Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2021 14:49
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda

VIDEO: Takto vypadají obce zničené tornádem několik týdnů po katastrofě

VIDEO: Takto vypadají obce zničené tornádem několik týdnů po katastrofě
Zdroj: Policie ČR
NEWS TORNÁDO NA JIŽNÍ MORAVĚ
Uložit Uložené

Emotivní video doprovází letecký záběr z míst, kde řádilo jedno z nejničivějších tornád v historii země.

Jižní Morava se stále vzpamatovává z řádění silného tornáda, která se na našem území skoro neobjevují. Větrný vír sily F4 Fujitovy stupnice zničil sedm obcí a napáchal škody rostoucí do stamilionů korun. Policisté nyní zveřejnili letecké záběry z trasy, kterým se tornádo vydalo. Snímek doprovodily i emotivní záběry z místa.

Doporučeno
Pomoc pro obce zničené tornádem: Vznikají sbírky i dobrovolnické skupiny, přispět můžeš i ty Pomoc pro obce zničené tornádem: Vznikají sbírky i dobrovolnické skupiny, přispět můžeš i ty 25. června 2021 10:18

Příjezd na místo katastrofy apokalyptickou silnicí, spousta policejních aut, nespočet telefonátů na tísňovou linku. Tak nějak začíná video policie, která sestříhala záběry z míst postižených tornádem na jižní Moravě. Nový snímek mapuje celých 26 kilometrů, kterými se vzdušný vír valil.

„Živel začal ničit už v polích mezi Lanžhotem a Břeclaví. Tornádo za sebou zanechalo více než pětadvacet kilometrů zkázy. Před Ratíškovicemi se větrný trychtýř naštěstí rozpadl,“ uvedl mluvčí jihomoravské policie Petr Vala.

 

Ze záběrů je vidno, jak vír poškodil prakticky všechny stromy a jako by ostříhal okolí zasažených obcí Lužice, Hrušky, Moravské Nové Vsi, Mikulčic, Hodonína i Pánova. Z videa je také zřejmé, kolik práce ještě místní, dobrovolníky, řemeslníky i záchranné složky čeká.

Policie bude na místě hlídkovat minimálně do konce prázdnin

K situaci se v pondělí vyjádřil z místa ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. „Co se týká naší další činnosti, tak policie samozřejmě zůstává dál na místě, a to zejména kvůli střežení skládek a jednak kvůli zvýšenému dohledu v jednotlivých obcích.“ Tržil dále uvedl, že se policie bude podílet na odsunu hasičské techniky z místa, která už není potřeba, jelikož jí je hodně.

Policisté by měli v postižených oblastech hlídkovat ve dne i v noci minimálně do konci prázdnin a podle situace se pak dále uvidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse