Srpnové počasí většinu lidí potěší. Meteoroložka nastínila, v jakých teplotách se celý měsíc bude pohybovat

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 7. 2021

I když meteorologické modely ještě neumí přesně definovat, jaké bude počasí v nadcházejícím měsíci, podle dlouhodobého výhledu by letošní srpen měl být teplotně i srážkově průměrný. Z obecného hlediska bývá srpen v našich končinách již o něco chladnější než červenec, ale na druhou stranu je méně deštivý. "Neměly by nás zaskočit odchylky od dlouhodobějších průměrů," řekla pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová s tím, že lidé nemusí očekávat ani vlnu veder. Přesto některé dny tropické teploty patrně přinesou.

Teplotní rekord pro Českou republiku pochází ze 7. srpna 2012, kdy meteorologové naměřili v Dobřichovicích 40,4 stupně Celsia. To by se letos nemělo stát. Průměrné teploty by měly být do »třicítky«.

"Teplotní průměr by měl být v odpoledních maximech v rozmění 22 až 28 stupňů Celsia a přechodně můžeme naměřit tropické teploty," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí.

Délka slunečního svitu dosahuje v srpnu průměrně 210 hodin a úhrn srážek činí 63 mm. Časté bývají bouřky z tepla, které doprovázejí vznik bouřkové (kupovité) oblačnosti.

"Sezónní modely ukazují, že srpnové počasí by mělo být rozhodně klidnější, než bylo červencové. Neměly by tedy být výraznější odchylky od dlouhodobějších průměrů pokud jde o srážky a teploty. Srpnové počasí bývá většinou stabilnější, ale musíme počít s chladnějšími rány, protože se nám prodlužují noci a sem tam nějaký tropický den naměříme, ale rozhodně to nebudou zřejmě vlny veder, které přinášel třeba srpen 2018," dodala pro ŽivotvČesku.cz k výhledu na nadcházející měsíc meteoroložka Dagmar Honsová.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.