Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Stovky migrantů v Belgii přes měsíc drží hladovku, některým hrozí smrt. Požadují legální pobyt v zemi

Belgický migrant při hospitalizaci kvůli hladovce. foto: Reuters

Brusel - Členové belgické vlády, dva zpravodajové OSN a několik asociací vyjádřili obavy o osud 450 migrantů v Belgii, kteří drží od konce května hladovku. V posledních dnech část z nich přestala přijímat i tekutiny. Někteří jsou údajně už tak vyčerpaní, že jim bezprostředně hrozí smrt.
  19:18

Bělorusko nechává nelegální migranty přecházet do sousední Litvy. Ta proto postaví bariéru na hranicích

 Přistěhovalci nejčastěji ze severní Afriky požadují hromadnou legalizaci svého pobytu v Belgii. Pokud by někdo z hladovkářů zemřel, socialističtí členové belgické vlády podají demisi, uvedl v pondělí podle stanice RTBF vicepremiér Pierre-Yves Dermagne.

Migranti, kteří se snaží zajistit si v Belgii legální pobyt, hladovku zahájili 23. května na dvou univerzitách a v jednom z bruselských kostelů. Rozhodnutí podle agentury AFP předcházely čtyři měsíce neúspěšného dialogu s imigračními úřady. Někteří z protestujících tvrdí, že v Belgii žijí a pracují už několik let, a přispívají tím i k ekonomickému chodu země. Většina z nich je ale původem z Alžírska či Maroka, a nemají tak nárok na azyl. Belgie totiž tyto země považuje za bezpečné.

Protest na podporu hladovějících migrantů v Bruselu.
Belgický migrant při hospitalizaci kvůli držené hladovce.

„Informace, které jsme získaly, jsou znepokojivé a několik z těch, kdo drží hladovku, jsou mezi životem a smrtí,“ uvedl zvláštní zpravodaj OSN pro extrémní chudobu a lidská práva Olivier De Schutter. Spolu ze zpravodajem OSN pro lidská práva migrantů Felipem Gonzálezem napsali otevřený dopis belgickému ministrovi pro migraci Sammymu Mahdimu, ve kterém žádají o urychlené řešení. Podle Gonzáleze by belgická vláda měla jasně vyloučit možnost deportace migrantů vzhledem k jejich zdravotnímu stavu.

Ministr Mahdi odmítl přijmout jakékoliv opatření pro skupinu jako celek a vyzval všechny migranty k podání individuálních žádostí o legalizaci pobytu, uvedla agentura AP. Ministr také připomněl, že vláda u místa, kde migranti přebývají, otevřela speciální kancelář pro vyřizování povolení k pobytu. Přišlo do něj ale jen minimum zájemců o legalizaci pobytu, řekl.

Belgická vláda „by měla zvážit vydání povolení k dočasnému pobytu, které by každé osobě, která podá žádost o legalizaci pobytu, umožňovala vykonávat ekonomickou činnost,“ uvedl González.

LÉKO: Lukašenko se přepočítal, dnes už je plot proti migrantům v pořádku

Téměř 300 stávkujících po odmítnutí hromadné legalizace pobytu přestalo přijímat tekutiny, uvedla zdravotnická organizace Médecins du monde (MDM). Lidem ve velmi špatném zdravotním stavu hrozí náhlá srdeční zástava, část z nich začala ztrácet zrak, mají závratě a omdlévají. Podle MDM je většina hladovkářů také v depresi a hrozí, že se pokusí o sebevraždu.

Belgická vláda v neděli večer na místo povolala lékaře Červeného kříže, aby zdravotní stav migrantů posoudili. Zástupci asociací jim ale podle AFP bránili v přístupu k většině stávkujících a nikdo z nich se nenechal hospitalizovat. V neděli večer na místo vyjelo 15 sanitek.

Podle zpravodajů OSN žije v jedenáctimilionové Belgii na 150 000 lidí bez povolení k pobytu. Část migrantů si nechce podat oficiální žádost z obav, že by jim pak hrozila deportace, uvedli zpravodajové.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!