Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V muslimském světě začal svátek oběti, v Mekce se symbolicky kamenoval satan

Ze světa / juml / ČTK / 20. července 2021 22:22
V muslimském světě začal svátek oběti, v Mekce se symbolicky kamenoval satan

Ilustrační foto - Posvátné místo všech muslimů - mešita v Mekce a svatyně Kaaba
Autor: Wikipedia.org / Ali Mansuri / Creative Commons

Mekka (Saúdská Arábie) - V Mekce dnes pokračovala muslimská pouť rituálem symbolického kamenování satana. V muslimském světě začíná významný svátek oběti (íd al-adhá), při němž se porážejí obětní zvířata a jejich maso rozdává potřebným. Pouť do Mekky se koná druhý rok s omezeným počtem věřících. Letos na ni mohlo přijít 60.000 muslimů žijících v Saúdské Arábii, zatímco ještě v roce 2019 bylo v Mekce 2,5 milionu věřících, uvedla agentura AFP. Omezení si vyžádala pandemie způsobená šířením koronaviru.

Od rána přicházeli poutníci do údolí Miná a kamínky, které jim organizátoři předali v uzavřených sáčcích, kamenovali sloupy představující satana.

"Naší prioritou je bezpečnost pouti, proto jsme účast omezili na 60.000 lidí, aby byli všichni v bezpečí. Situaci nepřetržitě monitorujeme," řekl saúdskoarabský ministr zdravotnictví Taufík Rabíja, podle nějž neměl nikdo z poutníků pozitivní test na koronavirus.

V běžných letech si poutníci k rituálu kamenování sbírají oblázky den předem sami a ke stélám pak přicházejí v davech. Po ukončení tohoto rituály se odeberou k Velké mešitě v Mekce a na rozloučenou obejdou tamní svatyni.

Pouť do Mekky je jedním z pilířů islámu a každý muslim ji má vykonat alespoň jednou za život, pokud mu to zdraví nebo finanční situace dovolí. Letošní účastníci byli vybráni z 558.000 zájemců. Jsou to Saúdští Arabové nebo cizinci, kteří v království žijí. Je jim 18 až 65 let, musejí být naočkováni proti covidu-19 a nemohou trpět žádným chronickým onemocněním. V Saúdské Arábii se potvrdilo přes 510.000 případů nákazy koronavirem, na covid-19 tam zemřelo 8098 lidí.

Mnozí z účastníků ocenili bezpečnost letošní poutě. Kromě toho, že očkováni musejí být rovněž organizátoři, lidé jsou k rituálům rozdělováni do malých skupin. K nahlédnutí je elektronická mapa, která umožňuje přístup k jednotlivým místům obřadů i dopravním prostředkům, které zajišťují spojení do hotelů bez kontaktu s ostatními. Lahve s vodou z posvátné studny Zamzam rozdávají roboti.

Ke svátku oběti, který dnes začíná slavit muslimský svět, patří společné modlitby, setkávání s ostatními a zabíjení obětních zvířat. Mnohé vlády i náboženské autority ale věřící vyzvaly, aby se raději pomodlili doma a vyhnuli se společným modlitbám v mešitách.

V Indonésii, což je nejlidnatější muslimská země, lidé sice nevcházeli do mešit, ale modlili se společně před nimi. Některé země vyhlásily zákaz shromažďování, v Teheránu a okolí má uzávěra trvat týden. Bangladéš naproti tomu vyhlásil kvůli svátku na osm dní z uzávěry výjimku. Do jeruzalémské mešity Al-Aksá se přišlo pomodlit 100.000 věřících. Někde muslimové přinášeli do mešity vlastní modlitební rohože a na ústech měli roušky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)