Zámek Červené Poříčí se kvůli opravám zavřel veřejnosti

Zveřejněno v Z regionu
Od - úterý, 20. červenec 2021 06:58
Zámek Červené Poříčí se kvůli opravám zavřel veřejnosti foto: Zámek Červené Poříčí

Do 30. července se kvůli rekonstrukci uzavřel zámek Červené Poříčí na Klatovsku. Rozsáhlé úpravy národní kulturní památky začaly předloni. Příští rok návštěvníky čekají prohlídky nových prostor, které budou moci procházet bez průvodce. Opravy a zřízení expozic přijdou na více než 33 milionů korun, podpořila je dotace ministerstva kultury a také evropská dotace získaná prostřednictvím místní akční skupiny, řekl kastelán Marcel Čermák. Pro veřejnost se zámek otevře 31. července při tradiční Hradozámecké noci.

Zámek, považovaný za výjimečnou ukázku saské renesance, 80 let užívaly Lesy ČR. Památkový ústav areál převzal v roce 1997 a od té doby ho postupně opravuje. Roky se vyklízel, bouraly se nevhodně dostavěné příčky. Turistům se ukazují asi tři čtvrtiny hlavní zámecké budovy, nejsou ale vybavené klasickým mobiliářem. Šlechta panství opustila a už od 19. století sloužilo jako velkostatek a zdroj příjmů. Tomu odpovídalo i vybavení. Předzámčí navíc v polovině 19. století poničily tři požáry.

Současné opravy se týkají nízkého traktu předzámčí, který obklopuje hlavní budovu. "Opravuje se pouze jeho část, tedy 16 vnitřních prostor včetně schodišť a chodeb, a budou tam plnohodnotné expozice," řekl kastelán. Do místností, které před dvěma stoletími sloužily jako písárna, účtárna, menší hostinský pokoj, čeledínská jídelna či přípravna jídla, se už osazují okna a dveře. Nově jsou položené historické dlažby, třinácti prutovými táhly napříč budovami je zpevněna konstrukce objektu. V místnostech budou příští rok expozice na téma rodu Habsburků nebo Napoleona Bonaparteho, jehož rodina zámek vlastnila začátkem 19. století.

Nejzajímavější věcí objevenou při opravách byly toalety z 19. století. "Byly to v podstatě latríny v horním patře, odpad z nich byl svedený dřevěnými tubusy s litinovými rourami přímo do řeky Úhlavy," popsal kastelán. Památkáři také opravují hlavní vstupní fasádu do zámku nebo vstupní průjezd korunovaný barokním pískovcovým portálem. Na jeho římse jsou sochy bohyně Minervy, bavorského lva a dvou andílků, kteří se ale dochovali jen ve fragmentech. Na bráně budou kopie andílků. Obnoví se rovněž polovina ohradní zdi areálu, která je ukončena vstupní branou s dvěma velkými barokními pilíři. Na ně se vrátí sochy českých králů a brána dostane původní podobu z roku 1760, řekl Čermák.

Druhý projekt se zaměřil na opravu odpočinkového altánku - glorietu a oranžerie, která je podle kastelána nejmenší oranžerií v Čechách. V 18. století se v ní uchovávaly truhlíkové citrusy ze zámeckých zahrad.

Obě stavby se návštěvníkům zpřístupní o příštích letních prázdninách. Předzámčí s novými expozicemi se otevře na začátku sezony v dubnu 2022. "Příští rok změníme úplně koncepci zpřístupnění. Návštěvníci se budou moci volně pohybovat po přístupných částech. Hlavní budovu, kterou jsme prováděli dosud, bychom chtěli otevřít v letních měsících s průvodcem jako vedlejší prohlídkový okruh," dodal kastelán.

čtk