Mrazivý thriller Čas aneb nepříliš idylická dovolená podle Shyamalana

Foto: Universal Pictures

Nebe bez mraků, jemný písek, průzračná voda a pláž, kde se člověk nemusí proplétat mezi lehátky… Cokoliv z toho si mnoho z nás jistě představí, když přijde řeč na prázdniny v tropickém ráji. Okamžikem, kdy se u skal válí několik pohozených smartphonů a z poklidné zátoky vyplave mrtvola, ale záhy končí představy o poklidném výletu. A to je teprve začátek podivností, které si pro diváky přichystal v novém snímku Čas mistr hororových filmů M. Night Shyamalan.

Mladá rodina dostane tip na krásnou zátoku s minimem turistů a rozhodne se ignorovat zákaz pobytu na pláži pro malé děti. Vždyť si na dovolenou přijeli užívat, tak co by se mohlo stát. Pláž vypadá opravdu lákavě, a ačkoliv opuštěná rozhodně nevypadá, je příslibem klidného odpoledne. Děti si začnou hrát, v písku postupně objevují nejrůznější osobní předměty, ale teprve vyplavené tělo mrtvé dívky začne dospělé znepokojovat. Její ostatky navíc během pár hodin zetlejí na kostru, což je běžně proces, který zabere i několik let. Rodiče ztratí z dohledu své ratolesti, ale při shledání jsou najednou z dětí předškolního věku teenageři. Všichni na ostrově stárnou neskutečnou rychlostí, a vypadá to, že jedinou cestou, jak se zachránit před smrtí je ostrov opustit. Avšak ten jako by se snažil jejich odchodu všemožně bránit…

Režisérem snímku a scenáristou v jedné osobě je již zmiňovaný Shyamalan. Ten se o plánovaném natáčení snímku podělil s fanoušky loni, když na svém Twitteru zveřejnil název filmu s plakátem a fotografií z prvního dne z natáčení. Shyamalana k zápletce inspirovala komiksová kniha Sandcastle od Pierra Oscara Lévyho, v níž je právě extrémně zrychlené stárnutí základní složkou díla. Čas je Shyamalanovým nejnovějším počinem od uvedení Skleněného do kin v roce 2019, v němž propojil hrdiny dvou svých starších snímků – Davida Dunna s Eliahem Pricem (Vyvolený) a Kevina Wendella Crumba (Rozpolcený).

Fanoušci amerického režiséra s indickými kořeny se tentokrát mohou v novém thrilleru těšit na Gaela Garcíu Bernala (Amores perros), Vicky Krieps (Nit z přízraků), Alexe Wolffa (Jumanji: Vítejte v džungli!) nebo Thomasin McKenzie (Králíček JoJo). Snímek Čas se do tuzemských kin dostane 22. července.

Foto: Universal Pictures