Úvod > Kalendář akcí > Výstavy > Robert Gabris – Insectopia
Galerie za Galerií
Výstavy

Robert Gabris – Insectopia

Tato akce již proběhla a není tedy aktuální. Prohlédněte si aktuální akce v okolí této již neaktuální akce, prozkoumejte aktuální akce v regionu Královéhradecký kraj nebo navštivte Výstavy v celé ČR.
Robert Gabris se ve svém díle s názvem "Insectopia", spojujícím slova "insect" (hmyz) a "utopia" (utopie), zabývá myšlenkami "romské síly" a jeho schopnosti vzdorovat dlouhé éře bílé nadvlády, tedy nesouhlasí s podrobením nadřazené skupině a nepřijímá "hegemonický proces".
INSECTOPIA
Robert Gabris
Vernisáž 5.8. 2021 v 18h.
Galerie GzG, Hradec Králové, Tomkova 139/22
Výstava potrvá 6.8 – 31.10. 2021
 
Robert Gabris se ve svém díle s názvem "Insectopia", spojujícím slova "insect" (hmyz) a "utopia" (utopie), zabývá myšlenkami "romské síly" a jeho schopnosti vzdorovat dlouhé éře bílé nadvlády, tedy nesouhlasí s podrobením nadřazené skupině a nepřijímá "hegemonický proces". Tato témata zpochybňuje vzhledem k postavení romského těla v rámci etnologických muzeí. Tělo, které bylo v průběhu minulých století vyvlastněno a optikou hegemonie reprezentováno jako bezbranné a zranitelné.
 
Dekolonizace probíhající napříč světovými muzei požaduje po bílé většině, aby napravila zločiny minulosti, vrátila etnickým skupinám uloupené artefakty i kulturní dědictví zpět a přestala prezentovat romské tělo ve sbírkách způsobem, který naplňuje představy hegemonie. Etnologická muzea se zatím snaží v jejich výstavních prostorách předat veřejnosti myšlenky rovnoprávnosti se svými programy „diverzity“, v jejichž rámci vystavují romské, africké a domorodé umělce.

Gabris jako romský a queer umělec zpochybňuje latentní zájmy těchto aktivit a navrhuje diskusi o funkčnosti tohoto typu kurátorských záměrů. Nabízí otázku: „Mohli by například "etnicky odlišní umělci" obsadit muzeum (Occupy Museums) a dekonstruovat sbírky podle svých vlastních představ a zkušeností, aniž by byli podrobeni inspekci zaměstnanci muzea?“

Gabris se ohrazuje proti aktivitám muzeí, které směřují k udržení jejich autority a nadvlády prostřednictvím dominance bílé většiny vůči romskému tělu a jeho viktimizaci. Také poukazuje na to, že takové typy výstav mohou podle všeho vést k whitewashingu a ospravedlnění "hegemonického procesu".
 
Výsledkem Gabrisovy kritiky je nová řada děl, kterou můžete vidět na dnešní výstavě. Umělec ironicky zobrazuje zranitelnost svého těla a přetváří ho do podoby hmyzu, který by snadno mohl být zavěšen v některém z muzejních katalogů.

V rámci instalace vítá Gabris návštěvníky ve své "hmyzologii". Toto označení může působit i naopak jako osobní studie vztahu mezi hmyzem a člověkem, kde zpodobňuje život nehybného a ochromeného hmyzu, jehož tělo je v rámci antropologického výzkumu spoutáno pomocí provazů a bambusových větví. Je sebrán, zařazen a hrdě prezentován ve skleněném muzejním boxu.
 
Text: Shlomi Yaffe & Tamara Moyzes
 
Robert Gabris se ve své tvorbě s citlivostí i angažovaným postojem zajímá o vyloučené skupiny nebo queer tělesnost v konfrontaci s normami a hranicemi většinové společnosti. Prostřednictvím tradičních médií, jako je kresba s přesahy do performance nebo instalace se zabývá spletitostí vlastních identit – sexuální, geografické i národní.

Robert Gabris (1986, Hnúšťa, SK) vystudoval scénografii na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a v magisterském studiu pokračoval na Akademii výtvarných umění ve Vídni. Pracuje s kresbou, která mnohdy přesahuje do instalace a performance. V jeho převážně autobiografické práci se často objevuje téma politiky identit. Zajímá se o vyloučené skupiny nebo queer tělesnost v konfrontaci s normami a hranicemi většinové společnosti. Experimentální kresba je pro něj formou rezistence vůči rasismu nebo různým formám (sociálního) vyloučení. Gabris svou práci představil především ve středoevropském kontextu, ale také například v Rize nebo Šanghaji. V posledních letech častěji vystavoval také na české scéně, například na bienále Matter of Art (2020), v galerii Artivist Lab (2019) nebo v Moravské galerii v Brně (2017). Svá díla vystavuje po celém světě, v roce 2021 mu byla udělena prestižní cena Recognition Art Award / Strabag International v Rakousku, ve stejném roce byl nominován na cenu Jindřicha Chalupeckého v České republice.
 
Kurátorka: Tamara Moyzes
Organizátor: Impuls – Centrum podpory uměleckých aktivit
Spoluorganizátoři: Artivist Lab, Slovo 21, Kampus Hybernská
Výstava je financována z Fondů EHP 2014–2021, Program Kultura.


