InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Úspěch blatenského muzea! Pyšní se zvláštním oceněním za nejlepší stálou expozici

 Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

    Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

BLATNÁ – Expozice Muzeum všemi smysly zabodovala! Blatenské muzeum se díky ní dočkalo úspěchu, když v polovině června v rámci slavnostního vyhlášení výsledků národní soutěže Gloria Musaealis 2020 získalo zvláštní ocenění komise v kategorii Muzejní výstava roku.

 

„Vytvořili jsme muzeum, kde se učíte, i když o tom nevíte," shrnul hlavní autor expozice Petr Chlebec, který v muzeu donedávna pracoval, ovšem v minulých měsících ho opustil. Jak velké překvapení pro něj ocenění v soutěži bylo? „Vzhledem ke konkurenci jsem svou euforii z nominace mezi pět oceněných projektů prožíval ve chvíli, kdy mi to oznámila kolegyně Pavlína Eisenhamerová z Kulturní Plantáže Blatná. K mému nadšení se přidal i můj nynější ředitel Muzea Novojičínska Zdeněk Orlita, i když to znamenalo, že jsme porazili právě jejich projekt. Celkově to však na mne dolehlo teprve po práci, protože jsem zrovna řešil záležitosti kolem pobočky Svět Komenského Fulnek," vylíčil Petr Chlebec.

Muzeum všemi smysly rozhodně není jako jiná muzea. „Ta vás sice nalákají na zážitek, ale pak zjistíte, že je to jen procento představených věcí, na které si můžete sáhnout, poslechnout nebo přivonět," konstatoval Petr Chlebec. V blatenském muzeu je to jinak. „Vyzkoušíte si zatloukání floků do bot jako blatenský švec, rozzáříte oltář z kostela Nanebevzetí Panny Marie, postavíte románský oblouk hned vedle významného středověkého hřbitova v Radomyšli nebo si poslechnete svědectví pamětníků na 20. století," nastínil.

A co dalšího? „Šuplíky vám dají pocit badatele, který postupně po vrstvách odhaluje vše o Blatensku. Pokud máte odvahu a čas, je tu pro vás připravena soutěž, za kterou si můžete sami odnést minci. Navíc nepotřebujete k tomuto zážitku živého průvodce, který by se mohl věnovat jen omezenému počtu návštěvníků, ale můžete přijít kdykoliv během otevírací doby a čeká na vás vždy něco nového," shrnul Petr Chlebec.

Expozice byla otevřena loni začátkem roku v době, kdy Česko postihl první koronavirový lockdown. „Ten nás citelně zasáhl. Měli jsme připravenou propagační strategii na návštěvu expozice, která by se projevila nejen v tištěných, ale i ve virtuálních médiích, ale zveřejněn byl pouze fragment. To se odrazilo i na návštěvnosti, což zamrzelo," ohlédl se Petr Chlebec.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace