Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na unavené olympioniky nemusí vakcína tolik účinkovat! Vtip?

Bývalá ředitelka Mikrobiologického ústavu Akademie věd České republiky Blanka Říhová využila média k dalšímu strašení veřejnosti.

Petr Třešňák, jehož komentář k novému nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi, jsem glosoval nedávno, si tentokrát vybral ke zpovědi o covidu odborníka na slovo vzatého, bývalou ředitelku Mikrobiologického ústavu AV ČR. Ta se pustila do kritiky chování mladých lidí v klubech, které, kdyby měla pravomoc, by nekompromisně trestala. A to v době, kdy Velká Británie s poněkud větší proočkovaností populace než u nás všechna omezení uvolnila. A o „možnosti tance“ v klubech se údajně diskutuje i na vládě. Říhová se vyjádřila i k pozitivním výsledkům testů sportovců na olympiádě.

Podle Říhové je možné, že na vrcholového sportovce nemusí očkování tolik účinkovat tak jako na normálního člověka. Olympionik jde na vakcinaci fyzicky unaven, jeho organismus tak může být oslaben, navíc po očkování si kvůli výpadku z tréninku zřejmě nedopřeje volno a klid jako ostatní lidé. „Držitelka medaile udělené Senátem ČR se domnívá, že k pozitivnímu nálezu na covid-19 může přispět i dlouhá cesta letadlem z Evropy do Tokia. „V letadle je virus vlastně pořád přítomen, stroj je vlastně živý organismus, protože se pořád v něm něco děje. Lidé vedle sebe konzumují jídlo, chodí si do skřínek pro věci, anebo si po užití toalety nedostatečně umyjí ruce. Těmi se pak dotknou obličeje a nákaza je hned na světě.“ Odbornice poukazuje, že sportovci mohou v letadle infekci chytit i od spolucestujícího. „Nakazit se ale mohou i na tokijském letišti, které je ohromné a projdou jím neskutečné davy lidí. Navíc zde reprezentanti po příletu tráví několik hodin. Zkrátka viry mají svou hlavu a není tak těžké se jimi i po vakcinaci infikovat.“

Pochybuji, že pro svá tvrzení ohledně špičkových atletů a jejich snížené účinnosti vakcín proti covidu má paní Říhová jediný důkaz. Zneužívá se pouze jejího bývalého postavení v čele Mikrobiologického ústavu a autor textu Třešňák  v celém článku zdůrazňuje její úspěchy včetně medaile Senátu PČR. Takto se dělají rozhovory s "odborníky". 

Na celé situaci s pozitivním nálezem u českých olympioniků – plážových volejbalistů – je typické, že se necítí nemocní (ačkoliv je statistiky povedou jako nemocné) a zřejmě nebudou moci startovat v soutěži. Dokonce jsem ve sportovní části Událostí na ČT dne 20.7.2021 zaslechl, že ve hře je údajně i to, že se kvůli pozitivním výsledkům na covid mezi sportovci nakonec OH neuskuteční!  Japonská veřejnost totiž proti OH protestovala, nyní se mají hry uskutečnit bez diváků, a nakonec se tedy možná vůbec neuskuteční.

Co se teorie o „oslabených sportovcích“, na které očkování tolik nefunguje, je to velmi zajímavý názor bývalé ředitelky Mikrobiologického ústavu Říhové. Její popis infekce v letadle mi připomíná ukázku hygieny mytí rukou, kterou nám na počátku epidemie předváděla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leynová. Pak jsem ovšem od jiných odborníků četl, že přenos kontaktem není v případě covidu nejčastějším způsobem infekce.  Pak paní exředitelka popisuje možnost infekce na „obrovském tokijském letišti“, kterými procházejí „davy lidí“. Při příznačné japonské pečlivosti si nákazu právě tady vůbec nedokážu představit.

Nicméně, názory paní Říhové jsou přesně v souladu s názory „zavíračů“. Paní Říhová hovoří o tom, že „viry mají svou hlavu a není těžké se jimi i po vakcinaci infikovat“. I já mám svou hlavu a vyprávění paní exředitelky ve mně spíš vzbudilo rozpaky. Ještě že jsem „normální člověk“ a žádný "unavený" sportovec. Snad mi to očkování, které jsem absolvoval před několika týdny, vydrží i přes můj věk o pár dní déle než špičkovým a zdravým atletům.

Autor: Jan Bartoň | středa 21.7.2021 8:00 | karma článku: 33,67 | přečteno: 1253x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2672x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články