 
 

Aktuality

Vernisáž výstavy Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche

Vernisáž nové výstavy Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche, která se uskuteční v Galerii moderního umění v Hradci Králové.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Jak sbírat umění? – nová výstava v hradecké galerii

Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá výstavu Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche (28. dubna 2024 – 12. října 2025) představující celoživotní dílo znalce a sběratele Karla Tutsche (1941–2008).
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Olbram Pavlíček – Korpsepunx: stress prosthetics v Galerii moderního umění v Hradci Králové

V Černé kostce v Galerii moderního umění v Hradci Králové se chystá výstava Olbrama Pavlíčka.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Diferencované struktury v Galerii moderního umění v Hradci Králové

V Černé kostce v Galerii moderního umění v Hradci Králové se chystá výstava Diferencované struktury.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Plastika drobná a drobnější – Josef Václav Škoda v Galerii moderního umění v Hradci Králové

Výstava s názvem Plastika drobná a drobnější: Josef Václav Škoda navazuje na předešlou výstavu v Galerii moderního umění v Hradci Králové – Stopy z bronzu a kamene: Josef Václav Škoda.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Mezinárodní festival Divadlo evropských regionů 2024

Divadlo evropských regionů. Skladba programu není nijak omezena žánrově, festival Divadlo evropských regionů myslí na všechny své diváky. V roce 2024 v termínu 21. – 28. 6. Tématem 29. ročníku je Chvění. Tekutost. Rovnováha.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

NN Night Run Hradec králové

Sobota 27. dubna 2024.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche v Galerii moderního umění v Hradci Králové

Dlouhodobá výstava Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche představuje celoživotní dílo znalce, sběratele a neúnavného podporovatele mladých výtvarníků Karla Tutsche (1941–2008). Navštívit ji můžete v v Galerii moderního umění v Hradci Králové.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Galerie moderního umění v Hradci Králové

Galerie moderního umění sídlí v budově bývalého Záložního úvěrního ústavu, postavené podle návrhu významného českého architekta Osvalda Polívky v letech 1911-12. Svými sbírkami děl českého výtvarného umění přelomu 19. a 20. století patří mezi nejvýznamnější v České republice.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Panenkárium – Muzeum panenek v Hradci Králové: do odvolání uzavřeno

Panenkárium v Hradci Králové představuje stálou výstavu panenek od roku 1900 až do současnosti. Prohlédnete si pěknou škálu typů historických panenek z porcelánu, celuloidu, textilu a panenky vystřihované z papíru.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Biskupský palác na Velkém náměstí v Hradci Králové

Reprezentativní barokní dvoupatrová budova se čtvercovým nádvořím uprostřed Velkého náměstí slouží jako biskupská rezidence. V kapli byl roku 1786 vysvěcen na kněze Josef Dobrovský. V budově se nacházejí portréty hradeckých biskupů.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Klicperovo divadlo v Hradci Králové

Novorenesanční budova s klasicistními prvky od architekta Viktora Weinhengsta byla zbudovaná v letech 1884-85. Společně s ostatními přilehlými budovami sloužící divadlu vytváří krásný divadelní areál.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové

Kostel byl postaven v letech 1654-1666 italským architektem Carlem Luragem. Kostel byl v 18. století vypleněn pruskými vojáky a po zrušení jezuitského řádu se stal posádkovým kostelem. Interiér byl několikrát renovován. Vnitřní výzdoba zahrnuje také obraz sv. Jana Nepomuckého od Petra Brandla.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Gočárovo schodiště v Hradci Králové

Gočárovo schodiště vede z ulice Komenského k ulici Na Kropáčce a dále pak kolem kostela Nanebevzetí Panny Marie na Velké náměstí. Schodiště, které nese jméno svého architekta Josefa Gočára, vzniklo na místě, kde kdysi stávala stará vodárenská věž.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Socha Evy před letní scénou Klicperova divadla

Socha biblické Evy zdobí prostranství před Klicperovým divadlem v Hradci Králové. Roku 1996 ji vytvořil sochař Olbram Zoubek. Jedná se o postavu štíhlé ženy se zlatými vlasy.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Muzeum české lékárny a kavárna U Zlatého lva v Hradci Králové

Lékárna U Zlatého lva byla vybudována v roce 1992 a otevřena 1.3.1993 jako první soukromá lékárna v Hradci Králové a 12. soukromá lékárna v České republice v domě z 12. století na Velkém náměstí.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Dhaba Beas

Dhaba Beas je síť vegetariánských a veganských samo-obslužných restaurací vycházející hlavně z tradiční indické, thajské, vietnamské a české kuchyně.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Hotel U České koruny

Malý hotel v samotném srdci města Hradec Králové nabízí ubytování hotelového typu v prostředí historické budovy v těsné blízkosti Velkého náměstí.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Restaurace Localis

Restaurace v samotném centru Hradce Králové.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Hotel Nové Adalbertinum Hradec Králové

Nové Adalbertinum patří mezi významné stavební dominanty historického centra na Velkém náměstí v Hradci Králové. Hotel sídlí v bývalém klášteře, spojuje tedy historii a současnost v jeden harmonický celek.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Pivnice Pivovarské domy

Vůně sladu, gotické sklepy a pivovar o místnost vedle. Pivnice je od října 2017 domáckým podnikem Královéhradeckého měšťanského pivovaru. Popovídejte si s mistrem výčepním a sládkem, odpočiňte si od ruchu města a užijete si zdejší pivo z tanků.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Café Na kole v Hradci Králové

Kavárna a eshop s výběrovou kávou v Hradci Králové.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Café Na kole

Jakuba a Radka Fabiánovi vyjeli v Hradci Králové na scénu s výběrovou kávou už v roce 2014 a dodnes jsou na Hradecku jednou z nejpreciznějších kaváren. Od začátku tu věřili alternativním přípravám kávy.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Hospoda Na Hradě

Jedna z mála původních a nejstarších hospod a hospůdek na starém městě v Hradci Králové s právovarečnou historií datovanou již od 15. století.
Hradec Králové, Královéhradecký kraj