Fasádní pláště, Informace výrobců, Střechy

Vyberte správný materiál pro zateplení svého bydlení

Zateplení je tématem, které nemine kohokoliv, kdo chystá výstavbu nebo rekonstrukci domu. Finanční úspory, které přináší, jsou totiž natolik velké, že přitahují stále více lidí. I přes nezbytnost a mnoho výhod zateplení je třeba brát v potaz, že se obvykle jedná o finančně náročnou stavební úpravu. Volba vhodné technologie, ale především správného materiálu, může velmi výrazně ovlivnit výslednou cenu, ale i funkčnost a životnost zateplení. Nabídka materiálů pro zateplení na našem trhu je skutečně široká a může být proto těžké ho správně vybrat. Ať už se rozhodnete zateplení svěřit do rukou odborné firmy, nebo se do jeho realizace pustíte sami, měli byste mít o těchto materiálech alespoň základní znalosti.

Nepodceňujte zateplení střechy

Střechy jsou vystavené během celého roku působení atmosférických vlivů, odolávají účinkům větru, deště, sněhu, krupobití nebo slunečního záření. Je proto třeba správným návrhem i provedením zajistit bezchybné fungování střechy a prodloužit tak její životnost. Důležité je ale brát zřetel na to, jestli zateplujeme šikmé anebo ploché střechy. Jaký materiál je nejvhodnější?

Šikmé střechy

Pro zateplení šikmých střech představují nejvhodnější volbu materiálu produkty URSA PUREONE a URSA GLASSWOOL. Důsledně aplikovaná minerální izolace zajistí správnou funkčnost celé konstrukce a minimalizuje tepelné ztráty. „Za nejvyšší přednost minerálně vláknitých izolací je považována jejich prodyšnost, která umožní případné zabudované vlhkosti ve střešním souvrství odcházet difuzní fólií do odvětrávané vzduchové mezery. Jsou tak nejlépe chráněny nosné prvky šikmé střechy – krokve a životnost střechy se tak prodlužuje,“ vysvětluje architektka společnosti URSA Tereza Vojancová.

URSA GLASSWOOLŠikmé střechyPodkroví

Ploché střechy

Častým problémem u klasických plochých střech je funkčnost hydroizolační vrstvy, která je obvykle vystavována extrémní teplotní zátěži a vlivu UV záření. To významně přispívá ke snížení životnosti hydroizolace. Ideálním řešením může proto být výstavba ploché střechy s obráceným pořadím vrstev. „Na konstrukce obrácené střechy bych jednoznačně doporučila použití izolace z extrudovaného polystyrenu URSA XPS. Toto řešení má oproti klasické ploché střeše mnoho výhod zejména v oblasti silné ochrany hydroizolace,“ doplňuje architektka Tereza Vojancová.

Ploché střechy

O jakých výhodách je řeč?
▪ Hydroizolace je chráněna před mechanickým poškozením, a to v průběhu stavby, ale i při jejím následném užívání.
▪ Zátěž hydroizolace vlivem extrémního teplotního namáhání je minimalizována.
▪ Hydroizolace je chráněna před nežádoucími vlivy slunečního UV-záření.
▪ Je možná realizace pokládky desek i při extrémních povětrnostních podmínkách.
▪ Nabízí celou řadu finálních úprav povrchu střechy – terasa, zelená střecha, pojížděná střecha a podobně.

Příčky: Vaši ochránci před hlukem

Stejně jako je důležité zateplení střechy, aby se zabránilo úniku tepla, je také potřeba myslet na správný postup při izolaci příček. Ty vás totiž ochrání před prostupem hluku z okolních místností nebo bytů. Realizace lehkých příček předčí v mnoha směrech příčky zděné. Při nižších tloušťkách je totiž možné dosáhnout lepších akustických parametrů. Izolace URSA je do příček instalována jako akustická vložka, díky které dochází k výraznému útlumu hluku. Vhodnými materiály do lehkých sádrokartonových příček jsou URSA PUREONE TWP 37, URSA PUREONE TWF 37 či URSA TWP 1, difuzně otevřené, akustické izolace z minerální vlny na bázi skla. „URSA PUREONE TWF 37 je dodávaná ve formě rolí a URSA PUREONE TWP 37 a URSA TWP 1 ve formě desek. Nejvyššího možného efektu dosahují právě v lehkých sádrokartonových konstrukcích. Maximálně odolávají hluku, brání prostupu tepla a snižují požární riziko staveb,“ dodává Tereza Vojancová.

URSA PUREONEPříčkyPříčky

Fasáda s provětranou mezerou

Systém provětrávaných fasád funguje na principu tzv. bezkontaktního zateplení domu. Mezi tepelným izolantem a samotou fasádou vznikne vzduchová mezera, která pomocí proudění vzduchu odvádí vlhkost z konstrukce. „Kvalitními materiály k zateplení provětrávaných fasád jsou URSA FDP 2/V-S, URSA FDP 32/V-S, URSA KDP 2/V a URSA KDP 32/V. Všechny produkty patří do skupiny výrobků URSA GLASSWOOL,“ doporučuje Tereza Vojancová a vysvětluje: „Použití těchto materiálů pomůže při minimalizaci úniku tepla, ochrání fasádu před přehříváním, eliminuje kondenzaci vlhkosti v nosné konstrukci, zajistí tiché vnitřní prostředí a prodlouží životnost celé konstrukce.“

Fasáda

Spodní stavba

Spodní část stavby je extrémně namáhanou částí konstrukce především z hlediska vlhkostního. Vhodným materiálem do takového prostředí je minerální izolace URSA XPS. „Desky URSA XPS lze aplikovat přímo na vnější stranu konstrukce. Tepelná izolace zabraňuje tepelným ztrátám a minimalizuje riziko růstu plísní na vnitřním povrchu konstrukce. Navíc spolehlivě chrání hydroizolaci proti mechanickému poškození. URSA XPS navíc může být použita ve skladbě konstrukce, kde spodní voda působí do hloubky až 3,5 m,“ uzavírá Tereza Vojancová.

Materiál URSA XPS se může pyšnit:
▪ vysokou pevností v tlaku,
▪ minimální nasákavostí zaručující dlouhodobou odolnost proti spodní vodě,
▪ odolností proti zmrazování a rozmrazování,
▪ rezistencí vůči hnilobě,
▪ nízkou hmotností,
▪ schopností chránit hydroizolaci proti mechanickému poškození,
▪ jednoduchou manipulací a instalací.

URSA XPSSpodní stavba

Teď už víte, který produkt se hodí na konkrétní typ zateplení. A tak nezbývá, než se do toho pustit!

Více informací o produktech naleznete na www.ursa.cz.

podle podkladů společnosti URSA