Hlavní obsah

Milane, mám tě rád, vzpomíná na Lasicu Žbirka. Hold zesnulému herci vzdal i Svěrák a Fenič

• Aktualizováno

Slovenské i české osobnosti vzpomínají na zesnulého Milana Lasicu, herce, komika, textaře a zpěváka, který proslul nenásilným, chytrým, elegantním humorem. Lasica v neděli zemřel ve věku 81 let přímo na koncertě se svou oblíbenou kapelou Bratislava Hot Serenaders ve Studiu L+S.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Lasica

Článek

„Ach, Milane. R.I.P. Mám tě rád,“ uvedl na sociální síti zpěvák Miroslav Žbirka.

„Vzpomínka na Milana. Podívejte se na náš rozhovor v Doupěti (pořad České televize, pozn. red.) a píseň Čaj o páté, ke které mi napsal text,“ doplnil Žbirka později.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Žbirka.

„Milan Lasica patřil k lidem, s nimiž jsem si vzácně rozuměl. Když si s někým rozumím, znamená to, že mě těší i zarmucují stejné věci. Milan byl vlastně zasmušilý člověk a připadá mi, že humor byl pro něho tou záchranou vestou, která mu umožňovala plavat po té řece života,” řekl ČTK Zdeněk Svěrák.

„Smutná zpráva. Zemřel Milan Lasica. Muž chytrého humoru a noblesy, mistr slova. Herec, zpěvák, autor, textař. Upřímnou soustrast nejbližším,“ uvedlo české ministerstvo kultury.

Milan Lasica se po písničce uklonil, sesunul se k zemi a zemřel na jevišti

Kultura

„Byl jsem v květnu v jeho televizním pořadu Zlaté časy, bylo to vzpomínání na Hanu Hegerovou. Byl velmi vstřícný a měl radost, že jsme se setkali,” uvedl Fero Fenič.

Filmový festival Febiofest, jehož je Fenič dnes prezidentem, loni udělil Lasicovi svou cenu nazvanou Kristián.

„Tenkrát jsme mu ji posílali přes velvyslanectví a teď jsme si říkali, že bychom se měli setkat a popovídat si. Už k tomu bohužel nedošlo. V květnovém pořadu byl velmi čilý a živý, měl na Hanu Hegerovou spoustu vzpomínek, protože pro ni napsal několik textů,” řekl Fenič.

Foto: Petr Horník, Právo

Fero Fenič

„Když jsme seděli spolu, cítil jsem už z něj určitou únavu, věk začínal působit, ale neměl dopad na jeho bystrost a intelektuální kondici. Jeho odchod mě celkem překvapil,” doplnil Fenič.

„Na Slovensku už nezbývá v kultuře mnoho výrazných a silných osobností, které by měly dopad i na české publikum. Byl to jeden z posledních mohykánů a český prostor byl pro něj stejně důležitý jako slovenský,” poznamenal šéf Febiofestu.

„Je to smutné, na druhé straně osud byl k němu velmi vstřícný - je to jak z hollywoodského filmu, že zemře po potlesku po poslední písničce na jevišti svého divadla, které léta budoval,” dodal Fenič.

Zemřel Milan Lasica

Kultura

Lasicovu památku uctilo i Divadlo Bolka Polívky. „Zpráva o odchodu našeho drahého Milana Lasici do hereckého nebe nás velmi ranila. Bylo to tak nečekané, před námi byla spousta divadelních plánů, těšili jsme se, až společně s ním zahájíme příští sezonu,” uvedlo divadlo na Instagramu.

„Milan Lasica patřil ke generaci, jejichž hlavními hesly byla pokora, skromnost, upřímnost a v jeho případě i neskutečný smysl pro humor. Někdy i dost černý, ale v jeho podání jedinečný. Mistrovský herecký projev jsme si všichni užívali krásných 16 let, kdy společně s Bolkem Polívkou vystupovali,” dodalo Divadlo Bolka Polívky.

Čaputová: Jako by se na chvíli zastavil čas

„Když zemře někdo, kdo se vás svým životem dotýkal, mám pocit, jako by se na chvíli zastavil čas a svět už nebude stejný. Bude v něm něco významného chybět,“ uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na Facebooku.

„Milan Lasica měl nenapodobitelný humor a esprit spojený s hlubokou lidskou moudrostí. To, na co mají nejúspěšnější komici světa celé týmy spolupracovníků, dokázal mistr Lasica vytvořit ve spolupráci s jediným člověkem, kterým byl Július Satinský, a potom úplně sám,“ pokračovala slovenská prezidentka.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zuzana Čaputová.

„Slovensko ztratilo jednu z nejvýraznějších osobností našeho kulturního a veřejného života, ale dílo mistra Lasici zůstává s námi a vždy bude patřit do zlatého fondu slovenského umění. V této smutné chvíli chci vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast rodině pana Lasici. Čest jeho památce,“ uzavřela Čaputová.

Kalousek: Smutné, ale ten konec je nádherný

Vzpomínali i čeští politici Tomáš Czernin nebo Miroslav Kalousek.

„Zemřel Milan Lasica. Bůh buď milostiv jeho nesmrtelné duši a dej sílu jeho blízkým. Jsem si ale jist, že právě on je už v Boží přítomnosti, protože veselí je stav nebešťanů. Díky, za všechny úsměvy, které jste přinesl, mistře,“ uvedl Czernin.

„Je to strašně smutné. Ale ten konec je nádherný... Dej mu, Pane, lehké odpočinutí,“ uvedl Kalousek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

„Milan Lasica zemřel přímo na pódiu během vystoupení. Doufám, mistře, že z těch prken, co znamenají svět, vedly schody rovnou do nebe. Váš intelektuální a satirický pohled na svět, Váš humor i ironie pro mě byly vždy osvěžující. Ať je Vám země lehká,” uvedl bývalý ministr kultury Antonín Staněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám