Týden s tancem

Lea Švejdová tančí pro Toyen, mladí umělci v Ponci o uspěchané společnosti dnešní doby a Cirk La Putyka uvádí svůj letní program v šapitó Azyl78.
L.Švejdová/M.Trpišovská: Den a Noc a Noc a Den – Divadlo Ponec 2016 (foto Vojtěch Brtnický)

Lea Švejdová – Tanec pro Toyen: Den a Noc
Tanečnice a choreografka Lea Švejdová uvádí sólo Den a Noc, které naposledy ještě pod hlavičkou souboru NANOHACH vidělo publikum jako společnou inscenaci Den a Noc a Noc a Den, jejíž druhá část vytvořená Martou Trpišovskou byla poctou britské spisovatelce Virginie Woolfové. Část Ley Švejdové je věnovaná surrealistické malířce Toyen a nyní je součástí doprovodného programu výstavy Národní galerie Toyen: Snící rebelka a také v rámci Muzejní noci v Galerii Středočeského kraje.

21. 7. 19:00, tanec pro Toyen, NG Valdštejnská jízdárna, Praha (Toyen: Snící rebelka)
23. 7. 20:00, tanec pro Toyen, GASK, Kutná Hora, refektář

„Toyen, která nespí a vidí své sny na rubu kamenů“ – Benjamin Péret

Žena, malířka, svérázná a obdivuhodná, jejíž tvorba spadá do období, které ženskou samostatnost a kreativitu pramálo podporovalo. Období, kdy mužům patřil svět, ve kterém role ženy spočívala v dekoraci a péči o domov. Přes tento handicap se jí podařilo ve světě mužů uspět a stát se významnou umělkyní.

Kolektiv SPOLK: S dovolením! (divadlo Ponec, foto Vojtěch Brtnický 2021)

Mladí tvůrci v divadle Ponec 26. července – premiéra S dovolením!
Mladý tvůrčí kolektiv SPOLK uvádí 26. července v Ponci svou premiéru. Skupinu tvoří Kateřina Jabůrková, Adam Kmenta, David Králík, Žaneta Musilová a Ester Trčková. O čem budou tančit, vypovídá anotace k představení:

Rychlá doba. Nikdo nemá čas na nic čekat. Každý z nás se čas od času nedobrovolně zastaví. Všudypřítomný stres a spěch nás ale nutí běžet dál. To, že člověk stojí, neznamená, že nespěchá. Ať už nás zastaví cokoliv, vždy to v nás probouzí silné emoce.
Nekonečné čekání a akutní stres jako impuls k negativním projevům lidského chování a jednání. Inscenace přináší zpětnou vazbu o nás samých, o našich projevech, reakcích a obranných mechanismech ke zvládání stresových situací.
Inscenace je zrcadlem, v němž se odráží jedna z podob dnešní uspěchané doby. S dávkou lehkosti a humoru se snaží podat svědectví o aktuálním problému naší společnosti.

Jitka Čechová (zdroj Prague Pulsar)

Tanec, který léčí: projekt Vyprovokuj (se) tancem! Je možné podpořit ještě týden
Psychoterapeut Michal Nikodem a taneční pedagog a kurátor Honza Malík přišli na jaře s unikátním umělecko-terapetickým projektem Vyprovokuj (se) tancem! V rámci fundrasingové kampaně na Donio.cz je možné projekt podpořit ještě týden.

Nový formát tanečního představení s tématem provokace, propojí terapii, tanec a originálně zkomponovanou hudbu. „Tím vznikne zdroj nových podnětů a inspirace, do hry se zapojí nevědomí, jeho schopnost vnímat tyto podněty novým způsobem, obcházet naše racionální konstrukce a “přepsat” hluboko zakódované vzorce chování,“ říká jeden z tvůrců projektu, psychoterapeut Michal Nikodem.

Umělci společně s terapeutem „zakódují“ svou vlastní zkušenost s provokací do hudby a tance a divák ji pak pod vedením terapeuta a vlastního nevědomí „dekóduje“. To mu umožní nejen intenzivnější zážitek z představení, ale také nastartování dlouhodobých terapeutických procesů.

Téma provokace není náhodné. Z hlediska psychoterapie je provokace projevem skrytého konfliktu, umění diváka často provokuje například tím, že mu nerozumí. „Projekt tedy také umožní divákovi pochopit, že přínos umění není v tom, nakolik mu racionálně rozumí, ale v jeho schopnosti působit i na naše nevědomí,“ podotýká taneční pedagog a kurátor Honza Malík.

Na projektu se budou podílet také další renomovaní umělci, mezi nimi například slovenský choreograf Yuri Korec, slovenský tanečník Daniel Raček, choreografka a tanečnice Jitka Čechová, skladatel a hudebník Václav Chalupský. Na donio.cz/vyprovokujse je možné tento projekt podpořit ještě týden.

Michal Nikodem je psychoterapeut a vztaholog s 11letou praxí. Své zkušenosti nasbíral mj. v USA, Indii, Itálii, ale i dalších zemích. Než se vydal na terapeutickou dráhu, vybudoval a úspěšně provozoval první školu vaření v ČR a restauraci.

Honza Malík se po absolutoriu na Konzervatoři Duncan Centre pohybuje na profesionální scéně současného tanečního umění přes 20 let. Je tanečníkem (angažmá v ČR a v Rakousku), pedagogem, příležitostným choreografem, producentem a iniciátorem mnoha tanečních projektů. Přesvědčení o výjimečnosti oboru, jímž současná taneční tvorba je, ho neustále podněcuje v jeho činnosti a ve všech aktivitách (tvorba, mezioborová spolupráce, další vzdělávání a oborová setkávání).

Cirk La Putyka – Kabaret Dynamit (foto Tomáš Helísek)

Cirk La Putyka rozehraje šapitó Azyl78 letními představeními Kaleidoscope a Kabaret Dynamit
V pražském šapitó Azyl78 uvede soubor Cirk La Putyka od 20. do 27. července dvě představení, Kaleidoscope finského režiséra Maksima Komara a novinku Kabaret Dynamit amerického režiséra Ethana Law, které mělo premiéru letos v červnu. Obě jsou vhodná také pro děti od 5 let.

Inscenace Kaleidoscope, která měla premiéru loni v červnu, vznikala na dálku během koronavirové pandemie, na většině zkoušek byl kvůli zavřeným hranicím finský režisér Maksim Komaro přítomen jen díky internetu, kamerám a monitorům. „Jak název napovídá, v nové show se soustředíme spíše na krásu formy, dynamiku a kouzlo okamžiku, než že bychom filozofovali o nesmrtelnosti brouka,“ uvedl v době premiéry Maksim Komaro. Skoky na obřím teeterboardu, skupinové taneční choreografie, závěsnou akrobacii i lety na trampolíně, tradiční se potkává s moderním, ostřílení putykáři se mísí s mladou cirkusovou krví, v inscenaci vystupuje osm akrobatů, herců a tanečníků.

Kabaret Dynamit, který měl premiéru letos 12. června, vznikl jako novocirkusová kabaretní koláž současných a tradičních cirkusových výstupů. Diváci uvidí členy souboru Cirk La Putyka i jejich zahraniční hosty v přátelském souboji mladší a starší cirkusové generace. „Zažijete elektrizující show, ve které smích střídá údiv a slzy úžas. Budete se smát i dojímat, budete chtít tančit a zpívat a nebude se vám chtít domů. Nechte se svést barvami, energií a hravostí,” láká režisér Ethan Law, stálý člen Cirku La Putyka.

Hned od 6. do 8. srpna uvede Cirk La Putyka reprízy nové novocirkusově-pohybové inscenace Runners a v září pak konečně svůj největší projekt Cesty, který byl do šapitó přesunut po několika letech příprav z prostoru O2 universa.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments