Týden před konáním akce zveřejnil pořadatel Olaf Čihák „pracovní verzi“ trasy 31. ročníku Týnišťských šlápot. Hlavní závod je zařazen do poháru CSUT a má mít délku 130 kilometrů a součet stoupání 4,7 km.

„Mě bolej nohy jen co vidím prvních deset kilometrů,“ komentoval trať jeden z účastníků. Pořadatel se svým týmem je nyní na trati, podstatná část vede mimo turisticky značené cesty, a provádí její originální značení, které je ve světě ultra pojmem.

Start bude o půlnoci z pátka na sobotu 23. července ve Výprachticích v Orlických horách (575 m. n. m.), nacházejí se mezi Lanškrounem a Jablonným nad Orlicí. Startující tam z místa prezence a cíle závodu z Týniště nad Orlicí dovezou autobusy. Po startu čeká ultráky výběh na Bukovou horu (958 m. n. m.), tato část se běží i jako samostatný závod na konci srpna v rámci Iscarex Cupu.

Borci pak zamíří přes hlavní silnici číslo 11 do Hanušovické vrchoviny. V ní si mimo jiné dají Kamenec (914), její nejvyšší vrchol Jeřáb (1003), v jehož masivu pramení Tichá Orlice, a samozřejmě Křížovou horu (735), na jejímž vrcholu je rozhledna. Poté následuje seběh do Červené Vody a zdolání Suchého vrchu (995), tedy návrat do Orlických hor. Seběh k tvrzi Bouda a šupem do kopce na Vysoký kámen (843).

Po průběhu Mladkovem bude následovat zdolání Studeného vrchu (743) a po proudu řeky Orlice a podél Pastvinské přehrady do Letohradu, kde v sobotu v 7:15 startuje trasa 65 kilometrů se součtem stoupání 2,05 km. Počet přihlášených na šedesátku překročil číslo padesát.

Dalším významným vrcholem bude Žampach (546) se stejnojmennou zříceninou hradu. Dalších x pětistovek musejí ultráci zdolat, než se dostanou nad železniční zastávku v Litici nad Orlicí, kde má v sobotu v 8:35 start trasa 45 km se součtem stoupání 1,3 kilometru.

Extrémně náročná bude určitě pasáž v okolí Potštejna, kde se budou muset startující vydrápat ke zřícenině hradu Velešov (z 350 na 450). Ještě větší převýšení na krátkém úseku je čeká při zdolání Roviny (494) . Následuje Vrbická rozhledna a před průběhem Častolovicemi, start nezávodní trasy na 17 km se součtem stoupání 360 metrů, Kamenec (316) . Po silnici je to do Týniště absolutní rovinka, ale Olaf sliboval ještě jeden pořádný kopec v samotném závěru a skutečně je tam ještě kóta 385 metrů nad mořem. Před samotným cílem jsou pověstné písečné duny.

Uzávěrka přihlášek se zaplacením výhodnějšího startovného je ve středu 21. července.