikaci Ligy mistrů po prodloužení vyřadila Sparta. V sezoně 1999/00 postoupily přes Ferencváros také Teplice v Poháru UEFA. V roce 1975 došel vítěz posledních tří sezon maďarské ligy až do finále tehdejšího Poháru vítězů pohárů.

Červenobílí dosud v pohárech nenarazili ani na litevského soupeře. V dresu Žalgirisu Vilnius, který po čtyřech letech vyhrál domácí soutěž, ještě vloni působil bývalý brankář Slavie Martin Berkovec. Litevská liga se hraje systémem jaro - podzim, Žalgiris po 19 kolech vede tabulku. Liberec vloni v kvalifikaci Evropské ligy vyřadil jiný litevský klub Riteriai.

Sparta si v součtu se sezonou 1991/92 dosud zahrála skupinu Ligy mistrů osmkrát, naposledy však v ročníku 2005/06. Letenští coby úřadující český vicemistr musejí zdolat tři soupeře.

Při losu 3. předkola byli sparťané v nemistrovské části na rozdíl od Slavie nenasazení. Pokud přejdou přes Rapid, s nímž rozehrají dvojzápas venkovním duelem v úterý, nastoupí v dalším předkole proti silnému Monaku. Klub z knížectví obsadil v minulé sezoně francouzské ligy třetí místo, v ročníku 2016/17 se stal šampionem. V roce 2004 došlo Monako až do finále Ligy mistrů.

Slavná značka, na kterou se trochu práší. To je Rapid, jenž táhne střelec Kara!
Video se připravuje ...

Sparta a Monako se dosud v soutěžích UEFA neutkaly. Na knížecí klub narazila v sezoně 2005/06 Slavia, která s ním doma prohrála 0:2. V minulosti oblékali dres Monaka bývalí čeští reprezentanti Jan Koller a Jaroslav Plašil.

Letenští potřebují k jistotě účasti ve skupině přejít v kvalifikace aspoň přes jednoho soupeře. Pokud by vyřadili Rapid, zahráli by si minimálně skupinu Evropské ligy.

Mistrovská část:
Ferencváros Budapešť/Žalgiris Vilnius - Slavia Praha
Dinamo Záhřeb/Omonia Nikósie (Lecjaks) - Legia Varšava (Pekhart)/Flora Tallinn
Lincoln Red Imps/Kluž - Slovan Bratislava (Medveděv, Zmrhal)/Young Boys Bern
Olympiakos Pireus (Vaclík)/Něftči Baku - Mura/Ludogorec Razgrad
Kajrat Almaty/Crvena zvezda Bělehrad - Alaškert/ Šeriff Tiraspol
Malmö/HJK Helsinky - Glasgow Rangers

Nemistrovská část:
Monako - Rapid Vídeň/Sparta Praha
PSV Eindhoven/Galatasaray Istanbul - Celtic Glasgow/Midtjylland
Spartak Moskva (Král) - Benfica Lisabon
Genk - Šachtar Doněck

Vstoupit do diskuse
19

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud