Právě čtete

Jedeme na dovolenou, rostliny zůstávají doma. Co s nimi, aby vydržely?

6650  
Sdílet: 

Jedeme na dovolenou, rostliny zůstávají doma. Co s nimi, aby vydržely?

Návod, jak zajistit pokojovky, ať už se vám o ně bude starat hodná sousedka, nebo je budete muset nechat doma úplně samotné.

19. 7. 2023 3 min. čtení Kvítka v bytě
Jedeme na dovolenou, rostliny zůstávají doma. Co s nimi, aby vydržely?

Chystáte se na dovolenou? Pak stejně jako my určitě řešíte, co bude s vašimi pokojovými rostlinami. Můžete říct kamarádce nebo sousedce? Tak to vám neskrývaně závidíme. My žádného pomocníka na zalévání nesehnali, takže jsme řešili, jak odjet bez výčitek, a přitom udržet rostliny ve skvělé kondici i během naší dovolené. Tipy, jak předejít zbytečným chybám si přečtěte, i pokud vám někdo bude chodit zalévat.

Štěstí, když máte někoho, kdo může chodit zalévat

Před dovolenou většinou doháním „důležitější“ věci do práce nebo na poslední chvíli kupuji plavky. Proto hlídání pro rostliny zařizuji s předstihem. Obraťte se na spolehlivého člověka, který je nejlépe taky pěstitel a nepřidělá vám problémy navíc.

Oslovit důvěryhodného člověka, který se vám bude starat o rostliny je nezbytnost v případě, že odjíždíte na více než 10 dní nebo máte rostliny na balkóně. Téměř dva týdny jsou dost dlouhá doba, během které i u nás v Česku jistě zasáhnou tropické teploty a minimálně venkovní rostliny budou vyžadovat prakticky denní zálivku.

Nenechte svého známého tápat nebo aplikovat vlastní postupy. Raději mu napište seznam nebo popisky, ve kterých ho stručně a jasně seznámíte s požadavky vašich rostlin. Trvejte si na svém! Už se nám stalo, že pomocníkovi se zdálo divné, že by měl lít tolik vody do jednoho květináče, a tak se rozhodl zalévat svým stylem.

Několik rostlin nám ke konci dovolené uschlo jen kvůli tomu, že jim zálivka nestačila. A platí to i s opakem – přelitím. Jen ať pomocník na zalévání dodržuje vámi předem stanovený plán přizpůsobený vašemu bytu! Opravdový pěstitel to určitě pochopí.

Popište jednotlivé rostliny


Vyrobte cedulky a zapíchněte je na špejli do zeminy, nebo oštítkujte květináče. Napište, jak často je potřeba danou rostlinu zalévat a kolik vody vyžaduje.

Jak zajistit rostliny, aby přežily bez zalévání?

Pokud nikoho na zalévání neseženete, vyzkoušejte alternativní řešení.

Při kratší dovolené (cca do deseti dnů) použijte zavlažovací hroty, baňky nebo nechte jednotlivá kvítka zavlažovat z velkého kbelíku pomocí provázků. Je to řešení ideální pro velké rostliny, které nedokážete jen tak přesunovat z místa na místo. Zavlažovací nádoby seženete v hobby marketech nebo na e-shopech, můžete použít i tradiční samozavlažovací nádoby, tzv. olly. Ty se stávají součástí pěstování v průběhu celého roku, nejen v období dovolených.

Jak zavlažovat pomocí kbelíku a provázku?


Kbelík, velkou mísu nebo jinou nádobu naplňte vodou. Odmotejte provázek z přírodního vlákna (aby dobře nasákl a vedl vodu). Asi 20–30 cm z délky provázku namočte do nádoby s vodou a zbytek délky veďte do květináče. Konec provázku zapíchněte do zeminy (pomozte si špejlí). Ideálně umístěte nádobu s vodou trošku výš, než bude květináč. Vzdálenost nádoby a květináče by neměla být příliš velká a myslete i na to, že z provázku může sem tam ukápnout voda, takže pozor na dřevěné podlahy a koberce!

Trochu neohrabaným způsobem je zabalení rostlin do igelitového pytle. Hoďte je tam celé, hned po zalití! Pytel nemusí být bílý, ale měl by být průsvitný. Takto zabalené rostliny vydrží během vaší nepřítomnosti zapařené a nemusí se zalévat. Další výhodou této techniky je eliminace populace možných škůdců (svilušky a třásněnky), které se takto za jiných okolností likvidují. Po příjezdu z dovolené vás možná překvapí, jak se tento provizorní skleník vašim rostlinám líbil. Většina z nich bude mít určitě spoustu nových listů.

Vana a umyvadlo jsou největší podmisky, které doma máte. Naskládejte tam tolik rostlin, co se vejde. Před odjezdem je osprchujte a zalejte a nechte jim v nádobě napuštěné asi 2 cm vody. Pokud vám neprotéká špunt, je to velice spolehlivý způsob minimálně na týden. Toto se ovšem nehodí praktikovat v koupelnách, kde není okno. Podobnou vychytávku můžete napodobit ve dřezu nebo na velkých podmiskách v obytných místnostech.

Dá se vytvořit i samozavlažovací „podmiska“ z plsti − čím je materiál silnější, tím více se do něj vejde vody a je pro náš účel vhodnější. Plsť před odjezdem dobře smočte a na tácu položte na kuchyňskou linku nebo stůl. Na mokrou podložku poskládejte zalité rostliny, které budou vlhkost sát, dokud plsť zcela neproschne. Tento způsob funguje, máte-li rostliny zasazené v terakotových květináčích, které vedou vlhkost. Rostliny v plastových květináčích na plsť naskládejte bez podmisky, aby vlhkost vzlínala drenážními dírkami do květináče.

Tři nezbytnosti pro všechny případy:

Ať už si vyberete profesionální hlídače pokojovek, nebo vše vyřešíte elegantně sami, dodržte následující, abyste omezili výpar zálivkové vody a rostliny v pořádku přežily.

  1. Přesuňte rostliny na stanoviště, kam nesvítí přímé slunce. Nikoliv ale do tmy! Světlo by mělo být rozptýlené a dostupné. Pokud máte hodně světlý byt, stáhněte žaluzie a natočte je tak, aby světlo stále prostupovalo do prostoru.
  2. Kvítka poskládejte k sobě – klidně i na větší podmisky. Vytvoří si tak vlhčí mikroklima, zvýší se kolem nich vzdušná vlhkost a budou prosychat pomaleji.
  3. Zkontrolujte, jestli se na některé z vašich rostlin nevyskytují škůdci, kteří by mohli přeskočit na jiná kvítka, zatímco budete pryč.

Čtěte také:

Autor: Veronika Ježková

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články