Co tu třiatřicítku táhne k tomu klukovi? Co je ti do toho. Kniha Hany Lundiakové není Lolitou naruby

19. červenec 2021

Loni vydanou knihu Hany Lundiakové Co je ti do toho představí od 31. července vltavská Četba s hvězdičkou.

Kristova léta za rohem, má syna, manžela, spokojený život… I tak se jí do něj však vkrádá nepokoj. Plíživé a neodvratné pokušení na ni čeká denně před školou, kam vozí své dítě. On je taky ještě dítě, ale tak trochu už je to i muž. Muž, který ruší její klid. Nová kniha nazvaná Co je ti do toho už na obálce upozorňuje, že není žádnou Lolitou naruby. Společnou s ní má jen výchozí situaci – vůni zakázaného ovoce, zatím ne úplně zralého ovoce.

Hana Lundiaková (1978) se na českou literární scénu zapsala už v roce 2010 povídkovou sbírkou Vrhnout. Následovaly další tři knihy (za román IMAGO. Ty trubko! byla nominovaná na cenu Magnesia Litera) a v loňském roce brněnské nakladatelství Větrné mlýny vydalo právě růžový svazek Co je ti do toho. Ve všech svých knihách Lundiaková prokazuje talent kreativně nakládat s jazykem i příchylnost k syrovým, erotickým a existenciálním tématům.

I její zatím poslední kniha předkládá čtenáři dlouhou řadu různých otázek. Co s ženou dělá mateřská láska? Kdy jsme vlastně dospělí a jak obtížné je se s dospělostí sžít? Co znamená někoho opravdu milovat? Proč se někdy touze nelze bránit? A co to vlastně je taková touha? Navíc otevírá téma domácího násilí, výchovy, neschopnosti otevřít se druhým… Každý čtenář v textu zkrátka bude číst něco úplně jiného. Každopádně však dostane suverénní jazykovou hru, skrze níž se propadne do hlavy čerstvé třiatřicátnice, která je dostatečně inteligentní na to, aby si svůj vnitřní život dokázala řádně zkomplikovat.

03646304.jpeg

„Ležím na matraci. Nemá povrch, nemá dno. Není to matrace. Je to hladina, po ní nehybně pluju. Éter mě nese jako plodová voda embryo, které se z magického zapomnění vyvine v člověka. Není žádného pokřivení. Prostota, klid, nekonečný čas, teplo, proudění. Žár slabin vytlačil identitu z vědomí. Identita je náhle nepodstatná, jakožto bytost neexistuju, jsem součástí. Není uvnitř a vně. Není potýkání ani dotek. Není muž, není žena. Samý pokraj bezvědomí. Hodina mezi životem a smrtí.“

V premiérové Četbě s hvězdičkou na Vltavě se tou rozháranou a přemýšlivou hlavní hrdinkou stává herečka Anita Krausová. Právě její hlas se v režii Josefa Kačmarčíka bude po deset večerů vracet, aby dokázal, že Hana Lundiaková skutečně nenapsala jen Lolitu naruby. Že kniha Co je ti do toho je mnohem víc.

Spustit audio

Související