Hlavní obsah

Názorná ukázka: Gymnasta vyvrátil mýtus, že olympijské postele brání sexu

Bez komentáře: Irský gymnasta Rhys McClenaghan se rozhodl otestovat olympijskou postel. A jeho zjištění? Zvládne jakoukoliv fyzickou zátěž.Video: twitter/McClenaghanRhys

 

Reklama

Letní hry v Tokiu začínají už za pár dní a olympijská vesnice se plní sportovci z celého světa. A jako pokaždé, řeší se kvalita postelí v olympijské vesnici. Organizátoři je letos nechali vyrobit z kartonu.

Článek

Lepenkové postele okamžitě vyvolaly mezi sportovci velký rozruch a údiv. Po sociálních sítích začaly kolovat poznámky, že lůžka jsou z daného materiálu vyrobena záměrně: Aby unesla jediného člověka a zabránila v době koronavirové pandemie jaksi nežádoucímu „sociálnímu“ kontaktu, povšiml si server Huffpost.

Fámu ještě přiživil americký vytrvalec Paul Chelimo, který na svém Twitteru uvedl: „Postele jsou z lepenky a je to kvůli tomu, aby se zamezilo intimním stykům mezi sportovci. Postele unesou váhu jediné osoby, což zamezí situacím nad rámec sportu.“

Sportovec následně dodal, že vytrvalostních běžců „olympijská“ postel udrží i několik - v narážce na tradičně štíhlou, šlachovitou figuru atletů. Sám prý bude spát na zemi a své lůžko nabídl ke koupi basketbalové hvězdě Kevinu Durantovi, který podle něj bude určitě brzy potřebovat náhradní. Pro pořádek dodáváme, že Durant měří 2,08 m a váží 109 kilogramů.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Na poznámky zareagovali organizátoři her. Uvedli, že kartonové postele jsou vyrobeny tímto způsobem z ekologického důvodu a mají poukázat na udržitelnost her.

Rámy postele jsou vyrobeny z recyklovatelné lepenky s matracemi z polyethylenu, které budou po olympiádě recyklovány do plastových výrobků.

U některých sportovců vyvolala představa papírové postele obavy o kvalitu spánku. Organizační výbor tak musel uklidňovat veřejnost i sportovce, že strach není namístě. Konstrukce postele dokáže unést hmotnost až 200 kilogramů a tuto váhu nedosahují ani největší vzpěrači.

Celou kauzu nakonec ukončil sportovec Rhys McClenaghan. Irský gymnasta umístil na svůj Twitter video, kde postel opravdu řádně otestoval.

„Ano, jsou vyrobené z lepenky. Ale očividně se nerozbijí při žádných náhlých pohybech. Jsou to jen fake news,“ uvedl v příspěvku, ve kterém po posteli poskakuje a vy si jej můžete pustit v úvodním videu.

Oficiální twitterový účet olympiády dokonce McClenaghanovi odpověděl a poděkoval mu za dementování této fámy.

Olympijská vesnice je známá svou nevázanou atmosférou. Pandemie koronaviru ovšem letos přiměla olympijské funkcionáře varovat účastníky, aby se jeden druhému pokud možno vyhýbali.

„Vyhněte se zbytečným formám fyzického kontaktu, jako je objetí, plácnutí nebo potřesení rukou,“ prosí příručka olympiády pro sportovce.

I přes všechna upozornění dodal Mezinárodní olympijský výbor do sportovní vesničky více než 150 000 kondomů a žádá sportovce, aby je nepoužívali, dokud se nedostanou zpět domů.

„Distribuce kondomů není určena k použití v rámci olympijské vesnice, ale k tomu, aby je sportovci odvezli zpět do svých zemí a zvýšili tím povědomí o problematice HIV a AIDS,“ uvedli organizátoři pro agenturu Reuters.

Reklama

Doporučované