TOPlist

Cybertruck může selhat, přiznává Musk. Přesto půjde o technologicky unikátní elektromobil

cybertruck3

Tesla Cybertruck je projektem velmi zvučného jména, který uživatele od prvních chvil rozděluje na dva tábory. Jedni jej obdivují, druzí nenávidí. Elon Musk, otec tohoto a mnoha dalších projektů, nastínil, že existuje určitá šance selhání celého projektu, ale na tom mu prý nesejde.

Po tom, co na internetu začala kolovat informace, že prvním produktem z nabídky Tesly, který nemusí uspět, může být právě Cybertruck, se rozhodl vystoupit a zareagovat samotný CEO značky.

Chceme vytvořit jedinečné auto

Rozhodně je tady šance, že vozidlo nenaplní naše očekávání. Upřímně, vždy je nějaká možnost, že dojde k selhání, protože je to vůz jako žádný jiný,“ popsal Musk na Twitteru. „Nezajímá mě to, zbožňuju ho, opravdu hodně, i když ostatní ne.“ Dále Musk zdůraznil ikonický a naprosto odlišný design modelu: „Ostatní auta tohoto typu vypadají jako kopie, skoro v ničem se neliší, ale Cybertruck je jako kdyby ho vytvořili mimozemšťané z budoucnosti.

A má pravdu – když byl představen v listopadu roku 2019, na jednom z prvních obrázků byly ukázány podobné automobily, které si člověk mohl koupit. Vypadá to, že skoro všichni výrobci mají ve zvyku se přít, bojovat a tak trochu shazovat jeden druhého před ostatními. Když odstraníme logo značky, je velmi obtížné modely rozlišit a přesně tomuto se Tesla snažila zabránit, chtěla vytvořit něco jedinečného, co ostatní nemají.

To se jí stále daří – jaký jiný výrobce se může chlubit tak zavedenou značkou? Když se zeptáte svého okolí, jaká elektroauta zná, odpověď bude Tesla a dál si vzpomenou jen nadšenci. Jaké znáte nabíječky? Superchargery, další je už těžké vyjmenovat. Mnoho lidí zná ikonický displej uprostřed palubní desky a tzv. „režim mazlíčků“, kdy se na displeji zobrazí zpráva „nebojte se, můj majitel bude za chvíli zpátky“, zatímco pejsek třepe ocasem na předním sedadle. Tyto ikonické prvky formují značku a přibližují ji i běžným lidem.

cybertruck2
Tesla Cybertruck

Bez Tesly, jejích inženýrů a talentovaného kreativního týmu lze jen těžko předpokládat, že by se segment elektromobility nacházel tak daleko, jako je tomu dnes.

Tisíc lidí, tisíc chutí

O Cybertrucku se však hovoří různě. Někteří vám řeknou, že nový design je krásný, nevšední a že se za ním budou lidé rozhodně otáčet, až dorazí na silnice, jiní tvrdí, že je škaredý, až moc futuristický nebo vyřknou nějaké jiné negativní hodnocení. To celé jde ruku v ruce s tím být zvláštní, být odlišný a vyjet ze zajetých kolejí. Téměř vždy se v životě setkáváme s tím, že ti jiní jsou divní. Ti, kteří je podporují a fandí jim, jsou bohužel často jen menšinou.

Co ale říkají čísla? Ta už jsou o něco jiná než jen slovní hodnocení. Lidem se vozidlo líbí, jinak by se nenashromáždil více než jeden milion předobjednávek. Rezervační systém Tesly sice funguje na modelu, že ti, co automobil skutečně chtějí, musejí pro dokončení celého procesu zaplatit určitou částku, ale ani to nezaručuje finální koupi.

Kdy se vlastně začne tento ojedinělý kus mezi automobily produkovat? Už brzy, dokonce na samém sklonku tohoto roku, hlavní ohnisko výroby bude v Texasu. O čem se však nedá pochybovat, je to, že i přes všechnu kritiku si vůz získal přízeň miliónů lidí.

cybertruck

Co však bude dalším bičem na podporovatele modelu, je kontroverzní informace: nesetkáme se s žádnými fyzickými klikami na dveřích. Kliky na dveřích, už to slovní spojení zní zvláštně, většinou se totiž použije jen obligátní „otevři dveře“ nebo např. „odemkni auto či kufr“.

Jak se ale dostaneme dovnitř? To má rozhodně co do činění s tím, o jak futuristický automobil se jedná. Zřejmě půjde o systém kamer zabudovaný do samotného automobilu, s jejichž výrobou a produkcí dopomůže jihokorejský Samsung. Dveře se pak otevřou automaticky po detekci osoby. Zda bude v softwaru zabudován i systém rozpoznávání obličejů, zůstává zatím nejasné.

Musk ještě dodává, že samotné produkční auto má téměř shodný design s verzí, kterou jsme viděli při představení. Samozřejmě dojde k úpravě maličkostí, aby vše lícovalo a fungovalo co nejlépe. Co však stojí za zmínku, je, že došlo ke změně proporcí, avšak nejedná se o nic drastického, „pouze“ o 3 %, a přidávalo se, auto bude o trochu masivnější. Na výrazné změny vzhledu prý ale nedojde.

Masová produkce modelu započne na začátku roku 2022. Jak ale známe z historie Tesly, termíny zahájení výroby se často posouvají.

Autor článku Matěj Pavelka
Matěj Pavelka

Kapitoly článku