Zemřel Vladimír Beneš, průkopník neurochirurgie v Česku. Bylo mu sto let

Ve věku 100 let zemřel neurochirurg Vladimír Beneš nejstarší. Informovala o tom v úterý Česká televize, Radiožurnálu to potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 10:47 20. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc.

Zemřel Vladimír Beneš | Zdroj: Paměť národa

Vladimír Beneš byl jedním z prvních lékařů, kteří se v Československu věnovali neurochirurgii. Během svého života působil v Ústřední vojenské nemocnici v Praze a také ve Fakultní nemocnici Motol, kde založil a vedl unikátní dětskou neurochirurgii. Právě tam zažil vrchol své odborné kariéry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si záznam pořadu Vstupte z roku 2007 s neurochirurgem Vladimírem Benešem. Moderoval Robert Tamchyna

Beneš se narodil 27. ledna 1921 v Plzni. Během druhé světové války pracoval nejprve jako pomocný redaktor v největším plzeňském deníku Nová doba. Poté byl zřízencem v tamní nemocnici, kde postupně prošel všechna oddělení a mnohokrát ošetřoval zraněné po náletech.

Při osvobozování Plzně jel naproti Američanům, které dovedl na radnici a dělal jim tlumočníka.

Kromě operací mozku se během své profesionální dráhy zajímal také o problematiku poranění míchy. Na českém území byl první, kdo se léčbou pacientů s poraněním míchy zabýval komplexně a hledal cesty, jak snížit enormní úmrtnost. V roce 1961 vydal odbornou publikaci Poranění míchy, která byla přeložena do řady světových jazyků.

Také pro něj byl v mnoha ohledech rok 1968 osudným. Následující rok totiž vystoupil z komunistické strany, kvůli tomu měl zapovězen kariérní a akademický postup.

Lékařská a lidská moudrost a nezaměnitelný pohled na život. Poslechněte si Osudy neurochirurga Beneše

Číst článek

V sedmdesátých letech minulého století pak zorganizoval neurochirurgický sjezd v Praze. O dvacet let později se stal prezidentem Mezinárodního kongresu dětské neurochirurgie. 

Jeho syn a vnuk, oba jménem Vladimír, jsou taktéž světově uznávanými neurochirurgy.

Vladimír Beneš při operaci (archivní foto) | Zdroj: Paměť národa

krs, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme