Hlavní obsah

Tohle jste nezvládli. Fotbalisté Anglie jdou po krku vlastní asociaci

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Nová malba na zdi u London Bridge je poděkováním anglickým reprezentantům za jejich vystoupení na Euru.

Reklama

Článek

Zpackaná organizace finále Eura ve Wembley a ohrožení rodinných příslušníků. Kane a spol. to tak nechtějí nechat a chystají své vlastní Fotbalové asociaci nepříjemné psaní. Podcast Angličan si taky rád přisadil.

Finále Eura je sice už dávno minulostí, ale nesmyslné řádění domácích „fanoušků“ ve Wembley pod vlivem nejrůznějších látek a vlastní stupidity zanechalo poraženým Angličanům na duši hluboké šrámy. A nejen jim.

Samotní angličtí reprezentanti, členové Fotbalové asociace, chystají hromadnou stížnost právě na vlastní národní fotbalový svaz kvůli hrubému nezvládnutí pořadatelských a bezpečnostních služeb při vyvrcholení evropského šampionátu. „Angličtí hráči jsou z celého dění před národním stadionem ve Wembley a na něm naprosto znechuceni. Ačkoliv jsou vesměs všichni na dovolených, nelení zorganizovat sepsání hromadné stížnosti na domácí Fotbalovou asociaci. Během davového šílenství se měli dokonce fyzicky zranit příbuzní některých reprezentantů nebo být alespoň v přímém ohrožení. Celkově je to obrovský propadák,“ konstatuje autor podcastu Angličan Jiří Hošek.

Karel Tvaroh, hráč sparťanské rezervy, neměl pochopení pro brutální chování výtržníků během londýnského finálového večera, jenž měl přítomným poskytnout diametrálně odlišný zážitek: „Pro mě je nejsmutnější, že ze stadionu prchaly rodiny s dětmi ještě před vypršením základní hrací doby. Fotbalový zápas samozřejmě není divadelní představení, ale pořád je to přece kulturní událost. Rozhodně by se nemělo stát pravidlem, že se budou rodiče bát vyrazit se svými ratolestmi na zápas kvůli obavám o vlastní bezpečnost.“

Karel Häring, autor magazínu Football Club, se obává, že selhání najaté bezpečnostní služby i slabá spolupráce s policií dramaticky sníží celkové šance Anglie na úspěšnou kandidaturu na pořádání mistrovství světa v roce 2030. „Nesmírně si zavařili. Bylo evidentní, že celou situaci ohromně podcenili, což je pro pořadatelskou zemi takové akce v zásadě neomluvitelné. Anglie, která neúspěšně kandidovala na pořádání MS 2018 a 2022, měla už tehdy skoro nulovou podporu od zástupců UEFA. Jestli se to teď jakkoliv změní, pak k horšímu,“ popisuje vyhlídky Angličanů Karel Häring.

„Přitom to je pár měsíců, kdy se musel odložit šlágr mezi Manchesterem United a Liverpoolem právě vinou řádění neukázněných fanoušků. Angličané si to nechtějí přiznat, ale největším nepřítelem jsou nyní sami sobě oni,“ říká Karel Tvaroh.

Fotbalový podcast Seznam Zpráv přichází také s premiérou rubriky, ve které se na aktuální téma pohádá dvojice hostů pod rozhodcovským dozorem Jiřího Hoška. Karel Häring se tak přel s Karlem Tvarohem na téma, zdali se má hvězda Tottenhamu Harry Kane přesunout do Manchesteru City už letos v létě a co takovému trejdu případně stojí v cestě. Severolondýnský klub by přišel o svého lídra, jenž ho nadstandardními výkony pozvedl na současnou úroveň. Poslechněte si lehce zjitřenou výměnu včetně finálního verdiktu dlouholetého příznivce Spurs Jiřího Hoška.

V nejnovějším Angličanovi se dozvíte i to, čí soukromá ochranka musela pomáhat s krocením londýnských davů, jaké nejzajímavější letní přestupy byly dosud v Premier League dotaženy nebo kam až to v nové sezoně dotáhne West Ham s českým duem Souček–Coufal v sestavě. Celou epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované