Sobota, 1.6.2024
KnihyKultura

Pérka, drátky, kolečka

recenze knihy Pérka, drátky, kolečka

Míně Mašlové bude za pár let šedesát. Je uznávanou divadelní herečkou, má mladšího manžela, který ji miluje a sestru žijící v zahraničí. Mína se připravuje na novou roli, kterou jí přímo na tělo napsal její manžel. Při zkouškách však Mína zjišťuje, že jí pomalu ale jistě přestává sloužit paměť. Zapomíná repliky, netuší, kde se právě nachází, i jak se dělají notoricky známé úkony. Pro ženu, která je hrdá na své vysněné povolání i tvrdě vydřenou kariéru, je to rána. Bojí se, aby ji nepostihla demence, na níž zemřela její matka, navíc by jakékoli zakolísání udělalo radost všem, kteří Mínu v lásce nemají. Herečka se upíná k jediné naději, sestře Jole, která kdysi za dramatických okolností opustila rodnou vlast i herectví a usadila se v Paříži. Sestry si jsou neuvěřitelně podobné, navíc z jedné branže, snad by nikdo nepoznal, kdyby Jola za Mínu zaskočila na zkouškách i premiéře… Má takový plán šanci, nebo je to šílenost? Mezi sestrami panovaly dlouhodobé neshody, může být Mínin nápad nadějí na usmíření?

Pérka drátky kolečka - recenze knihyMartina Málková je autorkou prozatím tří románů (Dvojitý gambit, Závity ulit, Pérka, drátky, kolečka) a je velká škoda, že její jméno není v českém literárním světě příliš známo. Její knihy se totiž velmi dobře čtou a dokážou zaujmout na první dobrou. Autorka má neobyčejný dar, umí psát tak, že nenudí a čtenář neztrácí pozornost. Můžu srovnávat Závity ulit a aktuální Pérka, drátky, kolečka a musím říct, že v obou případech se jedná o čtivé záležitosti, v obou spisovatelka využívá toho, že umí pracovat s dialogy. Jsou plynulé, postavy v nich působí přirozeně, vyvolávají pocit, že sledujete jednání reálných osob.

Zatímco Závity ulit se nesly v humorném duchu, Pérka, drátky, kolečka se zabývají tématy vážnějšími. Sledujeme stárnoucí  ženu, která ví, že pokud neuspěje, její hvězda pohasne a nepomůže jí ani manžel, který pro ni píše divadelní hry. Navíc ji sužují obavy z dědičné nemoci. To vydá na pořádné drama, že? Ale nemusíte se bát, že by na vás během čtení padaly chmury, i do tohoto příběhu autorka dokázala vnést lehký tón a humor, který je velmi civilní a přirozený. Nahlédneme také do zákulisí divadla, jež je důležitou reálií knížky.

Děj sledujeme z pohledu Míny a poznáváme ji tak ze všech možných úhlů – jako úspěšnou divadelní herečku, jejíž soukromí už tak perfektní není. V retrospektivním vyprávění nás Mína seznamuje se svou minulostí – od dětských krůčků, kdy se sestrou propadly herectví, až po současnost. Dozvíme se, co Mínu a Jolu rozdělilo? A jak se seznámila se svým mužem, který kvůli ní opustil jinou ženu

Pérka, drátky, kolečka jsou příjemnou čtivou záležitostí, nahlédnutím do mnohdy složitých mezilidských vztahů a osudů. Zjistíte, že strach a obavy mohou někdy výrazně zkreslit váš úsudek a ovlivnit tak věci, které děláte. Autorku a její knihy doporučuji, představuje svěží prvek současné české literární scény, ocení ji zejména čtenáři, kteří hledají spisovatele s civilním projevem.

 

Název knihy Pérka, drátky, kolečka
AutorMartina Málková
Žánrromán
  
Nakladatelství Ikar
Rok vydání2021
Počet stran280
ISBN978-80-249-4402-9
  
Nákup knihy www.knizniklub.cz
Nákup e-knihy www.palmknihy.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

 

Pérka drátky kolečka - recenze knihy

 

 

Ikar

Nakladatelství IKAR je orientováno především na ženské čtenářky, kterým nabízí romance, společenské romány a memoáry, kuchařky nebo rádce; zajímavým projektem je i řada historických biografií z Habsburské monarchie. Mezi zavedené a celosvětově úspěšné autory Ikaru patří Danielle Steel, Joy Fieldingová, Rosamunde Pilcherová, Barbara Woodová, Erich Maria Remarque, Lion Feuchtwanger či Johannes Mario Simmel; z českých autorů např. Klára Janečková, Hana Marie Körnerová.

www.ikar.cz



Palmknihy

Palmknihy jsou online knihkupectví plné e-knih, audioknih a nově také klasických tištěných knih. Jako největší obchod s e-knihami s nejdelší tradicí v Česku jsou odborníky na digitální čtení, rádi pomáhají těm, kdo se čtečkou začínají a na e-knihy lákají všechny bez ohledu na věk nebo oblíbený žánr. V přehledném a intuitivním e-shopu můžete v okamžiku vybrat, nakoupit, stahovat a číst. Nabídka tištěných knih je pak 100% skladem a objednávky jsou odesílány do 24 hodin. Na Palmknihách najdete lákavé slevy, e-knižní předprodeje, díky kterým se do žhavých novinek můžete pustit s předstihem, knižní tipy a dokonce i řadu e-knih zdarma.

www.palmknihy.cz

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Barbora Javorková

Knihovnice tělem i duší. (osobní blog)