Hlavní obsah

Měl Vrba zasáhnout dřív? Všechno bylo růžové, ve finále zbyly velké otazníky

Praha

Spolu s dalším velkým sparťanem Ivanem Haškem usedl před televizi a byl zvědavý, v jaké formě se fotbalisté v rudých dresech představí v ostré premiéře nové sezony. „Mluvil jsem před zápasem i s Tondou Panenkou a Láďou Maierem. Oba bývalí hráči Rapidu vyhrožovali, že dostaneme na prdel... Ještě není nic ztraceného, zbývá odveta, v níž musí mužstvo přesvědčit,“ avizuje bývalý kanonýr Horst Siegl poté, co Sparta v úvodním duelu 2. předkola Ligy mistrů prohrála ve Vídni 1:2.

Foto: sparta.cz

Kapitán Sparty Bořek Dočkal během prvního duelu s Rapidem Vídeň.

Článek

„Všichni byli zvědaví, jakou formu Sparta po letní přípravě má. Možná i ona sama. Všechno bylo ze začátku růžové, jenže ve finále zbyly jen velké otazníky... Když už byl zápas tak dobře rozehraný, je velká škoda, že z něj kluci nevytěžili víc a budou muset v odvetě dohánět. Gól vstřelený venku už se navíc nepočítá, budou muset vyhrát o dvě branky.

Sparta byla v prvním poločase lepší, kdyby Wiesner proměnil velkou šanci na 2:0, asi bylo po zápase. Soupeř si do přestávky nevytvořil žádnou šanci. Jenže ve druhé půli rozhodla větší vůle Rapidu. Víc chtěl, byl důraznější a pohyblivější. Má některé zajímavé hráče. Třeba Grüll zaměstnával celou obranu, byl podle mě nejlepší na hřišti.

Pokud jde o dva inkasované góly, rozebírají se ztráty ve středu hřiště. Já si ale všiml, že kolem zakončujícího Knasmüllnera vždy byl dostatečný počet hráčů, takže šlo o systémovou chybu.

Trenér Vrba měl určitě svůj plán a chtěl se ho držet. Přesto si myslím, že za nepříznivého vývoje druhého poločasu asi měl sáhnout do sestavy dřív.

Všichni byli zvědaví třeba na Hložka. Na EURO si moc nezahrál, víc toho nacestoval. Neměl prakticky dovolenou, ale je mladý. Měl to v útoku každopádně těžké, z pětičlenné zálohy mu chyběla větší podpora. Mladší Krejčí se za něj moc nedostával, starší je trochu plašan. Dočkal má problémy s velkým tempem, Pavelka se do ofenzivy moc nedostane. Navzdory zahozené šanci se mi docela líbil Wiesner. Celkově však záloha trpěla velkým počtem ztrát, kvůli nimž se mužstvo dostávalo pod tlak. Pak měl asi dřív přijít na hřiště třeba Karabec, který je klidný na míči.

Foto: sparta.cz

Fotbalisté Sparty před duelem s Rapidem ve Vídni.

Ještě není nic ztraceného, zbývá odveta, v níž musí mužstvo přesvědčit. Ve Spartě je dost kompetentních lidí ohledně složení kádru. Případný nezdar na startu by ovlivnil celou sezonu. Hráči si musejí zvyknout, že každý neúspěch jim fanoušci omlátí o hlavu.

Přejít do Ligy mistrů přes tři soupeře je strašně těžké, možná k tomu Sparta ještě nedospěla. Určitě však stojí za to říct si aspoň o dvojzápas s Monakem."

Horst Siegl

Reklama

Související témata: