Hlavní obsah

Lobbista Dědic neuspěl u Ústavního soudu, nelíbil se mu dohled a kauce

Právo, pko

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost lobbisty Martina Dědice, souzeného kvůli údajné manipulaci s veřejnými zakázkami a krácení daní. Dědicovi vadilo, že musí být pod dohledem probačního úředníka, má zákaz vycestovat a že soud má jeho kauci ve výši čtyř milionů korun. Podle ÚS jsou omezení zákonná a nelze je označit za projev svévole.

Foto: Pavel Karban, Právo

Martin Dědic (na snímku z roku 2016)

Článek

Dědicovo stíhání začalo v roce 2014, o dva roky později se jeho případ dostal k ostravskému soudu. Podle státního zástupce získala lobbistova firma na úplatcích okolo 30 milionů korun. Dědic již dříve u soudu označil obžalobu za pouhé představy státního zástupce.

Na ÚS se ale lobbista obrátil kvůli omezením nahrazujícím vazbu. Namítal, že od června 2014 dodržuje povinnosti bez jakýchkoliv problémů, a dokonce mu soud i několikrát povolil odjet do zahraničí. Proto považuje omezení za nadbytečná a nedůvodná.

Lobbista Dědic je opět u soudu, teď kvůli tramvajím

Krimi

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Josefem Fialou měl ale na věc jiný pohled. Upozornil, že lobbistovi je kladena za vinu trestná činnost, jež byla dlouhodobě plánovaná, promyšlená a realizovaná konspirativní formou s výrazným ziskem.

„O trvající existenci vazebního důvodu a opodstatněnosti institutů nahrazujících vazbu a zákazu vycestování bylo napadenými usneseními rozhodováno ve stádiu řízení před soudem, kdy již byla podána obžaloba. Soudy tedy měly k dispozici kompletní spisový materiál včetně obžalob. Shledaly-li trestní stíhání stěžovatele nadále za důvodné, přičemž jeho důvodnost posílila právě skutečnost, že na něho byly již podány obžaloby, nelze jejich postupu z ústavněprávního hlediska bez dalšího cokoli vytknout,“ konstatoval ÚS.

V případu u ostravského soudu zazněly závěrečné řeči. Státní zástupce požaduje pro Dědice jedenáctiletý nepodmíněný trest. Verdikt by měl soud vyhlásit na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám