Hlavní obsah

Nové svědectví proti Babišovi se týká i krácení daní na Čapím hnízdě

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Všudypřítomný Andrej Babiš na Čapím hnízdě. Bylo to tak vždycky, už když se farma stavěla, říká bývalý manažer.

Reklama

Co mohou přinést nová svědectví, která se v kauzách dotačního podvodu a krácení daní rozhodl podat bývalý manažer Babišova Čapího hnízda.

Článek

Na konci března roku 2017 se v jedné pražské advokátní kanceláři odehrála schůzka několika advokátů s bývalým členem širšího vedení Farmy Čapí hnízdo.

Seděl tu Alexej Bílek, právník Agrofertu a jeden z nejbližších spolupracovníků Andreje Babiše, dále zástupci advokátní kanceláře bratrů Josefa a Michala Bartončíkových, která zastupuje trestně stíhaného Andreje Babiše v kauze Čapího hnízda.

A proti nim manažer, kterého ten den čekal nepříjemný výslech. Detektivové evropského vyšetřovacího úřadu OLAF se snažili zjistit, kdo je a byl skutečným vlastníkem Čapího hnízda vybudovaného s podporou padesátimilionové evropské dotace.

Vyšetřovatelé věděli, že manažer jako někdejší člen širšího vedení Čapího hnízda odpověď zná, protože na farmě dlouho působil. Celou pravdu se však od manažera připraveného Babišovými advokáty nedozvěděli.

Nyní se to může změnit.

Seznam Zprávy už napsaly, že se manažer po několika letech od výslechů před OLAFem a před českou policií rozhodl promluvit. O tom, jak byl právníky Babiše a Agrofertu instruován, co má vypovídat. O tom, jak po výpovědi dostal z Agrofertu finanční vyrovnání. A také o tom, kdo skutečně rozhodoval o Čapím hnízdě a jak firmy z holdingu Agrofert zpočátku živořící podnik financovaly.

Tato svědectví nyní mají v rukou i vyšetřující orgány. Manažer se před několika dny ozval pražským žalobcům s tím, že chce znovu vypovídat a doplnit věci, které po instruktáži u Babišových právníků původně zamlčel.

Cvičili jsme otázky

„Před tím výslechem jsme seděli tři hodiny,“ vrací se manažer o čtyři roky zpět. „Byli tam právníci od pana Bartončíka, Josef tam byl myslím osobně. Byl tam i pan Bílek a další lidé. A de facto jsme procházeli okruh otázek, které padnou. Protože oni otázky měli, zřejmě z předchozích výslechů,“ vzpomíná.

Klíčová rada právníků podle něj byla, aby si u výslechu hlavně moc nepamatoval.

Stejný postup jako před výpovědí na OLAF se pak podle manažera odehrál ještě o zhruba rok později v roce 2018, kdy ho kvůli dotaci na Čapí hnízdo čekal i výslech u vyšetřovatelů české policie.

Manažer říká, že setkání s právníky organizoval Václav Knotek, další právník Agrofertu, který sedí v řadě firem holdingu a je kupříkladu členem správní rady nadace Agrofertu. Jeho účast na „přípravě“ svědka dokazuje také korespondence s manažerem v aplikaci WhatsApp.

Foto: Seznam Zprávy

Komunikace advokáta Václava Knotka s manažerem Čapího hnízda před výslechem.

Jako místo společného setkání, kde se mělo svědectví na policii probrat, žádal Václav Knotek podle textových zpráv na adrese Pyšelská 2327 a doprovodil to mrkajícím smajlíkem - je to totiž adresa sídla Agrofertu na pražském Chodově.

Před výslechem samotným se potom ujišťoval, že vše běží, jak má. „Dobrý den, jenom kontrola. Volal jste, nebo psal jste jim kvůli tomu zítřku? Aby tam nečekalo 10 advokátů…“ ujišťoval se Knotek, že svědek na „secvičnou“ přijde.

Václav Knotek pak organizoval i další schůzku, když měl manažer Čapího hnízda vypovídat před českou policií. Osazenstvo i průběh byl podle tvrzení manažera podobný jako na prvním setkání. Opět mu připomněli, aby si moc nepamatoval a že s Andrejem Babišem se na Čapím hnízdě jako s majitelem nepotkal.

Dnes Václav Knotek dotazy na „secvičnou“ se svědkem odbývá tím, že se o věcech své advokátní praxe nemůže vyjadřovat. „Popírám ale, že by někdo někoho instruoval,“ řekl, když ho Seznam Zprávy konfrontovaly s e-mailovými a textovými zprávami, kde před výslechem k Čapímu hnízdu schůzky se svědkem organizuje.

Pan X si nepamatuje

Bývalý manažer Čapího hnízda říká, že někteří z účastníků druhé „secvičné“ schůzky směřovali později i na samotný výslech, kde si mohli „pohlídat“, zda svědek vypovídá podle pokynů.

„Alexej Bílek na výslech jel také. Každý jsme ale jeli svým vlastním autem, aby to nebylo nápadné,“ říká manažer.

U Alexeje Bílka se tento sled událostí ověřit nedá - na dotazy Seznam Zpráv vůbec nereagoval.

Při výsleších však mohli být advokáti klidní. Manažer se skutečně držel jejich rady, která se neodmítá. Výslech na OLAF tak začal svědkovou poznámkou, že vše je dávno a paměť neslouží.

„Na začátku schůzky pan … poznamenal, že události, které jsou předmětem vyšetřování OLAF, se staly před 10 lety, a tudíž si nemůže pamatovat všechny podrobnosti,“ zaznamenaly vyšetřovací dokumenty.

„Pan … si nemůže vzpomenout, že by během své práce pro Farmu Čapí hnízdo, a. s. svolal valnou hromadu nebo se jí zúčastnil. Během této doby se nikdy nesetkal s vlastníky společnosti a nevěděl, kdo tyto osoby jsou,“ uvádí se dále v záznamu o výpovědi před detektivy OLAF.

Po několika letech manažer říká, že nyní lituje, že se podle pokynů lidí od Babiše a z Agrofertu řídil.

„Říkal jsem jak věci byly a vypadaly na papíře, ne jak byly ve skutečnosti. Třeba když mne přijímali do Čapího hnízda, přijímal mne někdo, ale podmínky mé smlouvy jsme řešili s Andrejem Babišem, tak tu druhou část jsem neřekl,“ přiznává a dodává, že všechny podstatné a vlastně i nepodstatné věci řešil s Andrejem Babišem. „Rozhodoval o všem, dokonce i o tom, jakou barvu bude mít fasáda. Jeho žena se zase detailně věnovala interiéru,“ říká manažer a své původní svědectví vysvětluje tím, že měl obavy z vlivu a moci premiéra a ANO.

Na otázku z čeho má konkrétně obavy, odpovídá: „ Z té jejich síly a vlivu. Člověk si uvědomuje, že když jim nevyhoví, tak bude mít problémy.“

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Na Čapím hnízdě.

Uděláme to jako poradenství

Po výpovědi před evropskými detektivy se pak podle manažera odehrála další konverzace, která má z pohledu nynějšího vývoje případu, velkou závažnost. Z kontextu se totiž můžeme domnívat, že advokát Knotek bral svědectví před vyšetřovateli za službu pro Agrofert.

Manažer se totiž v textových zprávách - zjevně po předchozí ústní komunikaci - ptá, zda může poslat k proplacení cestovní náklady na výslech. „Dobrý den, vyúčtujte nám svoje služby. Cesťák je váš náklad,“ odpovídá mu Václav Knotek.

Konverzace o proplacení ještě pokračuje v e-mailech, i ty má redakce k dispozici. „Pod tíhou dalších úkolů jsem na to úplně zapomněl, za což se omlouvám…Je nutné to dělat takto komplikovaně? Nemohli bychom naprosto oficiálně vyfakturovat odměnu za poradenské služby,“ píše Knotek, když mu manažer vyčísloval cestovní náklady.

Manažer uvedl, že pak opravdu poslal Agrofertu fakturu. „Zaplatili mi náklady na to svědectví. Napsal jsem na fakturu opravdu jenom cestovní výdaje a s tím související náklady za ušlou mzdu a podobně - asi 12 tisíc. S tím proplacením neměli problém a vše uhradili,“ říká manažer s tím, že žádné jiné peníze za své svědectví od Agrofertu nedostal a že mu Agrofert zaplatil náklady na obě svědectví, tedy u OLAFu i u policie.

Seznam Zprávy Václava Knotka s proplácením také konfrontovaly. Nejprve souhlasil se schůzkou kde vše vysvětlí, pak ale přestal na žádosti reagovat.

Foto: Seznam Zprávy

Komunikace Václava Knotka s manažerem: Jak se to zaplatí?

Staronový svědek. Co všechno ví

Zásadní otázkou samozřejmě je, co tak zásadního manažer ví, že právníkům Agrofertu a Andreje Babiše stálo za to věnovat mu takovou péči a zacházení.

Má to dvě části. První se týká samotného vlastnictví farmy Čapí hnízdo v době, která se týká problematické dotace, a svědek potvrzuje, že Andrej Babiš osobně řídil skoro vše.

„Víceméně každou středu chodil na kontrolní dny. Tam ho viděli všichni, architekt, stavbyvedoucí, dodavatelé, zaměstnanci farmy… Rozhodoval prakticky o všem. Třeba i o tom jakou barvu bude mít omítka,“ popisuje manažer a dodává, že to věděli všichni, kdo se na stavbě farmy podíleli.

Monika Babišová se potom podle něho více zajímala o interiér budov.

+10

Druhá věc, o níž manažer slibuje před žalobci nově promluvit, je důležitější - týká se reklamy, kterou si už na rozestavěném Čapím hnízdě objednávaly firmy z holdingu Agrofert. Policie v této věci nyní prověřuje podezření ze spáchání daňového podvodu.

Jde o to, že když se Čapí hnízdo dostalo do finančních potíží, což se čas od času stalo, Agrofert a jeho skupina firem zajistily peníze. To bylo hlavně ve chvíli, kdy farma ještě nefungovala, ale už přijímala lidi a zaváděla provoz.

„Neběželo to, připravovalo se to na provoz, soutěžili se dodavatelé, přijímali lidé, vybavovaly se jednotlivé provozy a interiéry. Takže vlastně rostly extrémně náklady nejen stavební, ale už i provozní a v ten moment ty peníze chyběly,“ vysvětluje manažer.

Peníze podle něho přišly skrytě jako reklama nebo jako půjčky. „Firmy holdingu si kupříkladu zaplatily propagační videa, která se měla pouštět na pokojích, připomínám, že videa se měla vyrábět a pouštět v době, kdy hotel na farmě ještě nebyl otevřený, byla zaplacena v době, kdy hotel a ani jeho tv kanál reálně nefungovaly, a tedy nebylo ani kde je případně vysílat…“ říká manažer s tím, že podle jeho znalosti o stavu věcí videa dokonce ani nikdy nevznikla.

To by potvrzovalo dřívější zjištění OLAF, o kterém Seznam Zprávy informovaly v listopadu roku 2019.

Podle zmíněné zprávy Čapí hnízdo inkasovalo miliony za reklamu v době kdy ještě vůbec nebylo otevřené. A to přesně popisuje teď i manažer.

„My, když jsme tu reklamu dělali, to bylo zadání shora od Petry Procházkové z Agrofertu. Na její pokyn byly také vystavovány faktury a výše reklamního plnění,“ vysvětluje manažer.

Reklama byla podle něho buď čistě fiktivní, nebo výrazně nadhodnocená. Hovoří dokonce o konkrétních reklamních zakázkách uvnitř holdingu Agrofert.

„Šlo o reklamní zakázky třeba na tenisových kurtech, to měla být plošná reklama. Nebo tiskoviny, třeba katalog a tam byly jako partneři uvedeny právě firmy z Agrofertu, kalendář příběhy Čápů. Dále třeba reklama na infosystém a naváděcí systém na Čapí hnízdo,“ vypočítává manažer jednotlivé zakázky a pak vysvětluje v čem byl vlastně problém. „Klíč byl, že kampaně buď vůbec neproběhly, anebo byla jejich hodnota výrazně nižší, než kolik Čapí hnízdo získalo,“ popisuje jednoduchý mechanismus financování farmy manažer.

V květnu 2021 napsal server Neovlivní, že farma Čapí hnízdo by léta, kdy formálně stála mimo Agrofert, nedokázala finančně přežít nebýt reklamy z firem holdingu.

V roce 2010 tvořil příjem z reklam 91 % všech výnosů farmy, o rok později to bylo 81 %, v roce 2012 pak 88,2 % a v roce 2013 to bylo 71 %. Celkem šlo i s rokem 2009 o téměř 300 milionů korun, napsal server.

Krom finanční provázanosti Farmy Čapí hnízdo a Agrofertu, byla podle manažera zjevná i provázanost personální.

Kupříkladu Petra Procházková byla finanční ředitelkou Agrofertu, který se ve stejné době tvářil, že s farmou nemá nic společného. Právě tato ředitleka přitom podle svědectví manažera vypracovávala většinu smluv pro farmu včetně těch, které se týkaly reklamy.

„Ty smlouvy připravovala jeho finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková. Obecně všechny finanční, dokonce i některé ty reklamní,“ dodává manažer.

Ten ve věci reklamy dosud nevypovídal, policie však podezření, že za fiktivní reklamou mohl být skrytý daňový podvod prověřuje.

V principu jde o to, zda na jedné straně firmy z holdingu Agrofest skrytě nepomáhaly farmě Čapí hnízdo a zároveň ve svém vlastním účetnictví nevykazovaly náklady na tuto reklamu a tím si nesnižovaly daňový základ.

Podle svědectví manažera firmy skupiny Agrofert poslaly přes různé reklamní smlouvy desítky milionů. „Bylo to v řádech desítek milionů,“ říká svědek, který říká, že u uzavírání některých smluv byl.

Tiskové oddělení Agrofertu na nově zaslané dotazy neodpovědělo, přes to že reakci slíbili. Ani Andrej Babiš a Petra Procházková na dotazy redakce neodepsali. V minulosti však Agrofert uvedl, že postupoval správně. „To platí i pro reklamní zakázky, na které se dotazujete. Jsme přesvědčeni, že se prokáže, že jsme postupovali plně v souladu se zákonem,“ uvedl tehdy mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

Reklama

Doporučované